Παιδιατρικά φάρμακα σε έλλειψη: Αυξήσεις έως και 50% – Μόσιαλος: Ήταν γνωστό ότι το κύμα των ιώσεων θα έρθει νωρίτερα (vid)
Παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και σπρέι, δεν έχουν γενόσημα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ελληνικά φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά, δεν πρόκειται ούτε τους επόμενους μήνες να μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως γενόσημα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς «απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια για την έγκριση ενός νέου γενόσημου, από τη στιγμή που είναι έτοιμο το φάρμακο και εφόσον δεν υπάρχει έτοιμος φάκελος», όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 o Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Ωστόσο, «τα σπρέι και τα σιρόπια για τα παιδιά, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στη χώρα μας μέσω απευθείας εισαγωγής από άλλες χώρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η κατάσταση να ομαλοποιείται. Μάλιστα, αρκετές παρτίδες σπρέι βρίσκονται από χθες σε φαρμακαποθήκες και είναι έτοιμα προς διανομή στα φαρμακεία», λέει ο Γιάννης Σωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο και είναι υπεύθυνο για τις εισαγωγές φαρμάκων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, στα ράφια των φαρμακείων δεν υπάρχουν καθόλου 7 σημαντικά παιδιατρικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα. Αυτά είναι:
- Aerolin
- Flixotide inhaler (υπάρχει μόνο των 250 mg που είναι για ενηλίκους, τα παιδιατρικά των 50 mg και 125 mg έχουν έλλειψη)
- Xozal σιρόπι (υπήρχε το Contrahist που το αντικαθιστούσε, αλλά έχει σταματήσει)
- Aerius σιρόπι
- Augmentin σιρόπι 457 mg
- Apotel και Depon (δηλαδή καμία παρακεταμόλη σε σιρόπι)
- Primperan σιρόπι
Είναι δεδομένο ότι τα φάρμακα που γίνονται εισαγωγή από το ΙΦΕΤ έρχονται με αυξημένες τιμές στη χώρα μας, καθώς δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις για τις τιμές των φαρμάκων που ισχύουν, όταν μία πολυεθνική εταιρεία που έχει έδρα την Ελλάδα παραδίδει παρτίδες στη χώρα μας.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα φάρμακα θα διατεθούν με αύξηση στην τελική τιμή έως και 50%.
Αναφορικά με όλα τα υπόλοιπα ελλειπτικά φάρμακα, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο γιατρός συνταγογραφεί στους ασθενείς όχι τη δραστική ουσία του φαρμάκου, αλλά την εμπορική.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φαρμακεία να μην μπορούν να του δώσουν γενόσημο, καθώς η συνταγή θεωρείται «κλειδωμένη». Έτσι, ο ασθενής είτε πρέπει να κλείσει και πάλι ραντεβού με τον γιατρό για να του συνταγογραφήσει το γενόσημο που υπάρχει, είτε να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.
Διευκρινίζεται ότι ο γιατρός έχει δικαίωμα να συνταγογραφήσει το 15% των φαρμάκων κάθε μήνα με την εμπορική ονομασία και όχι με τη δραστική ουσία.
Γνωρίζαν και δεν έλαβαν μέτρα
- Παρότι κατά τον υπουργό Υγείας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη φαρμάκων ή για την ακρίβεια δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντούτοις τίθεται θέμα ελλιπούς προετοιμασίας.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως στην κυβέρνηση ήξεραν από το Σεπτέμβριο ότι αναμένονται ελλείψεις καθώς υπήρχαν προβλέψεις για τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα ότι θα είχαμε αφενός μεγάλο κύμα γρίπης νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές πριν την πανδημία, ενώ το ίδιο θα γινόταν και με τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV).
Την Τριδημία, δηλαδή, στα παιδιά για την οποία μίλαγαν οι Έλληνες καθηγητές από τις αρχές του φθινοπώρου σε μικρά και μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι έκανε τελικά η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ το θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει» γιατί αδράνησε. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθώς το καμπανάκι του κινδύνου ήρθε και τον περασμένο Οκτώβριο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττική όταν εξέδωσε επείγον Δελτίο Τύπου μιλώντας για ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα.
Έτσι, τώρα οι αρμόδιοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ελλείψεις με τα παιδιά να μένουν χωρίς φάρμακα. Σημειωτέων πως σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα σχολεία με τους μαθητές να «στριμώχνονται» για ώρες σε κλειστούς χώρους και τους ειδικούς να περιμένουν 300.000 με 350.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα.
Χαρακτηριστικά είναι πάντως και όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE, στην ΕΡΤ.
«Ήρθαν οι λοιμώξεις στη χώρα μας και σε άλλες χώρες λίγο νωρίτερα φέτος σε σχέση με τις χρονιές πριν την πανδημία. Και αυτό έγινε γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των προστατευτικών μέτρων, φορούσαμε μάσκες παντού είτε είχαμε λοκντάουν και δεν είχαμε περιπτώσεις γρίπης ή άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Τώρα ξεκίνησαν νωρίτερα. Γι’ αυτό το λόγο επειδή ήρθε πιο νωρίς αυτό το κύμα υπήρχε και μεγαλύτερη ζήτηση (φαρμάκων) από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα βέβαια επειδή αυτό το κύμα ήρθε νωρίτερα και επειδή ήταν λίγο μεγαλύτερο, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν περισσότεροι αλλά ήταν λίγο πιο έντονο στην αρχική του φάση και αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσει και νωρίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε για τις ελλείψεις στα φάρμακα:
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντική έλλειψη φαρμάκων. Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί για να βρει αυτά τα φάρμακα τα οποία λείπουν από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μία πιο συστηματική δουλειά. Ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν νωρίτερα αυτό το κύμα των ιογενών λοιμώξεων άρα επομένως θα μπορούσε να είχε γίνει ένας προγραμματισμός. Ευτυχώς, γίνεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ιώσεων που νοσηλεύονται και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Εκεί δεν υπήρξαν προβλήματα. Από εδώ και μπρος όμως ένα παρατηρητήριο που θα υπάρχει στον ΙΦΕΤ θα καταγράφει τις ελλείψεις έτσι ώστε οι υπουργοί να παίρνουν τις αποφάσεις και να κινούνται οι υγειονομικές αρχές για την προμήθεια αυτών των φαρμάκων όπου είναι δυνατόν».