Κοροναϊός: Νέα παγκόσμια ανησυχία με ραγδαία εξάπλωση μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα – Τι αποφάσισε η Ευρώπη

 Κοροναϊός: Νέα παγκόσμια ανησυχία με ραγδαία εξάπλωση μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα – Τι αποφάσισε η Ευρώπη

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί διεθνή ανησυχία ενώ την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τόνισε και πάλι τη σημασία να υπάρχει διαφάνεια και τακτική ανταλλαγή δεδομένων, επισημαίνοντας την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο. Κατά την τελευταία ενημέρωση καταγράφηκαν 7.000 κρούσματα κι ένας θάνατος.

Μπορεί τα νούμερα να φαίνεται σχετικά χαμηλά, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που τα αμφισβητούν, με τον ΠΟΥ να ζητεί να μοιράζονται τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Η Δύση παρακολουθεί με σκεπτικισμό τα νούμερα με τον αριθμό των νεκρών που ανακοινώνει από την αρχή της πανδημίας η Κίνα, αμφισβητώντας ανοιχτά την εγκυρότητά τους.

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προσπαθεί να καθησυχάσει τόσο το εσωτερικό της χώρας του όσο και τη διεθνή κοινότητα. «Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισήλθαν σε νέα φάση. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», αλλά «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας», διαβεβαίωσε ο Σι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νέο έτος.

Πρόκειται για το δεύτερο δημόσιο σχόλιο που κάνει ο Κινέζος πρόεδρος για την επιδημία αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της Κίνας να λάβουν μέτρα «για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τη ζωή των κατοίκων».

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου, αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό. Παράλληλα από την ίδια ημερομηνία οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

“Τσουνάμι” μέτρων διεθνώς

Οι χώρες που βλέπουν ως απειλή την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα αρχίζουν να υιοθετούν, σε πρώτη φάση, μέτρα για τους ταξιδιώτες. Η Αυστραλία και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα και άλλων χωρών καλώντας τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 μόλις προσγειώνονται στη χώρα τους.

Ειδικότερα, κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα απαιτεί οι ταξιδιώτες προς τον Καναδά που επιβαίνουν σε πτήσεις από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου, αφορά όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Τα τεστ θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση και οι βεβαιώσεις θα πρέπει να παραδίδονται στην αεροπορική εταιρεία πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Το μέτρο θα ισχύει καταρχήν για 30 ημέρες και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αφού καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, διευκρίνισε η καναδική κυβέρνηση.

  • Το ίδιο ακριβώς μέτρο θα ισχύει και για την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ο αυστραλός υπουργός Υγείας, Μαρκ Μπάτλερ.

«Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά», εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Η Νότια Κορέα, η Ισπανία και η Γαλλία προστέθηκαν την Παρασκευή στον μεγεθυνόμενο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ΗΠΑ και της Ινδίας, που έκαναν υποχρεωτικό οι ταξιδιώτες από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικά τεστ για τον νέο κορoναϊό.

Την ίδια στιγμή, το Μαρόκο θα επιβάλει απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών, από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

  • Την ώρα που ο κοροναϊός καλπάζει στην Κίνα με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι για την εμφάνιση νέων πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, η Ευρώπη βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στην Κίνα έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Σχετικά Άρθρα