Οριακή κατάσταση στον Ευαγγελισμό (vid) – Ανεπαρκή μέτρα για τα φάρμακα – Αυξήσεις (;) για το μπλοκάρισμα των εξαγωγών αν και οι έλεγχοι δεν έδειξαν “παρανομίες”
Σφοδρές επικρίσεις δέχεται το Υπ. Υγείας όσον αφορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων εν μέσω μεγάλης έξαρσης των ιώσεων ενώ χαρακτηριστικό της συνολικής εικόνας που επικρατεί είναι ότι ο Ευαγγελισμός έφθασε σε οριακό σημείο στη χθεσινή εφημερία (Δευτέρα 2 Ιανουαρίου) καθώς σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο δέχτηκε 90 ασθενείς με πυρετό, που πιθανολογούνται ότι είχαν Η1Ν1 και 20 περιστατικά Covid.
Όπως μετέδωσε το Mega από τις 21:00 έως και περίπου τα μεσάνυχτα το ΕΚΑΒ έβαλε το νοσοκομείο «υπό προστασία» δηλαδή τα περιστατικά διοχετεύονταν σε άλλο νοσοκομείο που εφημέρευε.
Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων προκειμένου να σταματήσουν οι εξαγωγές.
Χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αποφασίστηκε δέσμη 10 μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, αναμένεται αύξηση τιμών σε κάποια φάρμακα που είναι φθηνά.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΈΤΡΑ:
- Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
- Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
- Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν. - Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
- 6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
- Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
- Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
- Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
- Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Τι έδειξαν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες
Από τις λίστες με τα αποθέματα από τα παιδιατρικά φάρμακα που έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες οι φαρμακαποθήκες στο υπουργείο Υγείας, δεν προέκυψε ότι αποκρύπτουν τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες για να τις πουλήσουν με τη λήξη της απαγόρευσης εξαγωγών σε άλλες χώρες.
- Ως εκ τούτου και κατόπιν ελέγχων που έγιναν για τα παιδιατρικά φάρμακα, αποδείχθηκε ότι η αυξημένη ζήτηση ήταν αυτή που άδειασε τα ράφια των φαρμακείων και παρουσιάστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις.
Όσον αφορά στα μέτρα πέρα από τις έκτακτες εισαγωγές που αναμένεται να κάνει το ΙΦΕΤ άμεσα, τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν την αύξηση της επάρκειας των φαρμάκων είναι περισσότερο για να θωρακίσουν μακροπρόθεσμες καταστάσεις και δεν φαίνεται ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και αυτά που αναμένεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα με την αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων στους ενηλίκους.
Σύμφωνα με το NEWS 24/7, φάνηκε ότι οι φαρμακαποθήκες κρύβουν άλλα ελλειπτικά φάρμακα, προκειμένου να τα προωθήσουν προς εξαγωγή σε χώρες όπου οι τιμές είναι υψηλότερες, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ασκεί ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα και τον τρόπο που χειρίζονται την κατάσταση οι ιθύνοντες.
- Ο πρώην υπουργός, στον απόηχο των 10 ημίμετρων που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, κάνει λόγο για «τραγικά ανεπαρκή» αντανακλαστικά και επισημαίνει ότι «είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση».
Ο Αν. Ξανθός σημειώνει πως «η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας καθώς και η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κλπ.»
Αναλυτικά η δήλωση του κ.Ξανθού:
«Τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή»
Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δεν «συγκίνησαν» κανένα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη «συνταγή»: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως πχ η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.
Δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και «καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως «δεν προλαβαίνει» επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Εισαγγελέα;
Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση τη Δημόσια Υγεία. Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας καθώς και η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κλπ.
Η πανδημία απέδειξε ότι η «ελεύθερη αγορά» δεν λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση. Απέναντι στην οποία όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «αλλεργία». Η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα είναι πλέον ζωτικής σημασίας και για …λόγους Δημόσιας Υγείας!»