Ρουμανία: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο οδηγός – Αποκαλυπτικό το βίντεο της πορείας του

 Ρουμανία: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο οδηγός  – Αποκαλυπτικό το βίντεο της πορείας του

Μια σειρά από λάθη και συγκυρίες φαίνεται πως οδήγησαν στο δυστύχημα που συνέβη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με θύμα έναν 53χρονο Λαρισαίο και τον οδηγό του μοιραίου λεωφορείου να βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες.

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία
Αρχικά, ένα από τα πρώτα «λάθη» είναι το γεγονός πως το λεωφορείο δεν είχε δύο οδηγούς σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.

Μιλώντας στο onlarissa.gr το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Γιάννης Μπατζιόλας, ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι, υποστήριξε πως ένα έκτακτο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δύο οδηγοί, ωστόσο το λεωφορείο κινήθηκε από Βόλο έως Θεσσαλονίκη με άλλον οδηγό και με άλλο συνέχισε για το Βουκουρέστι.

«Το δρομολόγιο, είχε προγραμματιστεί κανονικά με δύο οδηγούς γιατί είναι 16 ώρες. Ο δεύτερος οδηγός μία ώρα πριν την αναχώρηση του ταξιδιού λόγω γαστρεντερίτιδας δηλώνει κώλυμα και δε μπορεί να ξεκινήσει. Τότε αντικαταστάθηκε με άλλο οδηγό που πήγε το λεωφορείο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

»Στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το λεωφορείο ο οδηγός που πήγε στο Βουκουρέστι. Ήτανε μόνος του και γενικά δεν έτρεχε καθόλου, έχω μιλήσει με πελάτες, πήγαινε σε όλη τη διαδρομή πολύ προσεκτικά… Οπότε σίγουρα δεν έφταιγε η ταχύτητα για το συμβάν που έγινε… Περιμένουμε κι εμείς τους ειδικούς για τα αίτια της τραγωδίας για να μπορούμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα», εξήγησε.

Η αλλαγή λωρίδας από τον οδηγό του λεωφορείου την τελευταία στιγμή, που οδήγησε στο δυστύχημα
Το onlarissa.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από τη ρουμανική τηλεόραση που δείχνει ότι ο οδηγός του λεωφορείου άλλαξε λωρίδα κυκλοφορίας λίγα μόλις μέτρα πριν την τελική αψίδα πριν το τούνελ, με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.

Όπως καταγράφει κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο που κινούνταν ακριβώς πίσω από το μοιραίο λεωφορείο στο Βουκουρέστι, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα, ο οδηγός του λεωφορείου άλλαξε την τελευταία στιγμή λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στη κολώνα που έμελλε να κόψει το νήμα της ζωής σε έναν 53χρονο Λαρισαίο.

Μάλιστα ο Ρουμάνος δημοσιογράφος στο παρακάτω απόσπασμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, υποστηρίζει πως ο οδηγός δεν λαμβάνει υπόψη τη σήμανση και πορεύεται προς τη διάβαση, αιτίαση που ενισχύει τα όσα έχουν από χθες δημοσιευθεί, πως ενδεχομένως να μπερδεύτηκε από τις υποδείξεις του συστήματος πλοήγησης.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθούν και τα όσα ανέφεραν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι πιθανότατα το δυστύχημα να οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής του τούνελ ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά η άσφαλτος στρώθηκε αμέσως μετά με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το ύψος για τα διερχόμενα οχήματα και για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν οι… «φονικοί» προειδοποιητικοί πυλώνες.

Σοβαρές κατηγορίες

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκληση σωματικών βλαβών σε 25 άτομα είναι ο οδηγός του ελληνικού πούλμαν που ενεπλάκη στο τροχαίο που σημειώθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του οδηγού, Αλέξανδρος Ματθαίου.

Όπως είπε ο κ. Ματθαίου, η ανάκριση ξεκίνησε, αλλά είναι ακόμη νωρίς και ο οδηγός θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Θα μεταβαίνει στο Βουκουρέστι, όποτε τον χρειάζονται οι ρουμανικές Αρχές, ενώ επιβεβαίωσε επίσης ότι τα τεστ έδειξαν πως ο πελάτης του δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Όσο για το πώς έγινε το δυστύχημα είπε: «Ο οδηγός είδε τον περιοριστή, τον χτύπησε με την κεραία, το άκουσε όταν το χτύπησε και φρέναρε. Αφού φρέναρε, το λεωφορείο κινήθηκε για δύο μέτρα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στον περιοριστή το aircondition που βρισκόταν στην οροφή. Έτσι προκλήθηκε το δυστύχημα».

Σε ερώτηση αν έτρεχε, ο δικηγόρος απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον οδηγό και λέει πως είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος.

Ο κ. Ματθαίου κατέληξε λέγοντας: «Εάν το υλικό που ήταν κατασκευασμένο το εμπόδιο ήταν ελαφρύ και με το πρώτο άγγιγμα ανασηκωνόταν αυτόματα, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για την τραγωδία αυτή».

Ερωτηθείς γιατί ο οδηγός ακολούθησε αυτή τη διαδρομή απάντησε ότι το «το gps τον έβαλε εκεί και μπήκε στη λωρίδα».

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων του τροχαίου δυστυχήματος.

Στην κάμερα του Star μίλησε επιβάτης που έζησε τον εφιάλτη, με την ίδια να ήταν από τους τυχερούς, καθώς καθόταν σε σημείο κοντά στην πόρτα του λεωφορείου και κατάφερε να βγει γρήγορα έξω. «Το υπόλοιπο ήταν τραγικό. Βλέπαμε να βγαίνουν μέσα στα αίματα», περιγράφει η ίδια, ενώ μια άλλη επιβάτης που τραυματίστηκε αναφέρει: «Ξαφνικά νιώθω ένα «μπαμ» και κάτι να με πλακώνει. Ένιωσα ένα βάρος στην πλάτη μου και είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου στο κάθισμα. Η οροφή του λεωφορείου είχε λυγίσει από το βάρος της σιδερένιας πύλης και είχε πέσει πάνω μου, δε μπορούσα να σηκωθώ. Αρχισα να φωνάζω “δε μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω”».

Βίντεο-ντοκουμέντο

Το βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης «Digi 24» της Ρουμανίας, ρίχνει περισσότερο φως στην τραγωδία. Το βίνεο καταγράφεται από κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο που κινείτο ακριβώς πίσω από το μοιραίο λεωφορείο στο Βουκουρέστι, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα και όπως φαίνεται ο οδηγός αλλάζει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην κολώνα.

Σχετικά Άρθρα