Παρασκήνιο: Το μαρτύριο της “εκλογικής σταγόνας” – Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ αγωνιούν για κάλπες μέχρι τον Μάρτιο

 Παρασκήνιο: Το μαρτύριο της “εκλογικής σταγόνας” – Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ αγωνιούν για κάλπες μέχρι τον Μάρτιο

Το μαρτύριο της σταγόνας, βιώνει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και οι επίδοξοι πολιτευτές της γαλάζιας παράταξης καθώς τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών φουντώνουν ημέρα με την ημέρα ενώ οι πληροφορίες που αφορούν την διεξαγωγή τους δίδονται με το σταγονόμετρο.

Είναι γεγονός ότι οι γαλάζιοι βουλευτές κινούνται καιρό τώρα σε προεκλογικούς ρυθμούς και έχουν ήδη καταστρώσει την προεκλογική στρατηγική και τις συμμαχίες τους για την τελική εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες προστέθηκε μια νέα παράμετρος στο «εκλογικό παζλ», η παράμετρος της νέας απογραφής.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών , εάν οι εκλογές διεξαχθούν έως το τέλος Μαρτίου, υπάρχει η δυνατότητα να διενεργηθούν με την προηγούμενη απογραφή και όχι με την τελευταία. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο θα βόλευε πολύ τους υποψήφιους βουλευτές διότι θα πορευτούν στην τελική ευθεία των εκλογών χωρίς αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας και χωρίς εκπλήξεις.

  • Ειδικά δε στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή και ειδικά σε όσους εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2019 χαμηλά στην κατάταξη και δεν έχουν προλάβει ακόμα να ρίξουν γερές βάσεις στους ψηφοφόρους τους.

Ωστόσο, η νέα απογραφή δεν φαίνεται να «αγχώνει» τον πρωθυπουργό γιατί δεν μεταβάλλει την στρατηγική του προς τις κάλπες σε μεγάλο βαθμό. Οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη επηρεάζουν περισσότερο τα πρόσωπα των υποψηφίων και λιγότερο την κεντρική προεκλογική γραμμή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στενό πυρήνα των συνεργατών του έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε οι εκλογές να γίνουν με την παλιά απογραφή, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί το θέμα μείζονος σημασίας, καθώς στο τέλος της ημέρας ούτε οι έδρες ούτε τα ποσοστά επηρεάζονται από τις αλλαγές.  

  • Η Πειραιώς αναμένεται να «κλείσει» τα ψηφοδέλτια της μέχρι το τέλος του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στα μέσα Ιανουαρίου.

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ανακοινώσει τον αριθμό των βουλευτών που θα βγάζει η κάθε εκλογική περιφέρεια.

  • Η γενικότερη αίσθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι πως από την απογραφή αυξάνονται οι μονοεδρικές ενώ μειώνονται ορισμένες τριεδρικές οι οποίες γίνονται διεδρικές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και πρωτοκλασάτοι υποψήφιοι να κινδυνέψουν να χάσουν την έδρα τους. Παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν πως 8 με 10 έδρες θα αλλάξουν εκλογική περιφέρεια και πως οι κυριότερες μεταβολές θα σημειωθούν στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

 Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής και θα πρέπει επίσης να εκδοθεί ένα σχετικό προεδρικό Προεδρικό Διάταγμα με την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων. Δηλαδή, αν ο πρωθυπουργός τις ανακοινώσει για τον Μάρτιο, τότε κατά πάσα πιθανότατα δεν θα ισχύσουν οι μεταβολές στις εκλογικές περιφέρειες.

Σχετικά Άρθρα