Πωλείται… “χρυσάφι” στο ebay η άμμος της νήσου Χρυσής
Απίστευτο αλλά αληθινό. Αγγελία αναρτήθηκε στο ebay στην οποία πωλείται ποσότητα άμμου από την Κρήτη και μάλιστα “χρησιμοποιημένη”, όπως αναφέρεται στην περιγραφή με τιμή εκκίνησης το ποσό των 15 ευρώ.
Όπως αποκάλυψε ο Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Σχεδίου Δράσης για τη διάσωση της Νήσου Χρυσής, με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι πωλούν κυριολεκτικά σε τιμή “χρυσού” άμμο από τη Χρυσή.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το neakriti.gr, για ένα θέμα το οποίο έρχεται να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, την ώρα που ολόκληρο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη για την διάσωση της Νήσου. Ένα χρόνο τώρα κάτω από την «μύτη» των αρχών επιτήδειοι βάζουν αγγελίες στην πλατφόρμα του ebay πωλώντας κυριολεκτικά “χρυσάφι” την άμμο της νήσου Χρυσής.
Ήδη το νησί βρίσκεται υπό προστασία και ως φαίνεται το θέμα λαμβάνει και αστυνομικού τύπου διαστάσεις καθώς πλέον θα πρέπει να διερευνηθεί και ποιοι είναι αυτοί που πωλούν άμμο από μία περιοχή που είναι κηρυγμένη Natura, είναι αρχαιολογικός χώρος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ υποστηρίζει αυστηρό σχέδιο προστασίας έχοντας ήδη απαγορευτεί εξερεύνηση του νησιού από τουρίστες.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι πέρα από την άμμο της νήσου Χρυσής, πωλείται ποσότητα άμμου και από άλλες περιοχές της Κρήτης και συγκεκριμένα από τα Μάλια και το Ρέθυμνο αλλά και από διάσημες παραλίες της Ρόδου και της Κω.
Η υπόθεση Ελαφονήσι μάλιστα δεν είναι καινούργια, καθώς όπως είχε γράψει τον Ιούλιο το The Magazine, η Ελλάδα καταδικάστηκε για ακόμη μια φορά για την εγκληματική της αμέλεια προς το περιβάλλον.
Μετά από μια μεγάλη εισήγηση το Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω πανδημίας, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα, γιατί δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους οικότοπους της και τα σπάνια είδη που ζουν σε αυτούς. Δηλαδή ενώ είχε προθεσμία μέχρι το 2012, να νομοθετήσει για την προστασία των 239 τόπων που βρίσκονται μέσα σε περιοχές Natura 2000, είτε δεν το έκανε καθόλου, είτε αποσπασματικά, σε κάθε περίπτωση ημιτελώς.
Ανάμεσα σε αυτούς τους 239 τόπους είναι και το Ελαφονήσι. Η παραλία καρτ-ποσταλ της Δυτικής Κρήτης, με τα τροπικά νερά και τη ροζ άμμο. Την προηγούμενη εβδομάδα μια εικόνα ενός Ιταλού φωτογράφου που επισκέφτηκε την περιοχή και η οποία αναδημοσιεύτηκε σε δημοφιλή λογαριασμό του Instagram, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το κοινό. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες καλύπτουν μεγάλο μέρος της εξωτικής παραλίας, χιλιάδες οι λουόμενοι από όλο τον κόσμο. Οι χρήστες οργισμένοι, έγραψαν από κάτω τις διαμαρτυρίες τους. Άλλοι θυμόντουσαν την παραλία πριν από 30 χρόνια που δεν είχε τίποτα πάνω, άλλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει ελεύθερο σημείο να βάλεις την πετσέτα σου. Ο Δήμαρχος της περιοχής απάντησε ότι την παραλία την προσέχουν σαν τα μάτια τους, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σκουπίδι και ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν και άλλες ξαπλώστρες για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.