NYT: Τα ουκρανικά αποθέματα αεράμυνας εξαντλούνται – Πολύ μεγάλο το κόστος σε σχέση με τα ρωσικά drones
Το γεγονός ότι τα μικρότερα drones καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία είναι πολύ φθηνότερα από τους ουκρανικούς πύραυλους αεράμυνας, που χρησιμοποιούνται εναντίον τους, δημιουργεί προβλήματα στο Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του, σύμφωνα με άρθρο στη New York Times.
Σε χθεσινό της άρθρο, η εφημερίδα δεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι τα περισσότερα από τα UAV που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία καταρρίφθηκαν, αλλά επεσήμανε ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση τα ουκρανικά αποθέματα αεράμυνας εξαντλούνται.
«Για πόσο καιρό μπορεί η Ουκρανία να διατηρήσει την προσπάθειά της, όταν πολλά από τα αμυντικά της μέσα κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα drones;» αναρωτήθηκαν οι NYT.
Εκτός από την προσπάθεια να καταστρέψουν τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με αντιαεροπορικά πυροβόλα και ελαφρά όπλα, οι δυνάμεις του Κιέβου «στηρίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους που εκτοξεύονται από πολεμικά αεροσκάφη και από το έδαφος», οι οποίοι είναι πολύ ακριβοί, ανέφερε το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας συμβούλων Molfar, Αρτέμ Σταρόσιεκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χρήση ενός πυραύλου κατά ενός UAV κοστίζει έως και επτά φορές περισσότερο από το ίδιο το drone. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία κοστίζουν περίπου 20.000 δολάρια ανά μονάδα, ενώ ένας πύραυλος εδάφους-αέρος από το οπλοστάσιο της Ουκρανίας κυμαίνεται από 140.000 δολάρια για ένα S-300 της σοβιετικής εποχής και έως 500.000 δολάρια για ένα σύστημα NASAM που παρέχεται από τις ΗΠΑ, ανέφερε.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τα Shahed-136, που παρέχονται από το Ιράν. Αυτός ο ισχυρισμός έχει διαψευσθεί τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Τεχεράνη σε πολλές περιπτώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2 είναι εγχώριας κατασκευής, όπως και όλο το άλλο υλικό που χρησιμοποιείται στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε μόνο την αποστολή μιας μικρής παρτίδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία πριν από την έκρηξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει νέες παραδόσεις από τότε.
Ωστόσο, ο Σταρόσιεκ υπερασπίστηκε τη στρατηγική του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να «κοστίζει πολύ λιγότερο η κατάρριψη ενός drone παρά η επισκευή ενός κατεστραμμένου ή κατεστραμμένου σταθμού παραγωγής ενέργειας».
Ωστόσο, οι NYT προειδοποίησαν ότι η διαφορά του κόστους μεταξύ drones και αεράμυνας αποτελεί «μια ανισορροπία που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, κοστίζοντας ακριβά στην Ουκρανία και τους συμμάχους της, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Molfar, η Ρωσία έχει στοχεύσει ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις με περίπου 600 UAV από τον Σεπτέμβριο, όταν αυτά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα.
Η Ρωσία αύξησε δραστικά τα χτυπήματά της κατά της ουκρανικής υποδομής στις αρχές Οκτωβρίου ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες ουκρανικές δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού της Γέφυρας της Κριμαίας, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο. Αν και η επίθεση επευφημήθηκε ευρέως από κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους, το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.