Γερμανία: Ποιοί είναι οι “εγκέφαλοι” της απόπειρας πραξικοπήματος- Ο συνωμοσιολόγος αριστοκράτης που ήθελε να γίνει νέος…Κάϊζερ

 Γερμανία: Ποιοί είναι οι “εγκέφαλοι” της απόπειρας πραξικοπήματος- Ο συνωμοσιολόγος αριστοκράτης που ήθελε να γίνει νέος…Κάϊζερ

Ο 71χρονος αριστοκράτης, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή West End της Φρανκφούρτης το πρωί της Τετάρτης, χαρακτηρίστηκε από τους εισαγγελείς ως ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αν το σχέδιό τους είχε πετύχει, είχε οραματιστεί να εγκατασταθεί ως ηγέτης μιας επαναστατικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις και ηγέτης της φερόμενης ως τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» που συνελήφθη στην Φρανκούρτη;Πώς και με ποιους σχεδίαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της ισχύουσας συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και την εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος με ηγέτη τον ίδιο; Τι ρόλο διαδραμάτιζε η πρώην ακροδεξιά βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπίργκιτ Μάλζακ- Βίνκεμαν και σε ποιο βαθμό είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και στρατιωτικό υλικό εμπλεκόμενοι από τους κόλπους του γερμανικού στρατού;

Απόγονος του Οίκου Reuß που κυβέρνησε περιοχές της Θουριγγίας, στην ανατολική Γερμανία, για περίπου 800 χρόνια, ο Heinrich το 2019 εκφώνησε μια ομιλία 16 λεπτών σε μια ψηφιακή επιχειρηματική σύνοδο στη Ζυρίχη εμποτισμένη με ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας.

«Μετά από χιλιάδες χρόνια διακυβέρνησης», παραπονέθηκε, η δυναστεία του είχε αποδυναμωθεί μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μια σύγκρουση που προκλήθηκε από «ξένες δυνάμεις». Ισχυρίστηκε ότι οι σκοτεινές κινητήριες δυνάμεις πίσω από τους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα ήταν η δυναστεία των Ρότσιλντ και οι Ελευθεροτέκτονες.

«Από τότε που η Γερμανία παραδόθηκε, δεν ήταν ποτέ ξανά κυρίαρχη», είπε. «Έχει γίνει μόνο μια διοικητική δομή των συμμάχων».

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του Οίκου Reuß-Greiz, πρίγκιπας Heinrich XIV Reuß του Greiz, αποστασιοποιήθηκε με αυστηρούς όρους από τον συγγενή του, περιγράφοντάς τον ως έναν «μπερδεμένο γέρο» που εγκατέλειψε την οικογένεια πριν από 14 χρόνια.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Heinrich XIII κέρδισε πρόσφατα τα προς το ζην με συμφωνίες ακινήτων και την παραγωγή αφρώδους οίνου.

Πηγή: Guardian/ Αστυνομικοί συνοδεύουν τον Heinrich XIII (κέντρο), τον φερόμενο ως αρχηγό του λεγόμενου κινήματος των πολιτών του Ράιχ, στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. Φωτογραφία: Boris Roessler/AP

Rüdiger von Pescatore

Ο 69χρονος απόστρατος αξιωματικός του στρατού έχει περιγραφεί από τους εισαγγελείς ως ο επίδοξος αρχηγός του «στρατιωτικού βραχίονα» της τρομοκρατικής ομάδας. Μεταξύ 1993 και 1996, ο Von Pescatore ήταν διοικητής στο τάγμα αλεξιπτωτιστών 251, το οποίο αργότερα βυθίστηκε στη Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (KSK). Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδιώχθηκε από τον στρατό λόγω της μη εξουσιοδοτημένης πώλησης όπλων από τα αποθέματα του παλιού ανατολικογερμανικού στρατού.

Το 2019, ένας χρήστης του Διαδικτύου που φέρει το όνομα του Von Pescatore έκανε σχόλια σε έναν ιστότοπο που ισχυριζόταν ότι αποκάλυπτε μυστικές συνωμοσίες Ελευθεροτέκτονων πίσω από μεγάλα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία. «Η αλήθεια θα γίνει προσβάσιμη στην ανθρωπότητα μόνο μετά την αλλαγή του συστήματος», έγραψε ο σχολιαστής, ο οποίος είπε ότι έγραφε από τη Βραζιλία.

Birgit Malsack-Winkemann

Στο «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο», όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ο Guardian, μετά το πραξικόπημα που φέρεται να είχε αρχίσει να σχεδιάζει η τρομοκρατική ομάδα, το κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης επρόκειτο να αναλάβει η Birgit Malsack-Winkemann, 58, την οποία η αστυνομία συνέλαβε στο διαμέρισμά της στη συνοικία Wannsee του Βερολίνου το πρωί της Τετάρτης.

Η Malsack-Winkemann ήταν μέλος του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) από τότε που ιδρύθηκε με ευρωσκεπτικιστικό εισιτήριο το 2013. Ως μέλος της Bundestag μεταξύ 2017 και 2021, η δικηγόρος υποστήριξε κάποτε ότι οι μετανάστες προκαλούσαν « δισεκατομμύρια υπερβάλλον κόστος» για το γερμανικό σύστημα υγείας επειδή δεν μπορούσαν να διαβάσουν φυλλάδια οδηγιών σχετικά με τα φάρμακά τους, έναν ισχυρισμό που απέρριψαν οι φαρμακοποιοί ως στερούμενος στην πραγματικότητα βάση.

Άλλοι βουλευτές περιέγραψαν την Malsack-Winkemann ως υποστηρικτή των θεωριών συνωμοσίας, με ιδιαίτερη εμμονή στη λατρεία QAnon , ανέφερε η εφημερίδα Die Zeit. Κάτοχος άδειας οπλοκατοχής, θεωρείται ότι κατέχει δύο πυροβόλα όπλα.

Μόλις τον Οκτώβριο, ένα πειθαρχικό δικαστήριο απέρριψε μια έκκληση του κόμματος της Αριστεράς να εμποδίσει τη Malsack-Winkemann να επιστρέψει στον πρώην, υποτιθέμενο αμερόληπτο ρόλο της ως δικαστής σε περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου. Εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπός της είχε επιμείνει ότι ήταν μέρος της «πολύ μετριοπαθούς» πτέρυγας του AfD. 

Η Malsack-Winkemann ήταν μέλος του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD)

Θα είχε τύχη το “πραξικόπημα”;

Μια απόπειρα πραξικοπήματος δεν θα είχε καμία τύχη, ωστόσο και μόνο η σκέψη μιας απόπειρας βίαιης ανατροπής της γερμανικής δημοκρατίας προκαλεί σοκ, θυμίζοντας την εποχή του ναζισμού: Η ακροδεξιά οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» ετοίμαζε πραξικόπημα στη Γερμανία, με ένοπλη κατάληψη της Βουλής, κατάργηση της Δημοκρατίας και ίδρυση μοναρχικού κράτους, με Κάιζερ τον υπερήλικα απόγονο μίας οικογένειας ξεπεσμένων ευγενών από την ανατολική περιοχή της χώρας. Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την ομάδα από το 2016, από το Νοέμβριο 2021 ήξεραν ότι σχεδίαζε πραξικόπημα, πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι ήταν έτοιμη να δράσει και την πρόλαβαν.

Συνέλαβαν 25 άντρες και γυναίκες της οργάνωσης, δύο από αυτούς στην Αυστρία και την Ιταλία. Μεταξύ τους, ένα απόστρατος διοικητής των αλεξιπτωτιστών, μια πρώην δικαστής και βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κι ένας στρατιωτικός που υπηρετεί σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων που επανειλημμένα έχει καταγγελθεί ως άντρο ακροδεξιών. Εκτιμάται ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» έχουν 21.000 μέλη/οπαδούς από τους οποίους οι 1.000 θεωρούνται επικίνδυνοι εξτρεμιστές, διακινούν θεωρίες συνομωσίας ανάλογες των Αμερικανών QAnon και υποστηρίζουν ότι τη Γερμανία κυβερνά ένα «βαθύ κράτος».

Κανόνες αυστηρής μυστικότητας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης σε εκτενές ρεπορτάζ του το Spiegel τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» διέπονταν από αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες μυστικότητας και σιωπής. Είχαν μάλιστα αγοράσει για την μεταξύ τους επικοινωνία δορυφορικά τηλέφωνα Iridium, για την περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η περίπτωση της πρώην βουλευτού της AfD Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, εν ενεργεία δικαστικού στο Βερολίνο, η οποία θα μπορούσε σύμφωνα με το Spiegel να έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να σχεδίαζε μέσα στο καλοκαίρι τρόπους πρόσβασης στο κτίριο του κοινοβουλίου με τη συνδρομή πρώην αλεξιπτωτιστή. Ως αθλήτρια σκοποβολής η ίδια διέθετε νομίμως δύο πιστόλια.

Ο δε «ένοπλος βραχίονας» είχε στόχο να μετατραπεί σε σκιώδη «στρατό» σε περίπτωση ανατροπής του πολιτεύματος. Στον «ένοπλο βραχίονα» φέρονται να μετείχαν ενεργά απόστρατοι αλλά και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός στην Μπούντεσβερ, ο Επιτελάρχης Ανδρέας Μ., 58 ετών, από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας ανέφερε στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ανήκει στο «βοηθητικό προσωπικό» των γερμανικών ειδικών δυνάμεων και είχε τη συνήθη μόνο πρόσβαση σε πυρομαχικά και λοιπό στρατιωτικό υλικό, όπως κάθε μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σταϊνμάιερ: Νέο επίπεδο απειλής

Στο μεταξύ για ένα «νέο επίπεδο απειλής» στο εσωτερικό της χώρας έκανε λόγο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να αμύνεται απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις καθώς και ότι το ποινικό δίκαιο θα θέσει τα όρια σε περίπτωση που αποδειχθούν ενέργειες προετοιμασίας πραξικοπήματος. Με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων επιθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο καθώς και την εμπλοκή μελών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα ασχοληθεί πάντως και η Επιτροπή Άμυνας της Μπούντσεταγκ, ανέφερε η επικεφαλής της Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν.

Ως προς το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στους «Πολίτες του Ράιχ» ελάχιστα είναι προς το παρόν γνωστά. Η ρωσική πρεσβεία στo Bερολίνο διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά οποιαδήποτε διασύνδεση ή επαφή με το συγκεκριμένο δίκτυο. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο κυβερνητικό μπρίφινιγκ, για την ώρα δεν διαφαίνεται ρωσική διάσταση, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των ερευνών.

Πηγή: Guardian, Spiegel

Σχετικά Άρθρα