• 29 Μαρτίου, 2024

Μπλόκο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για προβολή εικόνων του Άλκη Καμπανού στο Λευκό Πύργο

 Μπλόκο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για προβολή εικόνων του Άλκη Καμπανού στο Λευκό Πύργο

Απροσδόκητη εξέλιξη για τις εκδηλώσεις της τραγικής επετείου ενός χρόνου από τη δολοφονία του 19χρονου Άλκης Καμπανός. Δεν θα προβληθεί οπτικό υλικό στο Λευκό Πύργο. 

Εμπόδιο φαίνεται πως στέκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση μνήμης του 19χρονου Άλκη Καμπανού, που διοργανώνεται από την δομή «Εις το όνομα του Άλκη» αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

Η Εφορεία αρνείται να δώσει άδεια να παίξουν εικόνες με πρόσωπα και σήματα ομάδων της πόλης πάνω στο Λευκό Πύργο. Υπενθυμίζεται ότι η δομή καλεί σε μια σιωπηρή πορεία-διαμαρτυρία για την οπαδική βία το απόγευμα της Τετάρτης.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 19:00 από το πάρκο κατά της οπαδικής βίας απέναντι από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο. Μία ώρα πριν, στις 18:00, στον τόπο δολοφονίας του Άλκη η Δομή θα προβεί σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού.

Το προφορικό «ναι» κατ’ εξαίρεση

Όλα ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν με το διοικητικό συμβούλιο της Δομής να στέλνει αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, προκειμένου ανήμερα του ενός χρόνου από τη δολοφονία του να προβληθεί οπτικό υλικό πάνω στο μνημείο-σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο.

Η πρώτη προφορική απάντηση που πήρε η Δομή ήταν ναι, «κατ εξαίρεση» μιας και σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να προβληθούν πρόσωπα πάνω σε μνημεία. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να είναι εφικτό, αφού δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Λευκός Πύργος φωταγωγείται με χρώματα ή προβάλλονται φωτογραφίες και γραφιστικά, όπως στην Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως αναφέρει στο TheOpinion ο πρόεδρος της δομής, Λευτέρης Παππάς «υπήρχε και προφορική επικοινωνία, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή και με κλιμάκια της Αθήνας, ώστε να είμαστε σίγουροι». Η επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην ήταν αμφίδρομη, αφού ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την 1η Φλεβάρη, οι άνθρωποι της Εφορείας δεν μπορούσαν να…βρουν το mail με τις φωτογραφίες που ήθελε να προβάλει η Δομή.

Τελικώς όμως η απάντηση ήταν αρνητική προκαλώντας την έκπληξη και την δυσφορία τόσο των ανθρώπων της δομής όσο και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Ο ασπρόμαυρος Άρης και ο κιτρινόμαυρος Ηρακλής

Ο πρόεδρος της Δομής «Εις το όνομα του Άλκη» ανέφερε στο The Opinion ότι εκτός από την αρνητική απάντηση, υπήρξε και κριτική για τις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν να προβληθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η… οπαδική πόλωση .

Όπως αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας της δομής προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης « ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης δεν ενέκρινε, εγγράφως, την προβολή εικόνων που εμπεριέχουν σήματα μεγάλων αθλητικών σωματείων της πόλης (από δράσεις των συγκεκριμένων σωματείων για τη μνήμη του Άλκη), «προς αποφυγήν και του ελαχίστου ενδεχομένου οπαδικής πόλωσης», ακόμη και επί οθόνης τοποθετημένης στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου».

Η μια από τις δύο φωτογραφίες που λογοκρίθηκε είναι αυτή από την ομάδα του Ηρακλή, που πρωτοστάτησε και την ημέρα της δολοφονία του 19χρονου Άλκη, άλλαξε τα χρώματα του συμβόλου της από άσπρο μπλε και κίτρινο μαύρο, ώς ένδειξη πένθους και συμπαράστασης.

«Εμείς τελικά αποφασίσαμε να μη παίξουμε τις συγκεκριμένες εικόνες και να κάνουμε μια προβολή δίπλα ακριβώς από τον Λευκό Πύργο, με δικά μας έξοδα. Το κυνηγήσαμε πολύ το θέμα και αν και άνθρωποι της πολιτείας μας παρότρυναν να κάνουμε κανονικά την προβολή, δηλαδή παράνομα, αφού δεν πήραμε άδεια δεν θα προβούμε σε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο πρόεδρος. Σίγουρα ο Λευκός Πύργος, θα έδινε μια άλλη αίσθηση σε όλη η δράση, αφού είναι το σύμβολο της πόλης και ανήκει στους πολίτες της» τόνισε ο πρόεδρος.

«Να έλθουν με ένα κερί στην πορεία»

Κόντρα στις αναποδιές που βρέθηκαν προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις στην ημέρα μνήμης του Άλκη Καμπανού, για του ανθρώπους της Δομής, μεγάλη σημασία έχει η σιωπηλή πορεία.

«Θέλουμε ο κόσμος να εκφράσει τον πόνο που ένιωσε από τη δολοφονία του Άλκη και να πάρει ένα κερί για να έρθει στην πορεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ότι με το σηκωθούν από τον καναπέ τους να δράσουν και να συνδιαμορφώσουν για την κοινωνία που ζουν» ανέφερε ο κ. Παππάς στο The Opinion.

Πηγή: theopinion.gr