Ουκρανία: Ζητά νέα όπλα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 Ουκρανία: Ζητά νέα όπλα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τη βοήθειά τους, όπως η αύξηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας, η αύξηση των όπλων, η στήριξη των ουκρανικών εταιρειών και η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Αύξηση της στήριξης για την Ουκρανία» μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα ήταν λάθος να περιμένουμε, είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε και να είμαστε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο Γέρμακ, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, δήλωσε ότι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ρωσίας μειώθηκε κατά 3,5% μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία και τις κυρώσεις, το οποίο είναι ανεπαρκές, και απαίτησε να αποδυναμωθεί η ρωσική οικονομία με περισσότερες κυρώσεις.

«Θα ήμασταν ευγνώμονες αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμαζε ένα λεπτομερές πακέτο κυρώσεων», δήλωσε ο Γέρμακ.

Επισημαίνοντας ότι όλα τα είδη όπλων και πυρομαχικών πρέπει να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας να συνεργαστούν με τις ουκρανικές εταιρείες.

Αναφέροντας ότι οι ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γέρμακ τόνισε ότι «η υποστήριξη που δίνετε στην Ουκρανία τώρα σημαίνει επένδυση στην τρέχουσα ασφάλειά σας. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει επένδυση στη μελλοντική σας ασφάλεια».

Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενημέρωσε ότι θα λάβουν 140 άρματα μάχης, δυτικής κατασκευής, ως πρώτο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς την χώρα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 συμμετέχοντες στον συνασπισμό των τανκς, αλλά είναι πρόωρο να αποκαλέσουμε αυτές τις χώρες συνασπισμό, επειδή ορισμένες από αυτές πρέπει να λάβουν επίσημες αποφάσεις σύμφωνα με τις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Αναφέροντας ότι η Ουκρανία θα λάβει 120 έως 140 σύγχρονα άρματα μάχης δυτικής προέλευσης στο πρώτο κύμα στρατιωτικής βοήθειας, ο Κουλέμπα εξήγησε ότι «πρόκειται για τα Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. Ελπίζουμε επίσης ότι θα υπάρχουν και τα Leclerc», προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την επέκταση του συνασπισμού των τεθωρακισμένων.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχαήλ Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για ειρήνη.

«Ο συστηματικός βομβαρδισμός των πόλεων στη γραμμή του μετώπου, η συγκέντρωση εξοπλισμού και βλημάτων, η ανάπτυξη στρατευμάτων προς διάφορες κατευθύνσεις, η πρόσθετη υποχρεωτική κινητοποίηση στη Ρωσία, όλα αυτά δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για ειρήνη. Αυτά είναι άμεσες ενδείξεις σοβαρής κλιμάκωσης. Επομένως, όπλα, όπλα και πάλι όπλα στην Ουκρανία».

Σχετικά Άρθρα