Συμβούλιο της Ευρώπης: Η ελληνική κυβέρνηση πίσω από το Predator

 Συμβούλιο της Ευρώπης: Η ελληνική κυβέρνηση πίσω από το Predator

Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα μέσω του λογισμικού Predator απασχόλησαν σήμερα τις εργασίες ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία συστάθηκε για να εξετάσει τις παράνομες κρατικές παρακολουθήσεις μέσω spyware στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημερώθηκε από το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη για τη διπλή παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και το Predator μεταξύ 2020 και 2021 και για τα όσα έχουν συμβεί από τον Απρίλιο του 2022 και μετά, οπότε αποκαλύφθηκε η εκτεταμένη χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που μετέχει στην εν λόγω επιτροπή ανέφερε στους συναδέλφους του πως οι παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη κατέδειξαν πως άτομα που είχαν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ ήταν και παράλληλα και στόχοι του Predator.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος τόνισε από την πλευρά του πως κατά τα τεκμήρια που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε επί σειρά μηνών το Predator, το οποίο λειτουργούσε από επίλεκτη ομάδα αστυνομικών που είχαν πάρει μετάταξη στην ΕΥΠ.

Ο ίδιος στάθηκε και στις αποκαλύψεις που έγιναν από τους New York Times και το inside story και από τις οποίες προκύπτει πως η Ελληνική κυβέρνησή έδωσε στην εταιρεία Intrellexa άδειες εξαγωγής του Predator εκτός Ελλάδας, σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη και το Σουδάν. «Η Ελλάδα, μια χώρα της ΕΕ, έγινε η χώρα εξάπλωσης του spyware», είπε ο Κουκάκης.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία μετείχε στην επιτροπή, αναφέρθηκε στη σημερινή αποκάλυψη του Documento, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε το Μέγαρο Μαξίμου για τις άδειες εξαγωγών dual use προϊόντων όπως το Predator.

Ο δημοσιογράφος απάντησε και σε ερώτηση που του έγινε από τον Έλληνα βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη για το νέο νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση για το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και για το εάν έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Πιστεύω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προσωποποιήσει τις ποινικές ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις», απάντησε ο Κουκάκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το νόμο της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως δήλωσε στην επιτροπή, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνών κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι εισαγγελείς που διατάσσουν παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Έτσι, κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει σε τι βασίστηκε η απόφασή του εισαγγελικού λειτουργού. Αλλά ο ίδιος νόμος είναι εξαιρετικά άδικος για όσους παρακολουθήθηκαν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ορίζει ότι αυτοί οι στόχοι θα μπορούν να μάθουν για την παρακολούθησή τους μόνο τρία χρόνια μετά τη λήξη της και μόνο εάν οι εισαγγελείς που διέταξαν την παρακολούθηση δώσουν τελικά την έγκρισή τους», είπε ο Κουκάκης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ενημέρωση των στόχων παρακολούθησης γίνεται μετά την παρέλευση πενταετίας. Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να συνδέσει το Predator με ιδιώτες, για να λάβει την ηχηρή απάντηση του Ολλανδού Pieter Omtzigt (που είναι ο εισηγητής της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης), ότι κατά τη δική του άποψη πίσω από το Predator δεν βρίσκονται μη κυβερνητικοί φορείς, αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα