• 28 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων – Οι τελικές ημερομηνίες

 Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων – Οι τελικές ημερομηνίες

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2023. Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις 2 Ιουνίου. 

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, για τα βασικά μαθήματα στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώνονται την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι εξετάσεις για τα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.

«Δημοσιεύεται το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων 2023, των Ειδικών Μαθημάτων και Μουσικών Μαθημάτων και η προθεσμία Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, έτους 2023» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. 

Και συνεχίζει: «Θα ορίζεται εφεξής η προθεσμία της έκδοσης του Προγράμματος των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της τακτικής εξεταστικής περιόδου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου εκάστου σχολικού έτους, εντός του οποίου θα πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, με σκοπό τον βέλτιστο προγραμματισμό». 

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τα ΓΕΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Σημειώνεται επίσης ότι η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τα ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα των ειδικών και των μουσικών μαθημάτων

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
  • μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και
  • μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  • του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτά, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης διαρκεί 2 ώρες.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2023-24 ορίζουμε το διάστημα από την Τετάρτη 14-6-2023 μέχρι και την Τρίτη 27-6-2023.