Έρευνα για θανάτους παιδιών από αντιβηχικά σιρόπια – Κρούσματα με οξεία νεφρική ανεπάρκεια – Άμεση δράση ζητά ο Π.Ο.Υ
«Άμεση και συντονισμένη δράση» ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από περιστατικά θανάτων παιδιών που φέρεται να συνδέονται με κατανάλωση παιδικών σιροπιών για τον βήχα.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο ΠΟΥ ερευνά τουλάχιστον 300 περιστατικά παιδιών – κυρίως κάτων των 5 ετών – που κατέληξαν μετά από χρήση σιροπιού για τον βήχα συγκεκριμένων εταιρειών.
Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους, όπως και για το αν οι εταιρείες αγόρασαν τις πρώτες ύλες αυτές από τους ίδιους παρόχους.
Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη Γκάμπια, ενώ στη συνέχεια αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν. Τα σιρόπια αυτά για τον βήχα δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή και σύμφωνα με αναλύσεις, είχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεφρά ακόμα και θάνατο.
«Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν πρέπει ποτέ να εντοπίζονται σε φάρμακα», δήλωσε ο ΠΟΥ.
«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να μην δούμε άλλους θανάτους παιδιών από κάτι που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.
Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις παραπάνω χώρες, ο ΠΟΥ διαμηνύει ότι οι Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ, η Σενεγάλη και η Καμπότζη ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν καθώς προμηθεύονται σιρόπια από τις συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις και την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να αρχίσουν επείγουσες έρευνες για να εντοπίσουν ύποπτα σκευάσματα, αλλά και να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρασκευή φαρμάκων.
Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός του ΟΗΕ, έχει ήδη στείλει συγκεκριμένες ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα ζητώντας να αφαιρεθούν από τα ράφια τα σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάζονται από την ινδική Maiden Pharmaceuticals και την Marion Biotech, τα οποία συνδέονται με θανάτους στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν αντίστοιχα.
Παράλληλα ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση τον Οκτώβριο του 2022 για σιρόπια κατά του βήχα που παρασκευάζουν τέσσερις ινδονησιακές εταιρείες, οι PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex και PT AFI Pharma και πωλούν τα φαρμακευτικά τους προϊόντα μόνο εγχώρια.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες είτε αρνήθηκαν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Reuters, όσο οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.
Tέλος, ο ΠΟΥ ζήτησε από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να διαθέσουν πόρους προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι στους κατασκευαστές, να αυξήσουν την εποπτεία της αγοράς και να αναλάβουν δράση όπου απαιτείται, ενώ κάλεσε τους κατασκευαστές να αγοράζουν πρώτες ύλες μόνο από ειδικευμένους προμηθευτές, να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους πιο διεξοδικά και να τηρούν αρχεία της όλης διαδικασίας παρασκευής