Νοτιάδες με άνοδο της θερμοκρασίας – “Μεγάλος χιονιάς τις επόμενες μέρες…. καύσωνες και Ελ Νίνιο”
Συννεφιά σε ολόκληρη την χώρα και βροχές στα ΒΔ της Ελλάδας. Τοπικές βροχές θα έχουμε και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη, ενώ από το μεσημέρι και μετά η συννεφιά θα σπάσει. Ο άστατος καιρός θα παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο με μπόρες όμως και στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 19 και 20 βαθμούς.
Στην Αττική, αναμένονται το πρωί συννεφιές και από το μεσημέρι και μετά ο καιρός ανοίγει. Η θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη θα συννεφιάσει και από το μεσημέρι ανοίγει επίσης ο καιρός. Η θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.
Την Τετάρτη, στα ΒΔ της χώρας και στην Ήπειρο θα έχουμε έντονες βροχές με τους νοτιάδες στο Ιόνιο να φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στα κεντρικά στους 18 στο Ιόνιο και στους 19 στα νότια.
Την Πέμπτη οι βροχές θα επιμείνουν στα ΒΔ της χώρας, ενώ θα έχουμε και χιονοπτώσεις κάτω από τα 1600 μέτρα στην Ήπειρο. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη.
Την Παρασκευή οι βροχές θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο έντονες θα είναι στα δυτικά και στα βόρεια (Αλεξανδρούπολη) με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και νοτιότερα. Η θερμοκρασία στους 14 βαθμούς στα κεντρικά, στους 9 με 13 στα βόρεια και στους 20 στα νότια.
Το Σάββατο θα έχουμε νέα επιδείνωση με βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ακόμη και κάτω από τα 900 μέτρα. Η θερμοκρασία στους 12 με 13 βαθμούς στα κεντρικά και στους 6 με 11 στα βόρεια.
Για την Ευρώπη οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μεγάλο χιονιά τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή επιστήμονες προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι αναμένεται ένα κύμα πρωτοφανούς καύσωνα. Το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας ξεκινά σταδιακά από απόψε στην Ευρώπη και αναμένεται να κορυφωθεί από την Τετάρτη ως το Σάββατο.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις.
Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής Χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει απόψε και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/1 – Σάββατο 21/1.
Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Ο χειμώνας μπορεί να κρατήσει ως τον Φεβρουάριο, όμως οι επιστήμονες κάνουν λόγο από τώρα και για ένα υπερβολικά καυτό καλοκαίρι. Οι πρώτες προβλέψεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian, δείχνουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επιστρέψει το 2023, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και καθιστώντας «πολύ πιθανό» ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο κατεγράφη ως το έκτο θερμότερο έτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το Ελ Νίνιο χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή η θερμαντική του επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.
- «Είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να μας ανεβάσει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες, και πρέπει να το προσθέσουμε στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς. Βάζετε αυτά τα δύο πράγματα μαζί και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανή καύσωνα κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο», πρόσθεσε.
Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε», κατέληξε. Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.