Ιράν: “Πυροβολούν τις διαδηλώτριες στο στήθος και τα γεννητικά όργανα”
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο Ιράν με τους γιατρούς να ισχυρίζονται ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν διστάζουν να πυροβολούν στο πρόσωπα και τα γεννητικά όργανα γυναικών που συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», άνδρες και γυναίκες νοσηλεύονται με τραύματα που δέχτηκαν από αεροβόλα όπλα σε διάφορα μέρη του σώματός τους.
Μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στην ιρανική πρωτεύουσα, με αφορμή τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, ένας γιατρός δήλωσε στην εφημερίδα ότι κλήθηκε να φροντίσει τα τραύματα διαδηλώτριας που πυροβολήθηκε σκοπίμως στα γεννητικά όργανα και τους μηρούς.
«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοποιούν γυναίκες σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος ανοίγοντας πυρ στο πρόσωπο, το στήθος και τα γεννητικά τους όργανα», όπως δηλώνουν οι γιατροί στα ξένα ΜΜΕ .
Νοσοκόμες και γιατροί – που περιέθαλψαν τους διαδηλωτές κρυφά για να αποφύγουν τη σύλληψη – υποστήριξαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτήν την εγκληματική πρακτική που εφαρμόζουν οι αστυνομικές αρχές σε βάρος των γυναικών.
Οι άνδρες έφεραν τραύματα σε διαφορετικά σημεία απ΄ ό,τι οι γυναίκες, δηλαδή στα πόδια και την πλάτη τους, όπως επισημαίνουν οι γιατροί.
Κι ενώ η κυβέρνηση της Τεχεράνης έχει λογοκρίνει την διαδικτυακή πληροφόρηση προκειμένου να αποκρύψει από την διεθνή κοινότητα τα γεγονότα κατά την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών, φωτογραφίες που έδωσαν οι γιατροί στην εφημερίδα «Guardian» δείχνουν σοβαρές σοβαρές πληγές γυναικών σε όλο τους το σώμα από αεροβόλα όπλα τα οποία οι Ιρανοί αστυνομικοί χρησιμοποιούν για να τις τραυματίσουν από κοντινή απόσταση.
Η βρετανική εφημερίδα ήρθε σε επαφή με 10 γιατρούς που προειδοποιούν για τη σοβαρότητα των τραυμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες σε εκατοντάδες νεαρούς Ιρανούς.
Οι πυροβολισμοί στα μάτια γυναικών, ανδρών και παιδιών είναι ιδιαίτερα συχνοί, όπως ισχυρίζονται.
Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία του Ισφαχάν δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν άνδρες και γυναίκες στοχεύοντας σε διαφορετικά σημεία του σώματός τους «επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».
«Φρόντισα μία γυναίκα περίπου 20 ετών, η οποία είχε δεχθεί δύο σφαιρίδια στα γεννητικά της όργανα. Δέκα σφαιρίδια τραυμάτισαν το εσωτερικό του μηρού της. Αυτά τα σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα αλλά αυτά που την τραυμάτισαν στα ευαίσθητα σημεία της, ήταν μια πρόκληση, επειδή το ένα είχε σφηνωθεί ανάμεσα στην ουρήθρα και τον κόλπο της», υποστηρίζει ένας γιατρός.
«Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κολπικής λοίμωξης, οπότε της ζήτησα να απευθυνθεί σ’ έναν έμπιστο γυναικολόγο», προσθέτει.
Ο γιατρός, ο οποίος, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του που αναφέρονται στο βρετανικό άρθρο, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο των αντιποίνων, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι διακατέχεται από υπερβολικό άγχος κι ότι βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική άποψη.
«Θα μπορούσε να ήταν η ίδια μου η κόρη», είπε ένας από αυτούς επισημαίνοντας ότι, αντί οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν στα πόδια , θα έπρεπε να αποφεύγουν την καταστροφή ζωτικών οργάνων.
Ένας γιατρός από το Καράτζ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, θεωρεί ότι οι Ιρανοί αστυνομικοί «πυροβολούν τα πρόσωπα και τα ευαίσθητα σημεία του γυναικείου σώματος επειδή νιώθουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Και θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό τις νεαρές γυναίκες».
Αν και η εφημερίδα «Guardian» ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν να σχολιάσει τις καταγγελίες των γιατρών, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και πολλές πόλεις σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, μία τέτοια φρικτή αντιμετώπιση με βάση το φύλο, δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μισογυνικής πολιτικής των αγιατολάχ του Ιράν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία κατά την επανάσταση του 1979 και διατήρησαν τον έλεγχο με ωμή βία, συχνά κατά των γυναικών.
Η νεαρή Αμινί συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε από την «αστυνομία ηθών» της χώρας.
Ο τραγικός θάνατος της 22χρονης Ιρανής ευαισθητοποίησε εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες σε όλη τη χώρα, που ξεχύθηκαν στους δρόμους αψηφώντας τον νομικά επιβεβλημένο κώδικα ενδυμασίας με πολλές απ΄αυτές να βάζουν φωτιά στα χιτζάμπ που φορούσαν.