Μικρές ελπίδες για το πλαφόν των 200 ευρώ – Διχασμένοι στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη οι χώρες που είχαν εισαγάγει στην ευρωπαϊκή συζήτηση την ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εμφανίζονται αποφασισμένες να πιέσουν και να δημιουργήσουν συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh., έτσι ώστε να έχει νόημα η αξιοποίησή του από την αρχή του επόμενου χρόνου.
“Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες.
Επιδίωξη είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και να διορθωθεί η πρόταση της Επιτροπής για ένα “μηχανισμό” στα 275 ευρώ/ Mwh.
- “Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών”, τόνισε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ.
Ωστόσο η φιλοσοφία των προτάσεων της Κομισιόν, η οποία στοιχίζεται πίσω από τις απόψεις χωρών όπως η Γερμανία, δεν είναι να «ρίξει» τώρα τις τιμές, αλλά να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα εφαρμοστεί αν έχουμε στο μέλλον «τρελή» αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και να αντιμετωπίσει τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις, όπως συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, ανάμεσα στην χρηματιστηριακή τιμή των παραγώγων και αυτή των φυσικών παραδόσεων LNG.
- Θεωρείται δεδομένο, άλλωστε ότι ένα τόσο υψηλό πλαφόν, στα 275 ευρώ/ MWh, δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου, ότι επιβλήθηκε μόνο και μόνο για να καθησυχάσει το ανέκαθεν αρνητικό στην ιδέα, μπλοκ του Βορρά, και πως πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί.
Εν τω μεταξύ, ανήσυχη εμφανίζεται η βιομηχανία, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλου (Eurometaux). Σε ενημέρωση προς τα μέλη της, εκτιμά ότι οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα ενεργοποιείται το πλαφόν, προυποθέτουν τόσο μεγάλη εκτίναξη τιμών από τα σημερινά επίπεδα των 110-120 ευρω, ώστε δύσκολα πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί.
Ασκεί κριτική γιατί ο μηχανισμός αυτός δεν υιοθετήθηκε στην κρίση του περασμένου Αυγούστου, αλλά και διερωτάται κατά πόσο η Κομισιόν προβλέπει για το 2023 μια νέα, πολύ πιο άγρια από τη φετινή, κρίση στο φυσικό αέριο, γι’ αυτό και προτείνει την εφαρμογή του μέτρου από ένα τόσο υψηλό επίπεδο τιμών και πάνω…
Πηγή: news247.gr