Επιδότηση δανείων; Διαρροές και σενάρια- Η βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού, προκαλεί ανησυχία…
Η βίαιη έξωση στην εκπληστειριασθείσα πρώτη κατοικία της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, και οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα των πλειστηριασμών, υπό την σκιά του σκανδάλου Πάτση, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Με πάνω από 40.000 εντολές πλειστηριασμών σε εκκρεμότητα, το θέμα μπορεί να λάβει κατακλυσμιαίες διαστάσεις, σωρρευτικά με τα μεγάλα προβλήματα σχετικά με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, και την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων-ειδικά το τελευταίο θα προκαλέσει, όπως επισημαίνει και η ΤτΕ, νέο κύμα “κόκκινων” δανείων.
Για να αποφευχθεί και το δημοσκοπικό/εκλογικό αποτύπωμα, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια.
Ένα από τα σενάρια είναι να δοθεί κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου, έτσι ώστε να σβήσει ένα κομμάτι της αύξησης. Στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ieidissis.gr, η κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του καπέλου που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου. Το πρόγραμμα αναμένεται, με βάση τις ίδιες πηγές, να τρέξει από τις αρχές του 2023, όταν το «effect» από τις αυξήσεις των επιτοκίων θα έχει περάσει στο ύψος της μηνιαίας δόσης.
Το σενάριο προωθήθηκε από κυβερνητική πηγή(…) σε μερίδα του Τύπου,παρότι είναι ακόμα στα σπάργανα, και παρά το γεγονός πώς εκφράζονται αντιρρήσεις από το οικονομικό επιτελείο. Ποιός, άραγε, έσπευσε να κάνει την “διαρροή”; Κάποιος υπουργός που αρέσκεται σε τέτοιες μεθόδους και συχνά …σπεύδει σχετικά, ή, μήπως, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου;
Στην ουσία δηλαδή το νέο πρόγραμμα δεν θα διαφέρει από τα προγράμματα στήριξης «Γέφυρα» που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τότε, η δομή τους στηρίχθηκε στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, κλιμακωτά, με επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Διαφωνούν Σταϊκούρας και Σκυλακάκης
Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι αντίθετο με τα σενάρια επιδότησης. Και αυτό, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιβάρυνε πολύ τον λογαριασμό και μάλιστα σε μία περίοδο που τα πάντα μοιάζουν με κινούμενη άμμο, και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο «εύφλεκτο» πεδίο της ενέργειας.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίον θα ήταν απαγορευτική μία πρωτοβουλία τύπου «Γέφυρας» είναι ότι εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση εδώ και καιρό.
Αν λάβει κανείς υπόψιν όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να εξευρεθεί ένα «bonus» για τους συνεπείς δανειολήπτες, το οποίο, πάντως, δεν θα έχει να κάνει με κρατική βοήθεια στην αποπληρωμή των δανείων τους.