Τα 22+1 πρόσωπα της χρονιάς (μέρος 1ο)

 Τα 22+1 πρόσωπα της χρονιάς (μέρος 1ο)

Τι χρονιά κι αυτή! Πόσες συγκινήσεις, πόσες στιγμές, τόσα χαμόγελα, πόσα δάκρυα. Η χρονιά που πήραμε πίσω τον αθλητισμό από τον κορωνοϊό ήταν γεμάτη πρόσωπα…

22. Δημήτρης Μελισσανίδης… Σας κακοφαίνεται λίγο να είναι ένας πρόεδρος μέσα στα πρόσωπα του 2022. Είναι άκομψο, αλλά η θεματολογία είναι πρόσωπα του 2022 και όχι τοποθεσίες. Διότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα εγκαίνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, το πανδαιμόνιο που επικρατεί από τους οπαδούς της ΑΕΚ κάθε αγωνιστική και το γεγονός αυτό καθαυτό ότι έχουμε ένα καινούργιο γήπεδο στην Ελλάδα, είναι ένα από τα γεγονότα της χρονιάς. Ο πρόεδρος της Ένωσης γνώρισε την αποθέωση από φίλους και «εχθρούς» γιατί το κατάφερε. Γιατί το πίστεψε και γιατί το έζησε. Και το έζησε τόσο έντονα, ώστε η συγκίνηση να τον πλημμυρίσει και τα δάκρυα να μη χωράνε στα μάτια.

21. Σάσα Βεζένκοφ… Είναι πολύ πιθανόν, υγεία να έχει, να βρίσκεται στην ίδια λίστα και ακόμα ψηλότερα στο τέλος του 2023. Η θεαματική βελτίωση του άσου του Ολυμπιακού, οι αμέτρητοι τρόποι που έχει να βάζει τη μπάλα στο καλάθι, η συμμετοχή του στα ριμπάουντ, η επιδραστικότητά του σε μια ομάδα που πήρε πρωτάθλημα, κύπελλο και έφτασε ένα σουτ μακριά από τον τελικό της ευρωλίγκα ήταν απλά το πρώτο μισό του 2022 για εκείνον. Ακολούθησε ένα εκπληκτικό (σε προσωπικά νούμερα) ευρωμπάσκετ και οι πρώτοι μήνες της ευρωλίγκα. Τα βραβεία που μάζεψε μέσα στους προηγούμενους μήνες; MVP του All star game, MVP. Πρώτος σκόρερ και πιο βελτιωμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Μέλος της καλύτερης πεντάδας του 2022 στην ευρωλίγκα. MVP του Φεβρουαρίου στην ευρωλίγκα. MVP του Νοεμβρίου στην ευρωλίγκα. Και ο πιο δημοφιλής παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί στην Ελλάδα συχνά το δυσκολότερο είναι να παραδέχεσαι εκείνον που σε κερδίζει.

20. Μαρσέλο… Κατατάξτε τον όπου θέλετε στην καρδιά σας ή στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή. Ενδεχομένως όταν η σκόνη καθίσει και περάσουν μερικοί ακόμα μήνες να καταλήξουμε τι ακριβώς πρόσφερε αγωνιστικά η κίνηση του έκανε ο Ολυμπιακός τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Εκεί που είναι, όμως, αδιαπραγμάτευτο είναι ότι επρόκειτο για μια κίνηση που δε γίνεται να μην μπει στις στιγμές του 2022. Για ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να λείπει από μια τέτοια λίστα. Θέλετε για την παράνοια εκείνων των ημερών, θέλετε για την υποδοχή του, θέλετε για το παγκόσμιο αντίκτυπο της μεταγραφής, θέλετε για τα κιλά του; Για ό,τι κι αν θέλετε, ο Μαρσέλο είναι ένας λόγος να θυμόμαστε τη χρονιά που φεύγει.

19. Άρμαντ Ντουπλάντις… Να αρχίσαμε με τα κουλτουριάρικα! Εκεί που έχουμε πάρει φόρα με τα του οίκου μας, έρχονται οι ξένοι και μας κλέβουν τον πολιτισμό. Κάπως σαν τους κριτικούς του κινηματογράφου που θα σου γράψουν τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και κάπου στη μέση της λίστας θα πετάξουν και ένα αριστούργημα του θιβετιανού σινεμά. Αν βγάλουμε λίγο το κεφάλι μας από την άμμο, θα βρούμε έναν αθλητή που είναι παγκόσμιος σταρ, που είναι αναγνωρισμένος παντού, ο οποίος είναι μόλις 23 ετών και ο οποίος στις 24 Ιουλίου του 2022 έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 6μ.21 εκατοστά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για να το πούμε με ποδοσφαιρική ορολογία, όλοι πάντα θα ξέρουν τον Σεργκέι Μπούμκα κάπως σαν τον Πελέ του επί κοντώ. Αλλά το άθλημα έχει ξεφύγει από τότε…

18. Εμιλιάνο Μαρτίνες… Ο κακός του μουντιάλ. Ο καλός του μουντιάλ. Ο άσχημος του μουντιάλ. Όταν καταφέρνεις να ερμηνεύεις και τους τρεις ρόλος λες και είσαι ο Τσακ Νόρις, τότε σίγουρα είναι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς! Έπιασε όσα πέναλτι χρειαζόταν – σχεδόν όσα εκτελέστηκαν απέναντί του. Ήταν ο ήρωας της Αργεντινής με την απόκρουσή του λίγο πριν το τέλος της παράτασης του τελικού. Ήταν ο κακός της απονομής με τη χειρονομία του απέναντι στους Γάλλους οπαδούς. Ήταν ο άσχημος στο γλέντι πίσω στο Μπουένος Άιρες με την επιμονή του να προσβάλει τον Κιλιάν Μπαπέ. Ναι, θέλει πολλά περισσότερα από ταλέντο η κορυφή και ο γκολκίπερ της Αργεντινής όσο σπουδαίος κι αν είναι, δεν τα έχει.

17. Ισπανία… Πώς αναγνωρίζεις μια ομάδα; Από την έλλειψη πρωταγωνιστή! Ο Λορέντζο Μπράουν έμοιαζε κάποιες βραδιές ασταμάτητος, ο Γουίλι Ερνανγκόμεζ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης, αλλά τίποτα δεν ήταν σπουδαιότερο από την ομάδα! Ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα μπορούσε να είναι η προσωποποίηση της ομαδικής επιτυχίας, αλλά και πάλι θα ήταν άδικο για τους παίκτες. Σε ένα ευρωμπάσκετ που έφερε πάλι το άθλημα στο επίκεντρο, σε ένα ευρωμπάσκετ γεμάτο σταρ τρομακτικής εμβέλειας, σε ένα ευρωμπάσκετ στο οποίο οι πρωταθλητές ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, η λέξη ομάδα πήρε και πάλι την αίγλη που της αρμόζει.

16. Ιβάν Γιοβάνοβιτς… Οι περισσότεροι μπορεί να σταθούν μόνο στο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Τη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού αγωνιστικά, και την εκπληκτική πορεία που είχε μέχρι τον Νοέμβριο. Άλλοι μπορεί να δυσανασχετήσουν επειδή ο Δεκέμβριος δεν είναι και ο καλύτερος μήνας για το τριφύλλι. Ωστόσο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει φέρει πολλά περισσότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η μετριοπάθειά του, η ωριμότητα στις δηλώσεις του, η ψυχραιμία του, η τίμια και προσεγμένη ανάλυση είναι διδάγματα που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένα. Φυσικά και το αγωνιστικό. Φυσικά και ο Παναθηναϊκός στην κορυφή. Φυσικά και το όραμα που έχει δώσει στον κόσμο. Φυσικά και το κύπελλο. Αλλά κυρίως ο τρόπος που μιλάει, ακόμα κι όταν όλοι δίπλα του «ουρλιάζουν».

15. Μπεθ Μιντ… Ποια?? Φτιάξε καφέ να στα πω! Φτιάξε, μπας και βγάλουμε λίγο ακόμα το κεφάλι μας από την άμμο. Η Μπεθ Μιντ, για την οποία στην Ελλάδα η πλειοψηφία πιθανότατα θα θεωρεί ότι είναι καινούργια μάρκα τσίχλας με γεύσης μέντας (σ.σ. φέρε μου δύο μπεθ μιντ από το σούπερ μάρκετ, ένα πράγμα), είναι η αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς στην Αγγλία από το BBC. Ένα βραβείο που κουβαλάει τεράστια ιστορία και αίγλη, με την Μιντ να είναι η πρώτη γυναίκα που το κατακτάει και μόλις η έκτη από το χώρο του ποδοσφαίρου, μετά τους Μπόμπι Μουρ, Πολ Γκασγκόιν, Μάικλ Όουεν, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Ράιαν Γκιγκς. Ναι, είναι ποδοσφαιρίστρια, παίζει στην Άρσεναλ, και φυσικά στην Εθνική Αγγλίας. Ήταν πρώτη σκόρερ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καλύτερη παίκτρια και πρώτη στις ασίστ. Η Αγγλία κατέκτησε το Euro στις 31 Ιουλίου του 2022. Στο Γουέμπλει. Στο γήπεδο είχε 87.192 θεατές!

14. Σερένα Ουίλιαμς… Τι χρονιά κι αυτή για το τένις. Τόσο μνημειώδη και τόσο χαρακτηριστική που δεν έχει καν σημασία ποιοι κέρδισαν (αν και έχει λίγο). Είναι μια χρονιά που αρχειοθετείται για τις συγκινήσεις που πρόσφερε και θα μνημονεύεται ως η χρονιά των σπουδαίων. Η χρονιά που οι σπουδαίοι είπαν αντίο. 2 Σεπτεμβρίου και το αμερικάνικο κοινό αποχαιρετά μια από τις σπουδαιότερες αθλήτριες που είδε ποτέ. Ίσως την σπουδαιότερη. Η Σερένα Ουίλιαμς χάνει στον τρίτο γύρο του US Open από την Άιλα Τομλιάνοβιτς και κλείνει μια καριέρα το λιγότερο μνημειώδη. 73 τίτλοι, 23 grand slam και μια θέση στην ιστορία του αθλητισμού για πάντα!

13. Στεφ Κάρι… Τέταρτο πρωτάθλημα σε εφτά χρόνια. MVP (και, μάλιστα, παμψηφεί) των τελικών για πρώτη φορά στην καριέρα του. MVP και στο all star game. Μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας μέσα στο 2022. Αμφισβητήστε τον, υποτιμήστε τον και θα… σας βάλει για ύπνο! Ο Στεφ Κάρι έφτασε τα 34 του χρόνια, σύντομα θα γίνει 35 και ακόμα δε θα έχουμε καταλάβει από πού ήρθε και πώς έχει επηρεάσει τόσο πολύ το παιχνίδι, έναν ολόκληρο οργανισμό και μια ολόκληρη πόλη! Υπόδειγμα ταπεινότητας στη ζωή του, παράδειγμα σκληρής δουλειάς, με βίντεο που κυκλοφορούν να σου κόβουν την ανάσα για τον τρόπο που προπονείται και με τον τρόπο που ευστοχεί από παντού, και κυρίως ένα παιδί που απλά περνάει καλά στο γήπεδο. Με 31,2 πόντους, έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ και δύο κλεψίματα μέσο όρο στους τελικούς οι Σέλτικς δεν πέρασαν και τόσο καλά απέναντί του.

12. Λευτέρης Πετρούνιας… Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο άνθρωπος copy-paste για τα ετήσια αφιερώματα. Δεν χρειάζεται πολλή δουλειά, απλά παίρνει το κείμενο από την προηγούμενη χρονιά, διορθώνεις κάποιους αριθμούς στους τίτλους του και στις τοποθεσίας και έγινε το θέμα. Στο Μόναχο, τον Αύγουστο του 2022, ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέβηκε για ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Παρότι χειρουργημένος και μετά από ένα χρόνο αποχής, κατόρθωσε να εκτελέσει άρτια το πρόγραμμά του και να κατακτήσει το έκτο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έξι και απέχει ένα ακόμα από το να ξεπεράσει τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε κατακτήσει έξι τίτλους στον πλάγιο ίππο.

11. Ελίνα Τζένγκο… Είναι μια κλασική ιστορία ελληνικού αθλητισμού. Μια ιστορία που αποτυπώνει τον ελληνικό αθλητισμό. Το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο είναι ο παραμορφωτικός καθρέφτης. Όπως όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα μετάλλια και οι περισσότερες επιτυχίες σε σπουδαίες διοργανώσεις. Η πραγματικότητα είναι πίσω από τη βιτρίνα και τη λάμψη. Το πώς κατόρθωσε η Ελίνα Τζένγκο να συνεχίσει να προπονείται. Το ρεκόρ που έχασε επειδή δεν υπήρχε ντόπινγκ κοντρόλ στο στάδιο. Η αγωνία της για να πάρει ελληνική ταυτότητα. Όλοι οι λόγοι που θα έπρεπε να την πείσουν να έχει σταματήσει και όμως εκείνη συνέχισε. Για να έρθει στις 20 Αυγούστου, να στείλει το ακόντιο στα 65μ.81 εκατοστά και να αναγκάσει τον κόσμο να ακούσει την ιστορία της. Λίγο καιρό μετά αναδείχθηκε κορυφαία ανερχόμενη αθλήτρια στην Ευρώπη. Πιθανότατα, προπονείται ακόμα στις ίδιες συνθήκες.

Πηγή: sdna.gr

Σχετικά Άρθρα