Ελληνοτουρκικά: Με νέα NAVTEX η Τουρκία βγάζει το “Αμπντουλχαμίτ Χαν” στην Αν. Μεσόγειο – “Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά”

 Ελληνοτουρκικά: Με νέα NAVTEX η Τουρκία βγάζει το “Αμπντουλχαμίτ Χαν” στην Αν. Μεσόγειο – “Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά”

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία προχώρησε σε πρακτικές και θεωρητικές προκλήσεις, καθώς αρχικά εξέδωσε νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια, μέσω του συμβουλίου ασφαλείας, εξέδωσε το μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει άμεσα τα νησιά.

Η νέα NAVTEX

  • Στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στον κόλπο της Αττάλειας βγάζει η Τουρκία το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» (Abdulhamid Han), σύμφωνα με νέα NAVTEX που εκδόθηκε.

Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Χουριέτ είχε προαναγγείλει προ ημερών την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.

Αναλυτικά η NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 02 DEC 22-31 JAN 23 IN TAŞUCU-1 AREA BOUNDED BY;

36 06.63 K – 034 05.63 D

36 08.63 K – 034 05.65 D

36 08.62 K – 034 08.12 D

36 06.60 K – 034 08.10 D

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 312159Z JAN 23.

Συμβούλιο ασφαλείας Τουρκίας: “Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου”

Ακάθεκτη εξακολουθεί η Άγκυρα να εφαρμόζει την πολιτική των προκλήσεων, επαναλαμβάνοντας – λίγο πριν από τις εκλογές – εμπρηστικές θέσεις παρά τα μηνύματα της Δύσης για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας.

Σε συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, έστειλε το μήνυμα πως η Άγκυρα αναμένει από την Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίστηκε για ακόμη μια φορά η θέση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που συνιστά προειδοποίηση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Συρία. Οι εν λόγω ενέργειες έχουν προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης και την ενόχληση της Μόσχας που καλεί την Άγκυρα σε αποφυγή των εξωτερικών παρεμβάσεων.

Μόλις πριν λίγες ώρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε καταστήσει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με θετικό μάτι μία πιθανή εισβολή στη Συρία.

Σχετικά Άρθρα