Υπόθεση Καϊλή: Οι υποψίες Ανδρουλάκη και η σύνδεση με τις υποκλοπές- Η σημασία μιας δήλωσης Αλιβιζάτου και το παρασκήνιο
Ήταν στα τέλη Ιουλίου, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πληροφορηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου πως το κινητό του τηλέφωνο είχε γίνει στόχος του κακόβουλου λογισμικού pretador και ξεκινούσε την έρευνα που κατέληξε στην επιβεβαίωση πως παρακολουθείτο και με “νόμιμη επισύνδεση” μέσω ΕΥΠ με την επίκληση λόγω εθνικής ασφάλειας.
Μιλώντας εκείνες τις μέρες στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, είπε ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες (σ.σ αυτό δείχνει πως πιθανώς γνώριζε πως θα μπορούσε να είναι στόχος έρευνας;). Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, είπε στην εφημερίδα, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της. Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους.
Η δήλωση εξελήφθη από τον Νίκο Ανδρουλάκη ως προσπάθεια να υποβαθμισθεί η δική του παρακολούθηση και να εμφανιστεί ως κάτι που αφορά πολλούς περισσότερους. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έφθαναν εκείνες τις μέρες πληροφορίες για πιθανές σχέσεις της ευρωβουλεύτριας με παράγοντες που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως είχαν σχέσεις με το κέντρο που λειτούργησε το pretador στην Ελλάδα. Σε συνομιλητές του, τότε, ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε πως η παρακολούθησή του είχε άμεση σχέση με την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ και άφηνε να εννοηθεί πως υποψιαζόταν αν όχι έμμεση εμπλοκή, τουλάχιστον γνώση από στελέχη του κόμματος που δεν ήθελαν να εκλεγεί στην ηγεσία.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, σε μία συνέντευξή του στο news247.gr, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αλιβιζάτος, έλεγε τα εξής:
“Να είχε η άρση του απορρήτου του σχέση με τις επικείμενες εκλογές του κόμματός του; Και αν ναι, ποιος μπορεί να ενδιαφερόταν για τις επαφές του κ. Ανδρουλάκη εκείνη την περίοδο; Μήπως τη σχετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει κάποιος που ήθελε να πουλήσει εκδούλευση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους; Και αν ναι, ήταν ο τελευταίος εν γνώσει της υποκλοπής; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα, για τα οποία πολύ αμφιβάλλω αν η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα μας διαφωτίσει.”
Η αναφορά διέλαθε της προσοχής πολλών, ωστόσο ο καθηγητής Αλιβιζάτος είχε ρίξει μία μικρή “βόμβα”, η οποία σήμερα αποδεικνύεται συνδεόμενη με όσα ακολούθησαν και φθάνουν στην υπόθεση Καϊλή. Διότι, όπως πληροφορείται το libre, ο καθηγητής δεν εννοούσε ευθέως τον Ανδρέα Λοβέρδο (όπως είπαν κάποιοι τότε), αλλά ένα τρίτο πρόσωπο που, όπως έλεγε, “κάποιος που ήθελε να πουλήσει εκδούλευση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους;”. Πολύ αργότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξομολογήθηκε σε κάποιους συνομιλητές του ότι οι υποψίες του στρέφονταν, σχεδόν από την αρχή, στην ευρωβουλεύτρια και στα πρόσωπα της κυβέρνησης με τα οποία είχε αναπτύξει στενή σχέση. Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, άλλωστε, η Εύα Καϊλή ήταν “δούρρειος ίππος της Ν.Δ στο ΠΑΣΟΚ” (συνέντευξη στον Ant1 και την Φαίη Μαυραγάνη), ενώ είναι γνωστό πως:
–Ή Εύα Καϊλή βρίσκόταν από καιρό σε επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και διαδραμάτισε ρόλο στην υποβάθμιση της επίσκεψης της PEGA στην Αθήνα,
–Υπήρχαν προχωρημένες επαφές για πιθανή μετακίνησή της στη Ν.Δ, ακόμα και υποψηφιότητά της με το κυβερνών κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές, ή και αναβαθμισμένος ρόλος σε μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ
Η ευρωβουλεύτρια κρατούσε, άλλωστε, ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς παράγοντες εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης την είχε…διευκολύνει υπό μία έννοια καθώς, γνωρίζοντας όλα αυτά, της είχε διαμηνύσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου πως δεν προτίθεται να της ανανεώσει την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, καθιστώντας σαφές πως την θεωρεί “ξένο σώμα” για το ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν με ενδιαφέρον να ανοίξουν τα δεδομένα στα κινητά τηλέφωνα της ευρωβουλεύτριας, τα οποία έχουν κατασχεθεί, από τα οποία πιθανώς θα συνάγεται πως είχε επαφές με πολιτικούς και επιχειρηματίες, ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να διασωθεί καθώς γνώριζε πως η έρευνα του ΕΚ για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ πλησίαζε επικίνδυνα την ίδια.