Μαραθώνιος κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για υποκλοπές, συγκάλυψη, ακρίβεια εν μέσω σεναρίων για προκήρυξη εκλογών

 Μαραθώνιος κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για υποκλοπές, συγκάλυψη, ακρίβεια εν μέσω σεναρίων για προκήρυξη εκλογών

Αργά ή γρήγορα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι αν το μεταθέτει για αργότερα δεν θα αποφύγει τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις παρακολουθήσεις. Δίπλα στο σκάνδαλο ΕΥΠ – Predator τρέχει και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης με τις εξελίξεις πλέον να γίνονται απρόβλεπτες για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίουo ο Κυριάκος Μητσοτάκης   θα πρέπει να έχει προετοιμάσει όσο το δυνατό πιο πειστικά επιχειρήματα κυρίως για τους λόγους που τέσσερις φορές αρνήθηκε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για το κέντρο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις έχει ήδη μετατεθεί εν μέσω σφοδρής κριτικής τόσο από τις ίδιες τις ανεξάρτητες αρχές και το νομικό κόσμο όσο και μέσα από το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή μεταξύ των δυο αντιπάλων και μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη από την Καλλιθέα ότι «μυρίζει εκλογές».

  • Αν και η προσφυγή στην κάλπη στην καρδιά του Χειμώνα δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο χρόνο για εκλογές, ήδη στα κομματικά επιτελεία δεν αποκλείουν μια επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι εκκρεμότητες με βασικότερη και πιο σκιώδη την υπόθεση των υποκλοπών δεν μπορούν να σέρνονται για πολύ καιρό είναι η κοινή παραδοχή για όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που βλέπουν μπροστά τους ένα μαραθώνιο κοινοβουλευτικής σύγκρουσης που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο με κορύφωση της συζήτηση του προϋπολογισμού.

  • Η πίεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ασφυκτική για το κυβερνητικό στρατόπεδο μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού με αφετηρία την «κατάθεση» του Γρηγόρη Δημητριάδη στην επιτροπή θεσμών με την επίκληση του απορρήτου και αυτή τη φορά να δίνει το στίγμα της συγκάλυψης.

Ήδη η αντικατάσταση του κ. Τζαβάρα από την επιτροπή και η διαφαινόμενη αντικατάσταση ακόμη δυο γαλάζιων μελών της επιτροπής θεσμών δίνει λαβές στη αξιωματική αντιπολίτευση να μιλήσει ακόμη και για τα πρώτα ψήγματα απώλειας εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας.

  • Με αυτά τα δεδομένα πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του «ξέφωτου» που θα του επιτρέψει να στήσει τις κάλπες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Όσο και αν οι δημοσκοπήσεις επιχειρούν να του επιστρέψουν μέρος της χαμένης επιρροής του ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι τα περιθώρια πλέον μιας αντιστροφής του κλίματος στενεύουν απειλητικά.

Στα εκλογικά σενάρια έδαφος κερδίζει και αυτό της προκήρυξης των εκλογών στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2023 με τις κάλπες στήνονται ακόμη και τον ερχόμενο Μάρτιο.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του σε μια συγκυρία κρίσιμη για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη με το στοίχημα της ανανέωσης να είναι πάνω στο τραπέζι για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ανακοινώσεις των πρώτων ονομάτων για πολλούς στην Κουμουνδούρου έχουν αργήσει ωστόσο θεωρείται θέμα ημερών η ανακοίνωση του μεγαλύτερου όγκου των ονομάτων.

  • Η ποσόστωση του 50% για τις γυναίκες σε όλες τις θέσεις – από τον κομματικό μηχανισμό μέχρι την ΚΟ και την κυβέρνηση – που έχει θεσπίσει μέσα από τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες ο κ. Τσίπρας είναι ένας άσσος στο μανίκι του και ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο γυναικείο κοινό.

Αυτό φάνηκε και από την προσπάθεια του πρωθυπουργού να δώσει έντονο άρωμα γυναίκας στην έναρξη της δικής του προεκλογικής περιόδου με την επίσκεψη στο ΑΤ Καλλιθέας και το τμήμα για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και με την παρουσία του στην life style εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού.

  • Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως προσπαθεί να μην παρασυρθεί στις κινήσεις του από το προεκλογικό τόνο που δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε του δραστηριότητα με τις επιθέσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται μόνιμα πλέον στην ημερήσια διάταξη του πρωθυπουργού.

Κινήσεις όμως γίνονται παρασκηνιακά ενόψει των συμμαχιών που φιλοδοξεί να χτίσει από την βάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Οι επαφές Σπίρτζη με πρώην συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ όπως το γεύμα με τον Δημήτρη Ρέππα από το παπανδρεϊκό μπλόκ της Χαριλάου Τρικούπη, οι ζυμώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη με παράγοντες εκλεγμένους ή μη στην τοποική αυτοδιοίκηση για την κατάρτιση τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου σε Δήμους και Περιφέρειες είναι διαρκείς.

Μπορεί να μην προκύπτει για την ώρα καπνός σε επίπεδο κορυφής καθώς η Χαριλάου Τρικούπη επίσημα έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα σε επίσημα χρίσματα ή στηρίξεις σε πράσινους υποψηφίους από την Κουμουνδούρου, ωστόσο το κλίμα που εισπράττουν τα πρόσωπα που τρέχουν τα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπιδοφόρο.

  • «Έχει αρχίσει να ακούγεται» είναι η αποστροφή που χρησιμοποίησε στέλεχος της Κουμουνδούρου επιφορτισμένο με αρμοδιότητες για την αυτοδιοίκηση για να περιγράψει το επίπεδο των επαφών του με την δημάρχους όλης της χώρας.

Η υπόθεση των υποκλοπών και η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την οικονομία έχουν μεταβάλλει αισθητά το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες με το αντι-Δεξιό αίσθημα να φουντώνει στο κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο.

  • Κόκκινα δάνεια, υποκλοπές, θεσμικές παρεκτροπές και ακρίβεια έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη ΝΔ εκτιμούν από την Κουμουνδούρου και εκεί θα στοχεύσει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα το χαμηλό ενδιαφέρον και η υποχώρηση επικοινωνιακά τουλάχιστον του θέματος των ειδικών δικαστηρίων που διεξάγονται για τους κυρίους Παπαγγελόπουλο και Παππά επιβεβαιώνουν ότι και το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει πλέον συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που μόνο μια στροφή 180ο του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορούσε να το αναστήσει και αυτό όχι στο επίπεδο που λειτούργησε μέχρι τις εκλογές του 19.


Σχετικά Άρθρα