Pretadorgate: Έφοδοι με καθυστέρηση… 6 μηνών – Τι βρέθηκε στα γραφεία Ιntellexa και Κrikel

 Pretadorgate: Έφοδοι με καθυστέρηση… 6 μηνών – Τι βρέθηκε στα γραφεία Ιntellexa και Κrikel

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι έφοδοι των αρχών που έγιναν χθες για την υπόθεση του παράνομου λογισμικού predator, προκάλεσαν αρχικά μεγάλη εντύπωση και προσδοκίες ότι υπάρχει κινητικότητα για την ανακάλυψη νέων στοιχείων όσον αφορά τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Ωστόσο αυτό που… ανακαλύφθηκε ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο τίποτα, καθώς τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις των επίμαχων εταιρειών Ιntellexa και Κrikel, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά και τα σπίτια των επικεφαλής και του προσωπικό τους, εκκενώθηκαν από περασμένο καλοκαίρι.

  • Το ίδιο διάστημα, δηλαδή, πριν καν δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση παρακολουθήσεων που προκάλεσε τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών, φέρεται να εγκατέλειψαν τη χώρα.

Την εντολή για τις έρευνες έδωσαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που χειρίζονται τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε έλεγχο στους χώρους τουλάχιστον έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Ιntellexa, η Κrikel, αλλά και άλλες, που συνδέονται με τις δύο αυτές εταιρείες, είτε διότι έχουν κοινή έδρα είτε γιατί στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα.

  • Παράλληλα, η αστυνομία βρέθηκε και σε σπίτια που είχαν δηλώσει ως κατοικίες οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλής των εταιρειών. Τα ευρήματα που προέκυψαν, χαρακτηρίζονται ως… «μηδαμινά», καθώς οι αστυνομικοί εντόπισαν κατά βάση άδειους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr, για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa (δηλαδή λογισμικά εμπορικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς), πέρα από τη Μαδαγασκάρη, είχαν δοθεί άδειες εξαγωγής σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία.

  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

Σχετικά Άρθρα