Ιαπωνία: Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι μισθοί παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα εδώ και 30 χρόνια
Οι μισθοί των εργαζομένων στην ασιατική χώρα έχουν παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 30 χρόνια. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου λόγω πληθωρισμού έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Ιάπωνας Hideya Tokiyoshi ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής αγγλικών στο Τόκιο πριν από περίπου 30 χρόνια. Από τότε, ο μισθός του έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος και γι’ αυτό, πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να αρχίσει να γράφει βιβλία για να εξασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα.
Όπως μεταδίδει το CNN, ο Tokiyoshi ανήκει σε μια γενιά εργαζομένων που μόλις και μετά βίας έχουν πάρει αύξηση σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Τώρα, καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναγκάζεται να αναμετρηθεί με το μείζον πρόβλημα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου ενώ οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονες πολιτικές πιέσεις για να προβούν σε αυξήσεις στους μισθούς.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, προέτρεψε τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς σε επίπεδο υψηλότερο από τον πληθωρισμό, με ορισμένες ήδη να ανταποκρίνονται.
Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, με τις βασικές τιμές καταναλωτή να έχουν αυξηθεί στο 4%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σύγκριση με την Αμερική ή την Ευρώπη, αλλά αντιπροσωπεύει υψηλό 41 ετών για την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το CNN, τον Ιανουάριο η Ιαπωνία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των αποδοχών της την τελευταία δεκαετία.
Το 2021, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ιαπωνία ήταν 39.711 δολάρια, σε σύγκριση με 37.866 δολάρια το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν μισθολογική αύξηση μικρότερη από 5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη αύξηση ύψους 34% σε άλλες οικονομίες των G7, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατά την ίδια περίοδο.
“Μέχρι τώρα, οι καταναλωτές δεν είχαν αισθανθεί την ανάγκη να απαιτήσουν καλύτερες αμοιβές λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατούσαν” δήλωσε ο Müge Adalet McGowan, ανώτερος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Αλλά “καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι άνθρωποι είναι πιθανό να αρχίσουν να “παραπονιούνται” για την στασιμότητα των μισθών”, προέβλεψε ο Σιντάρο Γιαμαγκούτσι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μισθοί της Ιαπωνίας δεν έχουν αυξηθεί, γιατί η χώρα υστερεί και σε έναν ακόμη παράγοντα, το ποσοστό παραγωγικότητας.
Η παραγωγή της χώρας, που μετράται με το πόσο προσθέτουν οι εργαζόμενοι στο ΑΕΠ μιας χώρας ανά ώρα, είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και αυτό ίσως αποτελεί τον “βασικότερο λόγο” στην στασιμότητα των μισθών, σύμφωνα με τον Γιαμαγκούτσι.
“Γενικά, οι μισθοί και η αύξηση της παραγωγικότητας συμβαδίζουν χέρι-χέρι”, δήλωσε ο McGowan. “Όταν υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις αποδίδουν καλύτερα και όταν αποδίδουν καλύτερα, μπορούν να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς”, εξήγησε.