Διαρκείς σεισμοί στην Εύβοια μετά την πρωινή ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για το “νέο ρήγμα”
Η πρώτη δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων έγινε ιδιαιτέρως αισθητή και στην Αττική. Σημείωθηκε στις 6.32 το πρωί και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών στα 13,3 χιλιόμετρα. Ακολούθησε, σχεδόν μια ώρα αργότερα νέα δόνηση (στην ίδια περιοχή) μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για αυτό χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση. Κατά τον ίδιο είναι ακόμα νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε πως οι ειδικοί θα γνωρίζουν μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, μιλώντας στο Mega τόνισε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.
«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», είπε επίσης.
«Το ρήγμα αρχίζει από τον Μυλοπόταμο στην Εύβοια και φτάνει μέχρι τα Στύρα», εξήγησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Για τον λόγο που οι σεισμοί ήταν τόσο έντονοι και στην Αττική, εξηγεί τα εξής:
«Το ρήμα αυτό δίνει σεισμούς – απ’ ό, τι φαίνεται – που δημιουργούν έντονο φαινόμενο της κατευθυντικότητας, με τους σεισμούς να στοχεύουν Αθήνα. Γι’ αυτό και οι σεισμοι ήταν τόσο αισθητοί στο Λεκανοπέδιο».
Τέλος, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ομαλή σεισμική ακολουθία: «Μετά τον 4,7 Ρίχτερ που φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός και τον 4,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Εξελίσσεται πολύ ομάλα η ακολουθία».