Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί: Ο άνθρωπος – κλειδί για το Qatargate και υπουργός Εργασίας του εμιράτου

 Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί: Ο άνθρωπος – κλειδί για το Qatargate και υπουργός Εργασίας του εμιράτου

Η Εύα Καϊλή δεν ήταν η μόνη που είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί.

Από τους ανθρώπους κλειδιά του σκανδάλου δωροδοκιών ευρωβουλευτών και πιθανώς αξιωματούχων και συνεργατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ φαίνεται πως ήταν, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir ο 50χρονος Καταριανός υπουργός Εργασίας, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί (Ali bin Saeed bin Samikh Al-Marri).

Αν και ανέλαβε υπουργός Εργασίας από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ δηλαδή είχε προηγηθεί μπαράζ σοβαρών κατηγοριών για εργατικά δυστυχήματα σε βάρος πάνω από 6.500 μεταναστών εργατών στα εργοτάξια που στήθηκαν για έργα υποδομών σε σχέση με το Μουντιάλ, ο ίδιος αρνήθηκε επίμονα τη συγκρότηση ταμείου για αποζημιώσεις στους εργάτες που έπεσαν θύματα εργατικής εγκληματικής αυθαιρεσίας.

Ωστόσο όταν συναντούσε ξένους αξιωματούχους έδειχνε πρόθυμος να ακούσει την κριτική δίνοντας την εντύπωση «ανοικτόμυαλου» και «προοδευτικού» πολιτικού.

Από την αρχή του 2022 και ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ο Καταριανός υπουργός Εργασίας αύξησε σημαντικά μεταξύ άλλων τις επισκέψεις σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Μία από αυτές είχε καταγραφεί τον περασμένο Μάιο, οπότε τον υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες η νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε συναντηθεί και με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή λόγω της ιδιότητας της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου που είχε νωρίτερα εξασφαλίσει.

Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη ο υπουργός Εργασία του Κατάρ είχε απευθυνθεί στην υποεπιτροπή «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθώντας να εξωραΐσει τα εγκλήματα σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους για μισθούς-ψίχουλα ενώ δούλευαν σε συνθήκες ρωμαϊκής γαλέρας.

Σχετικά Άρθρα