Politico: Inside Fight Impunity/ Στα άδυτα της ΜΚΟ που είναι στο επίκεντρο του Qatargate- Πώς στήθηκε η “βιτρίνα” με Μογκερίνι, Καζνέβ, Αβραμόπουλο

 Politico: Inside Fight Impunity/ Στα άδυτα της ΜΚΟ που είναι στο επίκεντρο του Qatargate- Πώς στήθηκε η “βιτρίνα” με Μογκερίνι, Καζνέβ, Αβραμόπουλο

Η Fight Impunity ( Πόλεμος στην Ατιμωρησία) ήταν μια από τις πιο καλά “τοποθετημένες” -με μεγάλη επιρροή- ομάδες (ΜΚΟ) ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, με ένα γραφείο λίγα μέτρα μακριά από την κατοικία του Βρετανού πρέσβη και μια σειρά από κορυφαία ονόματα στο διοικητικό συμβούλιο της.

Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ερευνώμενου σκανδάλου διαφθοράς που τυλίγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτά τα κορυφαία μέλη της FI έχουν παραιτηθεί και ακόμη και η δική της πινακίδα έχει αφαιρεθεί από την πόρτα.

Η Federica Mogherini και ο Bernard Cazeneuve αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ του Panzeri για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Fight Impunity ιδρύθηκε το 2019 από τον Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτή, για να προωθήσει την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να φέρει τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.

Όπως γράφει το Politico, ο Niccolò Figà-Talamanca, ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, που μοιράζεται τη διεύθυνση γραφείου στη Rue Ducale με το Fight Impunity, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική ετικέτα (“βραχιολάκι”), δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Συνολικά, η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά σε τουλάχιστον 20 επιδρομές σε σπίτια, γραφεία και δωμάτια ξενοδοχείων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην οποία προφανώς εμπλέκονται εκπρόσωποι του Κατάρ.

Τη Δευτέρα, ένας άλλος από αυτούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, είπε ότι είχε λάβει δωρεά 50.000 ευρώ για την εκστρατεία του από τη ΜΚΟ, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

«Δεν μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα τίποτα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκαν όροι για αυτή τη δωρεά», είπε ο Βισεντίνι, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό για διαφθορά.

Όταν ιδρύθηκε το Fight Impunity, ο Gianfranco Dell’Alba, ένας άλλος πρώην ευρωβουλευτής, συμφώνησε να είναι συνιδρυτής της οργάνωσης του Panzeri για να βοηθήσει αυτό που λέει ότι πίστευε ότι ήταν καλός σκοπός. Όπως και άλλοι που εμπλέκονται στη λεγόμενη κρίση του Κατάργκεϊτ, ο Dell’Alba επιμένει ότι εξαπατήθηκε.

Το Fight Impunity φαινόταν «φυσιολογικό» εκείνη την εποχή, είπε στο Politico. «Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, για μένα, ήταν ένα τεράστιο σοκ και μια τεράστια έκπληξη».

Δεν είναι σαφές πώς ή αν το Fight Impunity ως οργανισμός μπορεί να εμπλέκεται σε αμφισβητούμενα σχέδια, πέρα ​​από το γεγονός ότι βρίσκεται άβολα κοντά σε έναν ιστό υποτιθέμενης εγκληματικότητας.

Αλλά έχει προκύψει μια εικόνα από τον Panzeri να χτίζει έναν φαινομενικά αξιόπιστο οργανισμό που συναλλάσσεται με τη φήμη των υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, τους οποίους έπεισε να προσθέσουν την αυθεντικότητά τους στο έργο του.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Πως ξεκίνησε

Το 2019, ο Panzeri είχε μόλις χάσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο και την προεδρία του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Επιμελητηρίου. Ψάχνοντας να κρατήσει ένα βήμα στις Βρυξέλλες, ήρθε σε επαφή με την Dell’Alba.

Δεν ήταν φίλοι, είπε ο τελευταίος. Ο Panzeri ήταν απλώς «κάποιος που ήξερα, όπως πολλούς, πολλούς, πολλούς άλλους», είπε ο Dell’Alba.

Παρά αυτή την απουσία μεγάλης οικειότητας, ο Panzeri ζήτησε από τον Dell’Alba να είναι ένας από τους νόμιμους ιδρυτές μιας νέας ΜΚΟ που θα επιδίωκε να ενισχύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για να λογοδοτήσει όσους διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Fight Impunity ιδρύθηκε ως Association Sans But Lucratif (ASBL) στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Για να ενσωματώσεις αυτό το είδος εταιρείας στο Βέλγιο, «πρέπει να διαθέτεις έναν συγκεκριμένο αριθμό ιδρυτών», είπε. Αυτό το ελάχιστο, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία , είναι δύο. Τέσσερις ιδρυτές αναφέρονται στο καταστατικό του Fight Impunity.

Ο Dell’Alba λέει ότι είναι τώρα «μέλος» της ΜΚΟ, αλλά πέρα ​​από τη σύστασή της, είπε ότι δεν είχε «κανένα ρόλο». Είπε ότι δεν άκουσε ποτέ να γίνεται λόγος για τις δύο χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο επιρροής: το Μαρόκο και το Κατάρ.

Ούτε συζήτησε ποτέ με τον Panzeri πώς χρηματοδοτείται η οργάνωση που ίδρυσε. Ούτε είχε επικοινωνήσει μαζί του η αστυνομία, είπε, έναν ισχυρισμό που η εισαγγελία αρνήθηκε να συζητήσει λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας.

«Μπορείς να είσαι μέλος μιας οργάνωσης γνωρίζοντας τι συνέβη δημόσια και να μην ξέρεις απαραίτητα όλες και κάθε λεπτομέρεια του τι συνέβη πίσω ή τι συνέβη από τον υπεύθυνο», είπε.

Στα παρασκήνια, η εταιρεία δεν λειτουργούσε κανονικά. Η βελγική νομοθεσία απαιτεί από τα ASBL να υποβάλλουν λογαριασμούς στο εταιρικό δικαστήριο κάθε χρόνο. Εάν περάσουν τρία χρόνια χωρίς κατάθεση, η εταιρεία μπορεί να λυθεί. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τρίχρονος Fight Impunity «δεν έχει καταθέσει ποτέ λογαριασμό».

Όπως και άλλοι που συνομίλησαν με το Politico και συμμετείχαν στην οργάνωση, ο Dell’Alba είπε ότι ήταν πεπεισμένος για την αποστολή της ΜΚΟ. Είπε: «Πιστεύω ειλικρινά ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα λογοδοσίας για όσους διαπράττουν αποτρόπαιο έγκλημα».

Αλλά τον τράβηξε και η ποιότητα των άλλων εμπλεκομένων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Fight Impunity, το συμβουλευτικό συμβούλιο περιλάμβανε την πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Έχουν πλέον παραιτηθεί μετά τις συλλήψεις. Ο Αβραμόπουλος είπε τη Δευτέρα ότι πληρώθηκε 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 από το Fight Impunity.

Ένας άλλος βαρέων βαρών που περιλαμβάνεται στο συμβουλευτικό συμβούλιο είναι η Emma Bonino, ανώτερη προσωπικότητα της ιταλικής πολιτικής και πρώην υπουργός Εξωτερικών.Ο Dell’Alba και η Bonino έχουν μακρά ιστορία. Αποτελούν επίσης τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο οργανώσεων που έχουν την έδρα τους στη Rue Ducale 41 στις Βρυξέλλες: Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας και Όχι Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη. Ο Dell’Alba εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ βρισκόταν στο κόμμα της Bonino (αποκαλούμενο “the Emma Bonino List”) και ήταν επικεφαλής του επιτελείου της όταν η ιδιαίτερα σεβαστή Ιταλίδα πολιτικός διορίστηκε υπουργός ευρωπαϊκής πολιτικής από το 2006 έως το 2008. Ο Dell’Alba ήταν ο γενικός γραμματέας του No Peace Without Justice από το 1998 έως το 2009. Η ΜΚΟ ξεκίνησε από τον Bonino.

Η Bonino είναι «εντελώς εκτός ιστορίας», είπε ο Dell’Alba. Μιλώντας για τον Panzeri σε πρόσφατη συνέντευξη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Qatargate, η Bonino είπε: «Δεν τον θυμάμαι, μπορεί να τον συνάντησα μερικές φορές όταν ήμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ωστόσο, γνώρισε τον Panzeri, μια αρκετά γνωστή προσωπικότητα στους ιταλικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ένα από τα tweet του.

Βιτρίνα …αξιοπιστίας

Ο Panzeri μπόρεσε γρήγορα να δημιουργήσει την εντύπωση μιας σοβαρής ΜΚΟ που έκανε εκστρατεία, προσαρτώντας συμβούλους όπως η Bonino με υψηλά προφίλ αλλά φαινομενικά περιορισμένους ρόλους. Δημιούργησε μια κρίσιμη μάζα αξιοπιστίας.

Ένας βοηθός στο Κολέγιο της Ευρώπης, όπου η Μογκερίνι είναι πρύτανης, είπε στο EU Influence ότι η παρουσία του Αβραμόπουλου και της Μπονίνο ήταν ένας παράγοντας στην απόφασή της να ενταχθεί.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, [ο Panzeri] μου ανέφερε το γεγονός ότι υπήρχαν προσωπικότητες, ευρωπαϊκές προσωπικότητες [που ήταν] μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου», είπε ο Dell’Alba στο Politico. «Πίστευα ότι ήμουν σε καλή παρέα».

Η Bonino έχει εκφράσει παρόμοια πεποίθηση. Ένας άλλος που είπε ότι είχε την εντύπωση αξιοπιστίας είναι ο Anthony Teasdale, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) όταν οργάνωσε από κοινού μια διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το Fight Impunity τον Ιούνιο.

Έρευνα Κομισιόν για την συμμετοχή Αβραμόπουλου

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. «Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

«Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο».

Σχετικά Άρθρα