”Ο αναποφάσιστος Όλαφ”: Σκληρή κριτική κατά Σολτς για τη διστακτικότητα του να στείλει Leopard στην Ουκρανία
Η Γερμανία απέτυχε σε μια ιστορική δοκιμασία όταν αρνήθηκε, στο πλαίσιο της συνόδου στο Ράμσταϊν την Παρασκευή, να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, ήταν τα σχόλια που δέχθηκε ο Όλαφ Σολτς σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Η αποτυχία του Βερολίνου να δώσει το πράσινο φως για την εξαγωγή υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard στη συνάντηση της Παρασκευής στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία προκάλεσε επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
«Η ιστορία μάς κοιτάζει και δυστυχώς η Γερμανία μόλις απέτυχε», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ. Η Μαρί-Ανιές Στρακ-Τσίμερμαν, μέλος του FDP, που είναι μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα γελούσε με τη γερμανική αναποφασιστικότητα. «Τουλάχιστον, θα ήταν το σωστό να δώσουμε στους εταίρους μας το πράσινο φως», είπε.
Περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να παραδώσουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν χωρίς την άδεια του Βερολίνου.
Ο Γερμανός καγκελάριος αρνήθηκε να χορηγήσει τις άδειες εξαγωγής εκτός εάν οι ΗΠΑ στείλουν άρματα μάχης M1-Abrams, κάτι που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να κάνει επειδή είναι πολύ δαπανηρά και δύσκολο να συντηρηθούν σε σύγκριση με τα Leopard.
Ο Σολτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πρόκλησης ευρύτερου πολέμου με τη Ρωσία, φάνηκε να υποχωρεί στο αίτημά του στη συνάντηση του Ράμσταϊν, κάτι που δημιούργησε τελικά φρούδες ελπίδες ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να τερματιστεί στη σύνοδο κορυφής στην αμερικανική αεροπορική βάση.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έστειλε σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, η αναποφασιστικότητα γύρω από τα Leopard έδωσε την εντύπωση ότι το Βερολίνο υποχωρεί.
Ο Μπόρις Πιστόριους, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα πραγματοποιήσει απογραφή των αρμάτων μάχης Leopard μετά τη συνάντηση 50 κρατών στο Ράμσταϊν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει πότε θα ληφθεί απόφαση ή ποια θα είναι.
Ο Ρόντεριχ Κίσεβετερ, εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι είναι «ντροπιαστικό και τρομακτικό» το γεγονός ότι είχε παραγγελθεί απογραφή των τανκς έναν χρόνο μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Γερμανία έχει κάνει κακό στην Ουκρανία και τη δική της μελλοντική θέση», είπε.
Ο Γιόχαν Βάντεπφουλ, βουλευτής του CDU, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μάρτυρες της ολοκληρωτικής αποτυχίας της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή». «Είτε από πείσμα είτε από δειλία, ο Σολτς αφήνει την Ουκρανία κρεμασμένη», πρόσθεσε. Η εφημερίδα Bild ήταν καυστική για την αποτυχία αποστολής των τανκς. «Η κοροϊδία της Γερμανίας», ήταν ο τίτλος της επιδραστικής ταμπλόιντ.
Χλεύασε την απόφαση να ελεγχθούν τα επίπεδα αποθεμάτων του γερμανικού στρατού «σαν να μην ξέραμε τι υπήρχε στις αποθήκες».
Η Die Welt χαρακτήρισε τον Πιστόριους «αρχηγό της γυμνής ομάδας», καθώς ανέφερε ότι τέσσερα από τα έξι τάγματα της Γερμανίας έχουν λιγότερα από δέκα άρματα μάχης έτοιμα για δράση, ενώ θα έπρεπε να έχουν 264 Leopard 2.
Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ Χανς-Λόταρ Ντόμρεζε είπε στην Bild ότι «ο χρόνος που δεν έχει η Ουκρανία» χάνεται. Θα χρειαστούν δύο μήνες για να είναι τα τανκς έτοιμα για χρήση στο μέτωπο μόλις ληφθεί απόφαση εξαγωγής, προειδοποίησε. Είπε ότι «οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και εμείς συζητάμε».
Ο Ολέξι Ρέζνικοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου θα ξεκινήσουν εκπαίδευση σε άρματα μάχης Leopard στην Πολωνία. Την Παρασκευή, ο Πιστόριους είπε ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην «προπαρασκευαστική εκπαίδευση» για τα Leopard, κάτι που υποδηλώνει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε ακόμα και να συμφωνήσει να στείλει τα τανκς.
«Κάθε μέρα ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια απόφαση για τα τανκς», είπε ο Βολοντίμρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Ράμσταϊν.
«Θα βοηθήσετε την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα ούτως ή άλλως και θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου εκτός από την ήττα της Ρωσίας», δήλωσε το Σάββατο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας.
«Η σημερινή αναποφασιστικότητα όμως σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ο θάνατος των Ουκρανών. Σκεφτείτε πιο γρήγορα».
Η Γερμανία δέχθηκε συνεχείς πιέσεις από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ραμστάιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε 14 τανκς Challenger στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Σολτς να κάνει το ίδιο, ενώ η Βαρσοβία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στείλει 14 Leopard χωρίς την άδεια της Γερμανίας.
«Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την πρόθεση της Πολωνίας να παράσχει στην Ουκρανία κύρια άρματα μάχης Leopard. Το πρωί του Σαββάτου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Βερολίνο «να παράσχει τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία».
«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα, να βοηθηθεί η Ουκρανία και να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη. Η Γερμανία ως η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη έχει ειδική ευθύνη από αυτή την άποψη», ανέφεραν.
Στη Μόσχα, από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Δυτική Ευρώπη ήταν οι «άμεσοι κληρονόμοι» του Ναπολέοντα και του Χίτλερ. «Ο πόλεμος, λοιπόν, μαζί τους είναι ένας νέος Πατριωτικός Πόλεμος. Και η νίκη θα είναι δική μας. Όπως ήταν το 1812 και το 1945», είπε.
Στη δημοφιλή εφημερίδα Izvestia, φίλα προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Ορτζονικίντζε, πρώην γενικός διευθυντής του ΟΗΕ και ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, είπε ότι η γερμανική πολεμική ενοχή για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί την εμπόδισε να εγκρίνει την ανάπτυξη τανκς Leopard.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Αντρέι Φρόλοφ υποστήριξε ότι η απόφαση να μην σταλούν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν.