ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση συσπείρωση με στόχο την πρωτιά – Κλιμάκωση και πίεση στο εκκρεμές του ΠΑΣΟΚ… που “έχει τερματίσει δεξιά”

 ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση συσπείρωση με στόχο την πρωτιά – Κλιμάκωση και πίεση στο εκκρεμές του ΠΑΣΟΚ… που “έχει τερματίσει δεξιά”

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τον εκλογικό πήχη και στοχεύει πλέον στην καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κάλπη.

Οι προεκλογικού τύπου συγκεντρώσεις στα κλειστά γήπεδα στην καρδιά του χειμώνα συνδυάζονται με διαρκείς παρεμβάσεις των στελεχών πρώτης γραμμής στις κομματικές οργανώσεις ανα την Ελλάδα με στόχο τη συσπείρωση της βάσης.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό και θεσμικό μέσο που είχε στη διάθεσή του για να αποκαλύψει τις ευθύνες Μητσοτάκη στο ζήτημα των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην τελική ευθεία για τις κάλπες κατεβαίνει από νωρίς στο πεζοδρόμιο με κύριο στόχο τη συσπείρωση της βάσης και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.

  • Η σπασμωδική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην αρχική τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η αντιπαράθεση με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται για την ώρα να επιβεβαιώνει όλους όσοι στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν από τη πρώτη στιγμή ότι απλά ήταν αφορμή για να εκδηλωθούν .

Η κίνηση παρόλα αυτά του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί για πολλούς να θυμίζει εκκρεμές το οποίο όμως αυτή τη στιγμή έχει τερματίσει δεξιά.

Πρόσωπα όμως με ιστορική αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύουν την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη στο πλαίσιο της στρατηγικής να κάνουν με εμφατικό τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές και τις αποστάσεις από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα.

Αν τελικά η Χαριλάου Τρικούπη δεν ολοκληρώσει την ταλάντωση προς το κέντρο ή προς τα αριστερά για πολλούς στην Κουμουνδούρου θα αποτελέσει ουσιαστικά το σημείο καμπής στη στρατηγική της προοδευτικής συγκυβέρνησης.

  • Αν και κανείς δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συγκυρία ωστόσο σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται από έμπειρο κομματικό στέλεχος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα λόγο παραπάνω να ζητά πιο έντονα ακόμη πιο καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή για να φύγει η Δεξιά.

Το δεδομένο σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το έκανε στην Πάτρα την Παρασκευή και αναμένεται απόψε και στη Θεσσαλονίκη να το ξανακάνει και να ζητήσει ευθέως από το ΠΑΣΟΚ να πάρει ανοιχτά και έγκαιρα θέση.

  • Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια. Από την Κουμουνδούρου θα υπάρχει πάντα ένα απλωμένο χέρι για συνεργασία και ταυτόχρονα μια διαρκής πίεση που θα φτάνει μέχρι και τη Δευτέρα των εκλογών ως μια ύστατη ευκαιρία να μην συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά.

Όλα αυτά προϋποθέτουν μια διαρκή εγρήγορση από την πλευρά της ηγεσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει απαλλαγεί από το όποιο άγχος διαχείρισης μιας ήττας και πλέον το στοίχημα είναι να διατηρήσει σε διαρκή επαγρύπνηση και τον κομματικό μηχανισμό και τους ψηφοφόρους του για την πρωτιά στις κάλπες.

Για το λόγο αυτό σκληραίνει τη ρητορική του και από πίσω ακολουθούν και τα στελέχη.

Η φράση του Χρήτου Σπίρτζη στην τοπική οργάνωση της Πεντέλης «η Δημοκρατία θα επιστρέψει είτε με το καλό είτε με το άγριο» δεν έδειξε να αιφνιδιάζει παρά ελάχιστους στο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η ρητορική έντασης στα ζητήματα δημοκρατίας θα ενταθεί όπως όλα δείχνουν και γι’ αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη και η τοποθέτησης της Έφης Αχτσιόγλου σε ραδιοφωνικής της συνέντευξη την Κυριακή η οποία πολύ πιο εκλεπτυσμένα προειδοποίησε και εκείνη τη ΝΔ ότι «η δημοκρατία θα νικήσει είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη» . 

Μπορεί να φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί νωρίς την κούρσα για τις εκλογές ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα επέλθει και κόπωση καθώς το βέβαιο είναι σύμφωνα με στέλεχος πρώτης γραμμής ότι η κλιμακούμενη ένταση θα κρατήσει ψηλά το τέμπο για το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη.   

Σχετικά Άρθρα