Καϊλή: Πλήγμα (και) για τον Ανδρουλάκη + δύο παρενέργειες

 Καϊλή: Πλήγμα (και) για τον Ανδρουλάκη + δύο παρενέργειες

Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

“Χαρές και πανηγύρια” στην Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν οι διαρροές, σχετικά με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες, και, συνακόλουθα, από την διαγραφή της.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να την χαρακτηρίσει “δούρειο ίππο” της Ν.Δ, και οι συνεργάτες του θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο αφοπλίζονται και όσοι ακολουθούσαν την ευρωβουλεύτρια στις “διαβουλεύσεις” για σύγκλιση με το κυβερνών κόμμα. Εκτιμούν, δηλαδή, πως ακινητοποιείται η “φράξια” του Ανδρέα Λοβέρδου και ορισμένοι “εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ” σημιτικοί που θέλουν το κόμμα ως παράρτημα της Ν.Δ και εταίρο, εφόσον χρειαστεί, σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Αυτή είναι μία μάλλον βολική προσέγγιση-αν και έως ένα βαθμό ακριβής. Διότι, υπάρχει και το μεγάλο κάδρο, αυτό που προσλαμβάνει, χωρίς βαθύτερες αναλύσεις, ο πολύς κόσμος. Και αφορά στο γεγονός πως ένα δημοφιλές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εμπλεκόμενο σε μία τεραστίων διαστάσεων υπόθεση διαφθοράς, ξυπνώντας μνήμες από το πασοκικό παρελθόν του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων.

Κι αυτό, παρότι υποβαθμίζεται, αποτελεί πολιτικό πλήγμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την άλλη, όμως, προκύπτουν δύο ακόμα “παρενέργειες”:

1.Απαξιώνεται έτι περαιτέρω η ομάδα των λεγόμενων “ακροκεντρώων”, εκείνων, δηλαδή, των στελεχών που ως επι το πλείστον προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνίστησαν στο αντι-Σύριζα μέτωπο. Αυτοί, δηλαδή, που κοιτάζουν φανερά προς τη Ν.Δ και στέλνουν τελεσίγραφα για να αναιρέσουν κάθε πιθανότητα σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Εύα Καϊλή ήταν το δημοφιλέστερο απ΄ αυτά τα πρόσωπα, εθεωρείτο “πετράδι του στέμματος” και μια χρήσιμη γέφυρα επικοινωνίας με τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.

2.Με την απόφασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης να την αποκαλέσει “δούρειο ίππο” της Ν.Δ, καίει και άλλες -από τις όποιες επανεπομείνασες- γέφυρες με την κυβέρνηση. Η πιθανότητα συνεργασίας μετά τις εκλογές είχε καταρρεύει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό επισφραγίζεται τώρα με την ευθεία επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την περίπτωση Καϊλή. Η δε απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε πάρα πολύ σκληρούς τόνους, σβήνει τις “ελπίδες” ορισμένων.

Μένει να φανεί εάν αυτό θα ενισχύσει την “πολιτική αυτονομία” του ΠΑΣΟΚ, ή θα προκαλέσει ρήγματα που δεν θα μπορούν να κλείσουν…

Σχετικά Άρθρα