Επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Πώς ερμηνεύεται η δήλωση Πλεύρη στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ
Στις 24 Νοεμβρίου 2022 ακολούθησε η δεύτερη, τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου είναι αντισυνταγματική, διότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας. Μάλιστα, η απόφαση ψηφίστηκε από επτά δικαστές και απορρίφθηκε από έναν. Σύμφωνα όμως με το news247 δύο φράσεις στη δήλωση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μαρτυρούν ότι νομικά υπάρχει παράθυρο να μην εφαρμοστεί η απόφαση και μάλιστα με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.
Στις 14 Απριλίου, ενώ άρθηκαν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, το μέτρο των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών παρατάθηκε.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκτιμά ότι με τα νέα δεδομένα, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον υπουργό Υγείας, από τη νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των υγειονομικών και της καταβολής του μισθού τους από τις 14 Απριλίου». Δηλαδή οι εργαζόμενοι αναμένουν την επιστροφή τους στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας.
- Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας φαίνεται ανυποχώρητος στην άμεση επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Η απόφαση να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Θανάσης Πλεύρης.
- Το πρώτο που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στην ανακοίνωση του υπουργού Υγείας είναι η χρονική αναμονή που θέτει για τη δημοσίευση της απόφαση, άρα και την εφαρμογή της. Κι αυτό διότι μπορεί να απαιτηθούν μερικές εβδομάδες μέχρι τη δημοσίευσή της.
Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας στον Δεκέμβριο και ακόμα πιο «βαθιά» μέσα στην περίοδο των ιογενών λοιμώξεων, αναμένεται και μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης.
Κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και να αρχίσουν να γεμίζουν με βαριά ασθενείς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
- Το δεύτερο που αναφέρει ο κ. Πλεύρης στην ανακοίνωσή του, ως προειδοποίηση, είναι ότι «διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης».
Αυτό σημαίνει ότι έχοντας την περίοδο εκείνη (ίσως μέσα στον Δεκέμβρη ή ακόμα και τον Ιανουάριο) ως δεδομένο την αύξηση των κρουσμάτων και την έναρξη της πίεσης του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας μπορεί να κρίνει ότι έχει παρέλθει το διάστημα που θεώρησε το ΣτΕ ως «ασφαλές για τη δημόσια υγεία», λόγω ακριβώς της νέας απειλής που προκαλείται από την αύξηση των ασθενών στις κλίνες των ΜΕΘ.
Επίσης, θα έχει παρέλθει διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήξη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δηλαδή διάστημα που λόγω της φύσης των μέτρων και των συνεπειών τους, υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο που απαιτείται για να γίνει η επαναξιολόγησή του.
Δηλαδή ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να επιστρέψουν οι υγειονομικοί στην εργασία τους, καθώς θα έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σύμφωνα με την οποία λήφθηκε η απόφαση του ΣτΕ.
- Νομικά, σε αυτήν την περίπτωση, το πιο απλό που μπορεί να κάνει ο υπουργός Υγείας, είναι να εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καλύπτει τα κενά της απόφασης του ΣτΕ, που προκύπτουν από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επιπλέον, θα θέτει τέτοιου τύπου συνταγματικές δικλείδες, ώστε να διαφυλάξει και τη συνταγματικότητα και την ορθότητα της απόφασης, ώστε να μην μπορεί να καταπέσει με μια μελλοντική απόφαση από τα δικαστήρια, με στόχο πάντα να διαφυλάξει την προστασία της δημόσιας υγείας.
- Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις ιογενείς λοιμώξεις και φυσικά δεν πιεστεί το ΕΣΥ, θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ.
Στην ίδια περίπτωση, βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ανανεωθεί το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει, και πάλι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστέψουν στην εργασία τους.
Κάτι που σημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνουν εάν θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις θέσεις τους και η ανακοίνωση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από καμία πλευρά, όσον αφορά τουλάχιστον την άμεση πρακτική εφαρμογή της.