Ουκρανία: Πόσο πιθανή είναι η έναρξη διαλόγου;- Οι προθέσεις Μπάϊντεν και Πούτιν και η παράμετρος Ζελένσκι
Άτυπα μεν, πάντως άνοιξε «ο διάλογος για τους όρους του διαλόγου» για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, με κάθε πλευρά να θέτει το σύνολο των απαιτήσεών της -ακραίες αρχικά που κατά κανόνα λειαίνονται στην πορεία. Αν και δυτικοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι , τόσο για τις πραγματικές διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και γιατί το “αίσθημα” των Ουκρανών, μετά τις τελευταίες νίκες επί του πεδίου, δημιουργεί ελπίδες για ανακτήσεις εδαφών.
Ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε χθες στο άνοιγμα του προέδρου Μπάιντεν, που δήλωσε θετικός σε μια συνάντησή τους, σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου, και έθεσε ως προϋπόθεση να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την προσάρτηση των 4 ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία και να μην αξιώνουν την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία, εδώ. Διπλωματική λύση, με άμεση απόσυρση του ρωσικού στρατού από τη χώρα, ζήτησε από τον Πούτιν ο καγκελάριος Σολτς, στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, διάρκειας μιας ώρας. Να βρεθεί διπλωματική/πολιτική λύση προτρέπουν τη Μόσχα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πωλ Άνταμς για το BBC, η κατάσταση εξελίσσεται ως εξής:
Τι σημαίνει όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι είναι πρόθυμος να καθίσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για να δει τι έχει στο μυαλό του;”, ή όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί μια ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη, την πρώτη του από τον Σεπτέμβριο;
Σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρόκειται να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.
Όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Ρώσος ηγέτης δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.
Η καταγγελία του Κρεμλίνου ότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας σε τμήματα της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι ο οπλισμός της Ουκρανίας από τη Δύση ευθύνεται για την υποτιθέμενη αδιαλλαξία του Κιέβου δεν υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής ανακάλυψης.
Όμως, καθώς ο πόλεμος σέρνεται στον ένατο μήνα του και ο βαρύς χειμώνας της Ουκρανίας μπαίνει – αυξάνοντας την προοπτική για ακόμη περισσότερους θανάτους, καταστροφές και δυστυχία – το ερώτημα για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζει να τίθεται.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του στρατηγού Mark Milley, προέδρου του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, που υποδηλώνουν ότι πρέπει να μην μείνει αναξιοποίητη μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση, προκάλεσαν μια αναταραχή εικασιών σχετικά με πιθανές διαιρέσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Έκτοτε, αξιωματούχοι και δυτικοί ηγέτες γενικά επιμένουν ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί.
«Πρέπει να σεβαστούμε τους Ουκρανούς για να αποφασίσουν τη στιγμή και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διαπραγματευτούν για το έδαφός τους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς στεκόταν στο πλευρό του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ιδιωτικά, δυτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ώρα για συζήτηση δεν έχει φτάσει ακόμη. Δεν βλέπουν καμία ένδειξη από τη Μόσχα για σοβαρή επιθυμία για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Η Ουκρανία
Εάν η Ουκρανία συνεχίσει να κερδίζει εδάφη τους επόμενους μήνες, η συζήτηση θα γίνει πιο έντονη: πόσο έντονα είναι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έτοιμοι να υποστηρίξουν τους πολεμικούς στόχους του Κιέβου;
Με ωμά λόγια, όπως επισημαίνει ο Πωλ Άνταμς, η επιστροφή στην πρώτη γραμμή που υπήρχε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ολοκληρωτική της εισβολή, είναι ένα πράγμα.
Η ενθάρρυνση της Ουκρανίας να προχωρήσει πέρα από αυτές, να ανακαταλάβει περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 -την Κριμαία και μεγάλα τμήματα του Ντονμπάς- είναι κάτι άλλο.
Οι αθόρυβοι δίαυλοι επικοινωνίας συνεχίζονται, με τη συμμετοχή του Πενταγώνου και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ή του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Ναρίσκιν.
Όμως, παρ’ όλες τις συζητήσεις για το πότε και πώς πρέπει να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, φαίνεται ότι απέχουμε ακόμη πολύ από μια διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πηγή: BBC