Στη σκιά του Qatargate/ Αντιδράσεις στην ΕΕ για τις …”χορηγίες” της Σουηδικής προεδρίας- Τι κάνουν άλλες χώρες
Ενώ η Σουηδία αναλαμβάνει το τιμόνι της προεδρίας της ΕΕ, η Στοκχόλμη δίνει στις ιδιωτικές και πολυεθνικές εταιρείες την ευκαιρία να αφήσουν το στίγμα τους σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα διοργανώσει. Ουσιαστικά οι …χορηγοί αναλαμβάνουν δράση και συνδέονται με την ΕΕ, κάτι που ξενίζει πολλούς την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στην δίνη του Qatargate και άλλων σκανδάλων επιρροής και χρηματισμού και ενώ δεκάδες χιλιάδες λομπίστες δρουν στις Βρυξέλλες, ενίοτε στην σκοτεινή ζώνη μεταξύ νομιμότητας και ηθικής.
Όπως γραφει το Politico, η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τον προγραμματισμό επίσημων συναντήσεων στη Στοκχόλμη και τις Βρυξέλλες για την προεδρία της Σουηδίας δεν θα δεχτεί χορηγία. Αλλά υπάρχουν αρκετά… ψιλά γράμματα: Αυτό ισχύει μόνο για τη γραμματεία της προεδρίας. Εάν τα σουηδικά υπουργεία θέλουν να φιλοξενήσουν τις δικές τους εκδηλώσεις που σχετίζονται με την προεδρία, μπορούν να προσλάβουν βοήθεια από χορηγούς.
Η ΕΕ καλύπτει τα έξοδα για «επίσημες» εκδηλώσεις προεδρίας αλλά εναπόκειται στην προεδρία να πληρώσει για «άτυπες» συναντήσεις υπουργών, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται στο έδαφος της προεδρίας και όχι στις Βρυξέλλες.
Ορισμένες πρωτεύουσες έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως τις σχετικές διατάξεις. Από τις δωρεές αυτοκινήτων έως τις μεταφορές επισκεπτών υπουργών, ή τα μπουκάλια με ποτό των δείπνων εργασίας, έως την πλήρη οικονομική βοήθεια- χορηγία, οι εταιρείες έχουν βρει έναν τρόπο να συμμετάσχουν στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έτσι, όπως προειδοποιούν οι αντιδρώντες, να παρουσιάσουν τις δικές τους ατζέντες.
Οι ακτιβιστές για τη διαφάνεια δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη.
Η απόφαση της Στοκχόλμης να αφήσει ανοιχτή την πόρτα στις χορηγίες είναι «απίστευτα απογοητευτική», δήλωσε η Vicky Cann, ερευνήτρια στο Corporate Europe Observatory, μια ΜΚΟ διαφάνειας που παρακολουθούσε τις χορηγίες της προεδρίας. πάνω από μια δεκαετία τώρα».
Μετά από επίπληξη από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ , το Συμβούλιο κατάρτισε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές το 2021 για τις χορηγίες, με γενικές δηλώσεις σχετικά με την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και την προσφορά δημόσιας λίστας χορηγών. Η πιο σαφής οδηγία ήταν ότι ο χορηγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογότυπο του Συμβουλίου. Όμως οι πρωτεύουσες αντιστάθηκαν σε ένα κοινό, δεσμευτικό σύνολο κανόνων.
Υπογραμμίζοντας τους διαχωρισμούς, οι τρεις επόμενες προεδρίες του Συμβουλίου υιοθετούν όλες διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη χορηγία.
Η Ισπανία, που θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεν θα έχει εταιρικές χορηγίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Οι συμβάσεις για τρόφιμα, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και ασφάλεια θα ανατίθενται μέσω διαγωνισμών — και θα πληρώνονται.
Για το Βέλγιο, το οποίο αναλαμβάνει στις αρχές του 2024, οι ευκαιρίες χορηγίας θα περιοριστούν στα οχήματα για τη μεταφορά επισκεπτών, δήλωσε ο συντονιστής της βελγικής προεδρίας Hendrik Van de Velde. Αυτή ήταν μια δημοφιλής προσέγγιση μεταξύ των πρόσφατων προεδριών – και μια προσέγγιση που έγινε αντικείμενο κριτικής.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια της προεδρίας της πριν από ένα χρόνο επειδή χρησιμοποίησε τη Stellantis και τη Renault για βοήθεια σε είδος μεταφοράς.