Πυροβολισμός 16χρονου: Η απολογία του αστυνομικού- Νύχτα έντασης

 Πυροβολισμός 16χρονου: Η απολογία του αστυνομικού- Νύχτα έντασης

Μυρίζει μπαρούτι η σημερινή μέρα καθώς αναμένεται να απολογηθεί ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί «νόμιμη άμυνα», ενώ συγγενείς του 16χρονου απειλούν ότι «θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους», εάν δεν τιμωρηθεί. Έχουν ήδη προγραμματιστεί συγκεντρώσεις καθώς από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι δρακόντεια. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν οικογένειες Ρομά από Βόλο, Σοφάδες, Φάρσαλα, Καρδίτσα, και άλλες πόλεις.

  • Οπως αποτυπώνεται στις ασύρματες επικοινωνίες, ο εκφωνητής της Αμεσης Δράσης δεν είχε καμία γνώση για τις ενέργειες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Περισσότερα από… 28 λεπτά πέρασαν από το ξεκίνημα της αιματηρής καταδίωξης στα Διαβατά μέχρι να ενημερωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον πυροβολισμό του 34χρονου αστυφύλακα που τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 16χρονο.

Την ίδια ώρα, ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε το ανήλικο αγόρι ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να στοχεύσει καλά λόγω… ανώμαλου οδοστρώματος. Φωτογραφίες-ντοκουμέντο έχουν καταγράψει το σημάδι στο τζάμι του αγροτικού από τη βολίδα που καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου. Η εικόνα του κατεστραμμένου Ι.Χ. αποτυπώνει τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης, την ώρα που κατέληγε «ακυβέρνητο» στον τοίχο.

«Ποιον πυροβολισμό; Τι πυροβολισμό; Είχε πυροβολισμούς;», αναρωτιέται ο εκφωνητής του Κέντρου Επιχειρήσεων, όταν ξαφνικά ενημερώνεται για το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε κατά την καταδίωξη στα Διαβατά. Οπως αποτυπώνεται στον αποκαλυπτικό διάλογο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, οι αστυνομικοί δεν είχαν ενημερώσει το Κέντρο για τις ενέργειές τους, που οδήγησαν στο τραυματισμό του 16χρονου.

  • «Ε, ο συνάδελφος μου είπε τώρα, από την άλλη μηχανή», προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με τον εκφωνητή να ρωτάει ξανά αγνοώντας το τι έχει συμβεί: «Πυροβόλησε συνάδελφος δικός μας;».

Είναι ενδεικτικό ότι οι αστυνομικοί ενημερώνουν για την πρόσκρουση του αγροτικού 3 λεπτά μετά τη 01:00. Οταν τελικά αναφέρουν τους πυροβολισμούς το ρολόι γράφει 01:31. Μάλιστα, ο εκφωνητής ζητά διευκρινίσεις καθώς δεν αντιλαμβάνεται άμεσα ότι τα πυρά προήλθαν από όπλο αστυνομικού.

  • Αδυναμία… στόχευσης, μεγάλη απόσταση και… ανώμαλο οδόστρωμα επικαλείται στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά την αιματηρή καταδίωξη στα Διαβατά.

«Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Οταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα», φέρεται να υποστήριξε ο 34χρονος αστυνομικός.

Στις περιγραφές του κάνει λόγο για μία προειδοποιητική βολή στον αέρα και μία δεύτερη χαμηλά στο όχημα. Οι ισχυρισμοί του ενδέχεται να ανατραπούν, αν η βαλλιστική εξέταση στη βολίδα που βρέθηκε καρφωμένη σε τοίχο κοντά στο σημείο που ακινητοποιήθηκε ο 16χρονος δείξει ότι προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού.

Σε ένα δεύτερο κομμάτι των ερευνών, οι Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για την πορεία του αγροτικού οχήματος.

  • «Την πρώτη φορά, όταν σταμάτησα στο φανάρι πλάι του και προσπάθησε να μας εμβολίσει από το πλάι, και τη δεύτερη, όταν έκανε επιτόπου αναστροφή για να μας εμβολίσει κατά μέτωπο», φέρεται να αναφέρει αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχε στην καταδίωξη. Βίντεο που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές αποτυπώνει το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και να κάνει αναστροφή την ώρα που πατάει στις γραμμές του τρένου. Εξετάζεται αν αυτός ο επίμαχος ελιγμός προκλήθηκε από την επαφή με το σιδηρόδρομο και όχι με σκοπό τον εμβολισμό των αστυνομικών.

Χθες, έγινε γνωστό ότι στον Α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση κατέθεσε οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε για την πορεία που ακολούθησε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά, πριν δεχθεί τα πυρά από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η κατάθεσή του διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Νωρίτερα, η οικογένεια του 16χρονου, διά του συνηγόρου της, κατέθεσε αίτημα διενέργειας πραγματογνωμοσύνης για το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την καταδίωξη. Το υλικό αυτό βρίσκεται στη δικογραφία.

  • «Ο εντολέας μου είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται», υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του 34χρονου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, επισημαίνοντας ότι «πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης». «Πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσικλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέος γύρος εντάσεων με Ρομά το βράδυ της Πέμπτης (08/12) στην Δυτική Αττική.

Στον Ασπρόπυργο αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν επί της Λ. Διυλιστηρίων για να απωθήσουν συγκεντρωμένους Ρομά και πυροβόλησαν με καραμπίνες εναντίον τους, ευτυχώς δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί. Το περιστατικό έγινε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

  • Συγκεντρωμένοι Ρομά στα Μέγαρα, έβαλαν φωτιά και έκαψαν αυτοκίνητο στον παράδρομο της Εθνικής Οδού και πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στον (Βόρειο παράδρομο ΝΕΟΑΚ) από το 39ο έως το 42ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω από το ύψους της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου έως την Λ. ΝΑΤΟ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο μικρό Σχιστό στον Κορυδαλλό, από νωρίτερα ομάδα νεαρών Ρομά είχε στήσει πύρινα οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων επί της οδού Ποταμού, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία προσωρινά, ενώ πλέον ο δρόμος έχει και πάλι ανοίξει.

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς σε ολόκληρη την Δυτική Αττική, έγιναν 7 συλλήψεις για ναρκωτικά, 4 προσαγωγές και 25 κατ’ οίκον έρευνες. Σημειώνεται ότι παρά τον αριθμό των ερευνών δεν εντοπίστηκαν όπλα, κάτι που δείχνει ότι έχουν την δυνατότητα να τα κρύβουν με επιμέλεια αφού τα βγάλουν και τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

“Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επιχειρησιακή δράση, πρωινές ώρες σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στις περιοχές των Νεόκτιστων Ασπροπύργου, του Ζεφυρίου, των Άνω Λιοσίων και Αχαρνών.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής/Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Ο.Π.Κ.Ε., Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Ε.Κ.Α.Μ. και συμμετοχή αστυνομικών σκύλων.

Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω επιχείρησης:

  • πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε -25- οικίες
  • συνελήφθησαν -7- άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών
  • προσήχθησαν -4- άτομα
  • Οι αστυνομικές δράσεις στην περιοχή συνεχίζονται”.

Σχετικά Άρθρα