Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων – Ο πληθωρισμός στο 85%

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων – Ο πληθωρισμός στο 85%

Σε νέα επιθετική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τον πληθωρισμό που έφτασε στο 85,5%, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 17 φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπό την ανορθόδοξη πολιτική του υποστηρίζει τον φθηνό δανεισμό καθώς θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια τονώνουν την οικονομία και αποτελούν το «αντίδοτο» του πληθωρισμού.

Επιμένει επίσης ότι μια αύξηση των επιτοκίων, στην οποία στρέφονται οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα έπληττε την τουρκική οικονομία. Η επιμονή του αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας και οδήγησε τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει επανειλημμένα τον στόχο του να μειώσει το επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι που έγινε σήμερα καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9% από 10,5% που ήταν προηγουμένως.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στη νομισματική της πολιτική πατώντας «παύση» στις μειώσεις επτιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Η νομισματική πολιτική της τράπεζας είναι «μη βιώσιμη», σχολίασε στο Bloomberg ο Cristian Maggio της TD Securities.

«Οι τιμές δεν θα πέσουν τόσο όσο αναμένει η κεντρική τράπεζα… και τελικά το νόμισμα μπορεί να εκραγεί ξανά, ωθώντας τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα επιτόκια υψηλότερα», συνέχισε. Η απόφαση της τράπεζας ήρθε γιατί το είχε ζητήσει ο Ερντογάν. «Επομένως, αυτό τους δίνει την ευκαιρία να σταματήσουν τον κύκλο χαλάρωσης αυτή τη στιγμή».

«Ένας κύκλος χαλάρωσης του ίδιου μεγέθους το 2021 οδήγησε σε νομισματική κρίση και ώθησε τον πληθωρισμό στα υψηλά 24 ετών που παρατηρήθηκαν φέτος. Με στόχο ένα διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά, η τράπεζα θα συνεχίσει με εναλλακτικά εργαλεία… Αυτό όμως θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές ενόψει των εκλογών θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τα κέρδη των τιμών», σχολίασε από την πλευρά του το Bloomberg Economics.

Σχετικά Άρθρα