Ζεστός καιρός στην Ευρώπη: Ευλογία για το κόστος ενέργειας, κατάρα για τους αγρότες και τις τιμές τροφίμων
Αν ο χειμώνας είναι ζεστός, ο αγρότης θα είναι φτωχός… έτσι λέει μια παλιά γερμανική παροιμία. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα βοηθούν στην αποφυγή μιας ενεργειακής κρίσης. Αλλά προμηνύουν κακό για τους αγρότες και τις τιμές των τροφίμων, όπως αναφέρει η έρευνα του Politico.
Με υψηλές σχεδόν 20 βαθμούς Κελσίου σε μέρη της Πολωνίας και περισσότερους από 25 βαθμούς στην Ισπανία, επτά ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία του Ιανουαρίου την Πρωτοχρονιά.
Εκτός από τους ειδικούς της κλιματικής αλλαγής που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αυτό έχει ανησυχήσει και τους αγρότες σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Χωρίς χιόνι, η ύπαιθρος υποφέρει, όπως έχει προειδοποιήσει η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Ιταλίας, Coldiretti .
Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν μειώσει τις τιμές της ενέργειας, κάτι που είναι καλά νέα για τους καταναλωτές που έχουν πληγεί από το αυξανόμενο κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι κυρώσεις της ΕΕ ως απάντηση, που έχουν προκαλέσει όλεθρο στην ενεργειακή αγορά της περιοχής.
Ωστόσο, ένας ζεστός χειμώνας κινδυνεύει να περιορίσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε μια εποχή που οι αγρότες ήδη παλεύουν με τις ελλείψεις λιπασμάτων – άλλη μια επίπτωση από τον πόλεμο – και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό ασκεί πίεση στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων στην περιοχή, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ακόμη και όταν ο μετρούμενος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ ψηλά, ακολουθούν οι τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Paul Griffin, καθηγητή στο UC Davis Graduate School of Management στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει διερευνήσει τις οικονομικές και οικονομικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Στη γερμανική πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου εκτρέφεται ο Carl-Philipp Bartmer, η θερμοκρασία έφτασε από μείον 20 βαθμούς Κελσίου σε συν 17 βαθμούς εντός δύο εβδομάδων τον Δεκέμβριο.
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», είπε η 33χρονη. «Είναι εντελώς τρελό».
Ο κύριος φόβος του Bartmer είναι ότι η αστάθεια στις θερμοκρασίες θα ξεγελάσει τις καλλιέργειές του χειμερινού σιταριού και κριθαριού ώστε να βλαστήσουν νωρίς.
Αυτές οι πρόσφατα ανθισμένες ή «περήφανες για το χειμώνα» καλλιέργειες, όπως ονομάζονται, είναι πιο ευάλωτες σε ζημιές από τον παγετό — κάτι που δεν έχει σημασία αν συνεχιστούν οι ήπιες θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, η πρώιμη ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να ξεκινήσουν το προβάδισμα.
«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει», είπε ο Bartmer.
Οι καλλιέργειες φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα σταφύλια, είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές από τον παγετό, σύμφωνα με τον Hans-Martin Füssel, ειδικό στην ευπάθεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Ενώ ο ζεστός καιρός κάνει τους αγρότες να φοβούνται την επόμενη περίοδο παγετού, η παντελής έλλειψη χιονιού μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με τον Füssel.
Ο θερμότερος και πιο απρόβλεπτος καιρός φέρνει νέα παράσιτα και περισσότερους κύκλους των ίδιων παρασίτων, δήλωσε ο Luca Gaddoni του Coldiretti. Αυτό μειώνει τις αποδόσεις και επιβαρύνει το κόστος των αγροτών, πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τμήματα της ευρωπαϊκής γεωργικής γης βασίζονται σε πηγές νερού που γεμίζουν από το λιώσιμο του χιονιού.
Το χιόνι είναι πολύ καλό για την άρδευση του εδάφους επειδή καλύπτει το έδαφος και λιώνει σιγά σιγά, έτσι το νερό απορροφάται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο Gaddoni. Η δυνατή βροχή, αντίθετα, συχνά καταλήγει να τρέχει από την επιφάνεια – ειδικά όταν πέφτει σε ξηρή γη που είναι λιγότερο ικανή να απορροφήσει νερό.
Η έλλειψη χιονιού τον περασμένο χειμώνα έκανε τον ποταμό Πο της Ιταλίας, τον μεγαλύτερο της χώρας που διασχίζει την αγροτική καρδιά της Ιταλίας, να ξεραθεί.