Κλείσιμο δυτικών προξενείων: Ούτε κουβέντα από Ερντογάν – Οι ΗΠΑ αδειάζουν Σοϊλού – “Κλειδί” η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα και ενδεχομένως Άγκυρα

 Κλείσιμο δυτικών προξενείων: Ούτε κουβέντα από Ερντογάν – Οι ΗΠΑ αδειάζουν Σοϊλού – “Κλειδί” η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα και ενδεχομένως Άγκυρα

Ψευδείς χαρακτηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση τις κατηγορίες του Σουλεϊμάν Σοϊλού ενώ την ίδια ώρα και ο τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική ομιλία προτίμησε να κρατήσει τουλάχιστον προς το παρόν χαμηλούς τόνους ως προς το κλείσιμο των δυτικών προξενείων λόγω τρομοκρατικής απειλής.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι μετά και τις δηλώσεις Σοϊλού, ο Ερντογάν θα ήταν λάβρος κατά της Δύσης, εκείνος προτίμησε να εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση προς την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται «με παγκόσμιες δυνάμεις που είναι εναντίον της Τουρκίας».

Κατά του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άφηνε συνεχείς αιχμές, που έσταζαν δηλητήριο, «ότι έχει πίσω του την Αμερική», χωρίς να την κατονομάζει. Έκανε λόγο για ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ηθικούς αυτουργούς πραξικοπημάτων, για να δείξει στο λαό του «ποιος είναι ο προδότης και ποιος ο πατριώτης».

«Ντροπή σας!», είπε ξανά στην αντιπολίτευση: Χρησιμοποιεί λέξεις βαριές και με έντονο ηθικό περιεχόμενο. Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος δεν μιλά ευθέως κατά της Δύσης. Αφήνει το ρόλο αυτό να τον παίζουν προς το παρόν οι υπουργοί του και μάλιστα με τελείως αντι-διπλωματική γλώσσα.

Πάντως, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε, ότι το έντονο pressing της Δύσης θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες κι ότι το κλείσιμο των προξενείων, μπορεί να είναι απλά προάγγελος ισχυρότερων πιέσεων που έρχονται από τη Δύση. Η λαβή σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω από τον Ερντογάν, λένε κι όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η κίνηση του Τούρκου προέδρου.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Σοϊλού δήλωσε τα εξής:

“Λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ, ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους υπαγορεύσατε και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει», ενώ κάλεσε άλλες χώρες να αναλάβουν δράση.

«Κάθε νέος Αμερικανός πρέσβης ασχολείται με το “πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία“»

«Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην Τουρκία βιάζεται να πει: “Πώς μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα στην Τουρκία”.

Αυτή είναι μια βασική ατυχία για την Τουρκία. Αυτό είναι το ντέρτι κάθε Αμερικανού πρέσβη: “Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου”.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε τα εξής:

Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνένοχη ή υποστηρίζει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Τουρκίας είναι ψευδής. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό.
  • Οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό εκδίδουν ειδοποιήσεις για να προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες για συγκεκριμένα γεγονότα και αλλαγές που συμβαίνουν τοπικά, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διμερείς πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αθήνα προτίθεται να πάει και στην Άγκυρα, εκτός εάν οι δηλώσεις του Σοϊλού επηρεάσουν τα σχέδια του.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα έχει «κλείσει» για τις 20-21 Φεβρουαρίου. Προηγουμένως, από τις 17 μέχρι τις 19 του μήνα θα βρίσκεται στο Μόναχο για τη σύνοδο ασφαλείας, που οργανώνει η γερμανική κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα