Μπορούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επηρεάσουν τις εκλογές;- Τι πιστεύει και τι σχεδιάζει το Μαξίμου- Το παρασκήνιο για δανεισμό και οι “παγίδες”

 Μπορούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επηρεάσουν τις εκλογές;- Τι πιστεύει και τι σχεδιάζει το Μαξίμου- Το παρασκήνιο για δανεισμό και οι “παγίδες”

Μπορεί να επηρεάσει υπέρ της Ν.Δ μία πιθανή μετακίνηση τμημάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές; Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως το πιστεύουν και θεωρούν πως μία τέτοια κίνηση που θα πιστωθεί ως προσωπική επιτυχία στον πρωθυπουργό, ίσως αποδειχθεί “game changer” (στοιχείο που αλλάζει το παιχνίδι).

Οι δημοσκόποι επιμένουν πως οι εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, εν γένει της καθημερινότητας και της κοινωνικής ασφάλειας. Επίσης, έχει ήδη καταγραφεί αρνητική επίδραση από το σκάνδαλο Πάτση και οι ενδείξεις για τις υποθέσεις της Μαρίας Σπυράκη και του βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα (που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση) είναι παρόμοιες. Το κλίμα από την οικονομική κρίση είναι βαρύ για την κυβέρνηση και τα μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα και οι προκλητικές συμπεριφορές το επιδεινώνουν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (κάτι που έχει εξοργίσει την κυβέρνηση και αναμένεται γνωμοδότηση “μπλόκο” στις εκ του Συντάγματος προσδιορισμένες πρωτοβουλίες της Αρχής από τον εισαγγελέα του ΑΠ Ισίδωρο Ντογιάκο) καταλήγει σε “συγκλονιστικά ευρήματα”.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης στον τομέα της οικονομίας και της πολιτικής των επιδομάτων, είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως το πρώτο τρίμηνο του έτους θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, έχει ρίξει το βάρος του στο θέμα των Γλυπτών, εκτιμώντας πως η επιστροφή τους (;) θα είναι μία εντυπωσιακή κίνηση που θα ενισχύσει την πρωθυπουργική του εικόνα. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν στον βωμό των εκλογών αναληφθούν δεσμεύσεις που εν τέλει θα υπονομεύουν την θέση της χώρας απέναντι στην μεγάλη αυτή εκκρεμότητα.

Λέγεται, μάλιστα, πως πέραν των προσωπικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίτσι Σούνακ (που προσώρας δεν έχουν αποδώσει), έχει επιστρατευτεί και εταιρεία “λόμπινγκ” στο Λονδίνο για να εξασφαλιστούν θετικά δημοσιεύματα και παρεμβάσεις στην Βρετανία.

Η νεότερη εξέλιξη έρχεται από το δημοσίευμα των Times που κάνει λόγο για “ανοικτό δάνειο”…

Είναι, όμως, άλλο πράγμα η επιστροφή των Γλυπτών χωρίς αστερίσκους, όπως επιθυμεί η Ελλάδα από την εποχή που η Μελίνα Μερκούρη προωθούσε αυτό το αίτημα, κι άλλο η μεταφορά τμημάτων των Γλυπτών με την μορφή δανεισμού ή πολιτιστικής ανταλλαγής (με αρχαιότητες που θα δώσουμε εμείς), κίνηση που εμμέσως αλλά σαφώς θα αναγνωρίζει την κυριότητα τους από το Βρετανικό Μουσείο και άρα θα ακυρώνει την μακροχρόνια ελληνική στρατηγική που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι πληροφορίες φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει μετρήσει δημοσκοπικά τι θα μπορούσε να αποφέρει μία τέτοια πρωτοβουλία και το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα υποστηριχθούν από ολόκληρο το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της κυβέρνησης.

Το χρονικό

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή… ορισμένων από τα Αρχαία Μάρμαρα που εκτίθενται στο Λονδίνο από το 1832.

Όμως, ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία κρύβει δύο τουλάχιστον προβληματικά σημεία για τη χώρα μας, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα που γίνεται τώρα για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Πρώτον, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για κάποια… τμήματα των Γλυπτών και όχι για την επιστροφή τους στο σύνολό τους. Για κάποια κομμάτια από τα Γλυπτά και όχι για το σύνολο των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, αν αληθεύουν όσα πληροφορούμαστε (από τους ξένους!) και τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν στην εν λόγω συμφωνία, φέρεται πως θα αφορά τελικά σε δανεισμό των Μαρμάρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Κάπου εδώ, είναι εύλογο και κρίσιμο να θυμηθούμε κάποια από τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη: «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για εμάς τους Έλληνες τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.»

Ειδικότερα, όπως γράφει το βρετανικό μέσο, η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω, μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα βλέπει αντικείμενα να επιστρέφονται μόνο με δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις.

«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανέφερε το μουσείο σε δήλωσή του εκείνη την εποχή.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Rosetta Project

Μια ακόμη «λεπτομέρεια» που έφερε ξανά στο φως το θέμα των Μαρμάρων είναι ότι το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα ένα από καιρό σχεδιασμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Η πτέρυγα του Παρθενώνα, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, «οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δανεισμό», σχολιάζει ο Guardian. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω στην Ελλάδα τρία γλυπτά του Παρθενώνα από τη συλλογή του, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του Πάπα Φραγκίσκου, να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας» κάτι που δεν είναι καθόλου στις προθέσεις του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει μόνο για πιθανότητα δανεισμού.

Το δημοσίευμα του Bloomberg και η διάψευση του υπ. Πολιτισμού

Οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες, ότι θα μπορούσε να συναφθεί μια συμφωνία, ενώ την Τρίτη (3/1) το bloomberg ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης πλησιάζουν σε μια συμφωνία ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι η επιμέλεια της μεταφοράς των Γλυπτών είναι επίσης πολύ περίπλοκη.

Όμως, την ίδια ημέρα, πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν τα όσα ανέφερε το Bloomberg και την Τετάρτη (4/1) το διεθνές μέσο διέψευσε με τη σειρά του το υπουργείο!

Η βρετανική Daily Telegraph είχε αναφέρει επίσης ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Μαρμάρων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου για “εποικοδομητικές συζητήσεις”…

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσεπρο ημερών ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Χθες το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το δημοσίευμα του Bloomberg.

Με πληροφορίες από Guardian, Telegraph, ieidisseis.gr

Σχετικά Άρθρα