16χρονος: Επίθεση Γεροβασίλη σε Θεοδωρικάκο- “Να μην ευνοεί την ατιμωρησία και την συγκάλυψη”- Απάντηση Οικονόμου: “Δεν θα γίνει ανεκτό το σκηνικό βίας”

 16χρονος: Επίθεση Γεροβασίλη σε Θεοδωρικάκο- “Να μην ευνοεί την ατιμωρησία και την συγκάλυψη”- Απάντηση Οικονόμου: “Δεν θα γίνει ανεκτό το σκηνικό βίας”

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για χειρισμούς που έριξαν λάδι στη φωτιά, ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξακολουθεί να χαροπαλεύει, αν και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από το νοσοκομείο. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν θα γίνει ανεκτό το σκηνικό βίας των Ρομά και άφησε αιχμές για την στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Την ώρα που η κοινότητα των Ρομά βράζει στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια, η αξιωματική αντιπολίτευση δια της γραμματέως της Κ.Ο και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιρρίπτει ευθύνες στον Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα των Ρομά. Αν δει κανείς τα μέτρα και τις πολιτικές υποστήριξης, ενσωμάτωσης, που έχουμε για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αντιληφθεί ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στο κομμάτι αυτό και υπάρχει διαρκής επικοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Mega».

Υπογράμμισε, ότι «όπως η κυβέρνηση δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές κανενός που εκφεύγει από το πλαίσιο του νόμου -είτε αυτός είναι δημόσιος και κρατικός λειτουργός, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι επικεφαλής εθελοντικής οργάνωσης που φιλοξενούσε παιδιά- το ίδιο ισχύει και για όλες τις κατηγορίες. Αυτό το σκηνικό βίας, ανομίας, επίθεσης στα όργανα της τάξης, είναι απαράδεκτο και δεν θα γίνει ανεκτό».

Είπε επίσης ο κ. Οικονόμου: “Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, σύντομα θα έχουμε εικόνα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποδώσει τις δέουσες ευθύνες, αν υπάρχουν. ‘Αλλο, όμως, αυτό και άλλο να φαντάζεται ο καθένας ότι μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια του, να σηκώνει καραμπίνες απέναντι στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, να προκαλεί συνθήκες χάους σε ευρύτερες περιοχές, με άμεση αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων. Το Κράτος, η κυβέρνηση, στα όρια και στις υποχρεώσεις της συντεταγμένης πολιτείας θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Δεν υπάρχουν άβατα για την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται υψηλή εγκληματικότητα. Στις περιοχές αυτές όταν η Ελληνική Αστυνομία επιχειρησιακά κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει, όταν έχει τα στοιχεία εκείνα που της επιτρέπουν να ξέρει ότι με ένα σχέδιο, καταρτισμένο, θα φέρει αποτέλεσμα και δεν θα δημιουργηθούν ευρύτερα προβλήματα και πάντοτε με τη συνδρομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, το κάνει. Δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα του 2022. Η κυβέρνησή μας, η Ελλάδα του 2022, δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί σε καμία της διάσταση νόμοι των συμμοριών να είναι πάνω από τους νόμους του Κράτους. Αυτό είναι βασική μας αρχή. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντοτε με τρόπο και με σχέδιο που να λύνουν προβλήματα και να μην αναπαραγάγουν αδιέξοδα».

Ευθύνες στον Τσίπρα από Οικονόμου

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά σε όσα είπε κ. Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες , «ότι αν λέει ασχολείσαι με funds και κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων, μπορείς να γίνεις βουλευτής της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εάν είσαι 16χρονος Ρομά και πας να βάλεις 20 ευρώ βενζίνη και δεν πληρώσεις, μπορείς να καταλήξεις με μια σφαίρα στο κεφάλι. Τι είναι αυτή η σύγκριση, τι είναι αυτές οι ταυτίσεις, τι είναι αυτός ο συνειρμός, τι είναι αυτές οι εξυπνάδες; Δεν καταλαβαίνει ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Είναι τώρα σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή από πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα; Πώς να την εκλάβει η κοινωνία; Αυτός είναι ο άνθρωπος και αυτό είναι το αξιακό υπόβαθρο του χώρου που διεκδικεί το 2022, με μια εμπειρία συσσωρευμένη πίσω μας μιας περιόδου η οποία είχε πολλές επώδυνες στιγμές, την εμπιστοσύνη του κόσμου;» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επίθεση Γεροβασίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Η εποχή μας δεν έχει ανάγκη από σερίφηδες με «λυμένα τα χέρια»- Η ΕΛΑΣ οφείλει να εξελίσσεται να στέκεται δίπλα στον πολίτη και να επιχειρεί βάσει κανόνων“, τόνισε στο Action24 η Όλγα Γεροβασίλη.

Και συνέχισε: Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει σαφή κανονισμό λειτουργίας και ακολουθεί και το νομικό σύστημα της χώρας Δηλαδή το πότε κάνεις καταδίωξη, πότε κάνεις σύλληψη, πότε κάνεις προσαγωγή, το μέτρο της βίας για την αναλογικότητα του τρόπου επιχείρησης των αστυνομικών. Αυτά, λοιπόν, όλα συνιστούν κομμάτι της εκπαίδευσης των αστυνομικών που με πανελλήνιες έμπαιναν στη σχολή και είχαν διετή και τριετή εκπαίδευση για να μπορούν ακριβώς να ανταποκριθούν σε μια σύγχρονη αστυνομία και στις ανάγκες της εποχής.

Η εποχή μας δεν έχει ανάγκη από σερίφηδες, το αντίθετο. Το έγκλημα προχωράει, εξελίσσεται και η ΕΛΑΣ οφείλει να εξελίσσεται και η ίδια.

Σας θυμίζω την περίφημη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε από τη κυβέρνηση αντιπολιτευτικά και προς εμάς ότι «δέσαμε τα χέρια της ΕΛΑΣ». Δεν είχαμε δέσει τα χέρια της ΕΛΑΣ, ποτέ δεν εμποδίστηκε να δράσει και να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα, το έγκλημα κτλ. Το αντίθετο. Και μετά τους «λύθηκαν» τα χέρια.

Σήμερα τα πολλαπλά συμβάντα ενίοτε και θανάσιμα και εμπρηστικά κοινωνικής αναταραχής είναι αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: αφενός μίας πρόχειρης και ρουσφετολογικής επάνδρωσης των σωμάτων από ανεκπαίδευτους που τους πετούν στο δρόμο ένοπλους και βεβαίως του αισθήματος της ατιμωρησίας το οποίο τους περνά συνειδητά η πολιτική ηγεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ανάληψη της εξουσίας καταργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία και κάθε αναποτελεσματικό σχήμα ανεκπαίδευτων -Ενισχύει και στηρίζει τις υπάρχουσες οργανωμένες δομές της ΕΛΑΣ “, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη στην εκπομπή του Γιώργου Πιέρρου.

” Η πανεπιστημιακή αστυνομία Θα καταργηθεί. Το ίδιο και η ομάδα ΔΕΛΤΑ και όλα αυτά τα σχήματα με τους Πάνθηρες κτλ. Υπάρχουν οργανωμένες δομές στην ΕΛΑΣ με ειδικές εκπαιδεύσεις αναλόγως του αντικειμένου. Έχουμε αντιτρομοκρατική, ΕΚΑΜ, έχουμε ειδικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν ειδική εκπαίδευση για να ανταποκρίνονται. Αυτές οι ειδικές υπηρεσίες έχουν ανταποκριθεί άριστα χωρίς ποτέ να έχουν δημιουργήσει θέματα με τους κανόνες με τους οποίους εργάζονται.”, είπε, ενώ χαρακτήρισε εμπρηστική και αναποτελεσματική την στάση του υπουργού.

“Η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει. Υπάρχει πραγματικά ένταση στην κοινότητα των Ρομά. Από τους συγγενείς τους φίλους του θανάσιμα χτυπημένου παιδιού. Έχει προηγηθεί η δολοφονία Σαμπάνη. Υπάρχουν λοιπόν λόγοι για να είναι εκρηκτικό το κλίμα. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι βγήκε χτες ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος  τι όφειλε να πει ως υπ. Προ. Πο.; Αφενός μεν να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του παιδιού χαροπαλεύει και αφετέρου να δηλώσει ότι θα δράσει με κάθε τρόπο ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Αντί για αυτό, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση! Τορπιλίζεται το κλίμα από την στάση της κυβέρνησης και δεν είναι η πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι στην  προηγούμενη δολοφονία, του Σαμπάνη, ο Υπουργός τι έκανε; Δεν πήγε να συμπαρασταθεί στην οικογένεια, πήγε να συμπαρασταθεί στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν. Και ξέρουμε όλοι την ιστορία παρακάτω.

Η ΕΛΑΣ διαθέτει διαπραγματευτές, ψυχολόγους για να σταθούν στην οικογένεια, έχει τον τρόπο να το διαχειριστεί. Υπάρχει ο κατασταλτικός ρόλος της αστυνομίας προφανώς όμως δεν είναι τα πάντα καταστολή. Το παιδί δεν έπεσε και χτύπησε στον τοίχο που ήταν η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας! Αυτό πάλι γιατί συνέβη;”, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Τόνισε, δε, πως η αστυνομία χρειάζεται αυτοκάθαρση. “Αν ο αστυνομικός έχει πυροβολήσει άοπλο ανήλικο που δεν πλήρωσε 20 ευρώ -που ως φαίνεται  τον πυροβόλησε από πίσω- προφανώς και να τιμωρηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και να αποταχθεί και από το Σώμα! Επιπροσθέτως η πολιτική ηγεσία, το τονίζω, οφείλει να μην ευνοεί το κλίμα της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης ως κακώς εννοούμενης συναδελφικότητας. Η ΕΛΑΣ χρειάζεται να αυτοκαθάρεται και το θέλουν και οι Έλληνες αστυνομικοί αυτό. Οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι και αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους μαζί με κάποιον ανίδεο. Κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Το θέμα αντί να το λύνουμε το μεγεθύνουμε. Γιατί είναι ανύπαρκτη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αυτά που βλέπουμε;”

Σχετικά Άρθρα