Ισπανία: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των σεξουαλικών/αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών

 Ισπανία: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των σεξουαλικών/αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών

Η δημόσια υγειονομική περίθαλψη ως σημείο αναφοράς για την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης, η διασφάλιση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η ενσωμάτωση της υγείας της έμμηνου ρύσεως ως δικαίωμα και η δυνατότητα να αποφασίζουν αυτόνομα για το αν θα προβούν σε άμβλωση ή όχι, γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών και σε άτομα με αναπηρία. Σε αυτά, μεταξύ άλλων θεμάτων, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων είπε ναι την Πέμπτη στην τρίτη μεταρρύθμιση του νόμου για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Με 190 ψήφους υπέρ, 154 κατά και πέντε αποχές, το νομοσχέδιο πήρε το δρόμο προς τη Γερουσία, όπου, αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, θα δοθεί η τελική έγκριση, σε διαφορετική περίπτωση το κείμενο θα πρέπει να επιστρέψει στο Κογκρέσο.

Την Πέμπτη, όπως μεταδίδει η El Pais, οι ομιλίες των βουλευτών για τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ήταν ήρεμες σε αντίθεση με άλλες συνεδριάσεις στις οποίες έχει συζητηθεί το  νομοσχέδιο, όπως εκείνη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν οι βουλευτές του ακροδεξιού Vox ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, κατηγορώντας την ότι «απολογείται για την παιδεραστία», αφού υπερασπίστηκε την ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην παιδική ηλικία.

Τόσο η δεξιά όσο και η ακροδεξιά στο κοινοβούλιο, διατήρησαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο ως «επίθεση στη ζωή» και το Λαϊκό Κόμμα, τοποθετήθηκε κατά της άδειας της  έμμηνου ρύσεως.

«Αυτή η πρόοδος μας δίνει σωματική ελευθερία και το κράτος αναγνωρίζει τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα για πάνω από τον μισό πληθυσμό», είπε στην ομιλία της η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

https://twitter.com/IreneMontero/status/1603393509788192779

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών και Podemos της Ισπανίας διασφαλίζει την πρόσβαση των γυναικών στις υπηρεσίες άμβλωσης και καταργεί το στίγμα της εμμηνορροϊκής υγείας. Καταργείται η υποχρεωτική, τριήμερη περίοδο «σκέψης» για τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την κύηση ενώ οι έφηβες ηλικίας 16-17 ετών δεν θα χρειάζονται πλέον τη συναίνεση του γονέα ή του κηδεμόνα τους για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Ο νόμος προβλέπει επίσης τη χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στις εγκύους από την 39η εβδομάδα της κύησης, διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή προϊόντων για την έμμηνο ρύση στους δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, φυλακές, κέντρα υγείας κ.λ.π) και χαρακτηρίζει «μορφή βίας» σε βάρος των γυναικών την παρένθετη μητρότητα, η οποία είναι παράνομη στην Ισπανία.

«Αυτός ο νόμος, είναι ένα παράδειγμα της δύναμης της δημοκρατίας, του πώς η λαϊκή οργάνωση, το φεμινιστικό κίνημα, προωθεί δικαιώματα που πάνε τη χώρα μας μπροστά», είπε η Μοντέρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την υπεράσπιση των τροποποιήσεων που εξακολουθούν να διατηρούνται από διάφορες ομάδες.

Σχετικά Άρθρα