ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού ως το τέλος του χρόνου – Τι δηλώνουν Πλεύρης – Ξανθός

 ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού ως το τέλος του χρόνου – Τι δηλώνουν Πλεύρης – Ξανθός

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση, η οποία έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα επανόδου στην εργασία τους σε υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική («αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας»), διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Πλεύρης: Η παράταση του μέτρου κρίθηκε αντισυνταγματική και όχι το ίδιο το μέτρο

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ, τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Α. Ξανθός: Τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση 

Σε δήλωση ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Ξανθός για την απόφαση ΣτΕ περί αναστολών εργασίας στο ΕΣΥ, είπε:

«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31/12/2022 των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ΕΣΥ λόγω μη επαναξιολόγησης του μέτρου, αποτελεί τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  και προσωπικά  για τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη.

Επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ), του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με την ακροδεξιά λογική της «σιδηράς πυγμής».   

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας είναι πολλαπλώς έκθετοι για μια εμμονική στάση, που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια, ενώ στέρησε από το ΕΣΥ πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έπρεπε να επιστρέψουν χθες στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, τις Επιστημονικές Επιτροπές, τη διεθνή πρακτική, ακόμα και την προειδοποίηση του ΣτΕ. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. Περιμένουμε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Έστω και στο υπό συζήτηση ν/σ για τη διάλυση του ΕΣΥ».   

Σχετικά Άρθρα