“Ξαφνική προκήρυξη εκλογών 17 Δεκεμβρίου” – Γιατί επανέρχεται δυναμικά το σενάριο της πρόωρης κάλπης – Το βασικό επιχείρημα των νέων εισηγήσεων
Το τοξικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση των υποκλοπών, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για εκλογικό αιφνιδιασμό και μάλιστα άμεσα προκειμένου να μην επέλθει περαιτέρω κυβερνητική φθορά, να προληφθούν τα χειρότερα στην ελληνική οικονομία και να διατηρηθεί η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές κατά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα στην τελευταία «πανηγυρική» συνεδρίαση της Βουλής που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου και η οποία λαμβάνει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
- Με βάση αυτό το σενάριο η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου, με το νόμο της απλής αναλογικής.
Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του εκλογικού αιφνιδιασμού εν μέσω του χειμώνα είναι πως εντός του Ιανουαρίου θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των χαμηλοσυνταξιούχων οι νέες αυξήσεις των συντάξεων και παράλληλα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Οι συνταξιούχοι το επόμενο έτος θα μοιραστούν κονδύλια 909 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για αυξήσεις των αποδοχών τους ενώ θα έχουν επιπλέον όφελος 250 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Επίσης, οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής υποστηρίζουν πως με αυτή την κίνηση θα ανακοπεί η φθορά της κυβέρνησης και δεν θα επέλθει περαιτέρω κόπωση του εκλογικού μηχανισμού της κυβέρνησης που βρίσκεται σε ετοιμότητα εδώ και πολύ καιρό.
Ωστόσο σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρόνο των πρόωρων εκλογών θα καθορίσει η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία.
Στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στην Βουλή, ο Υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταικούρας, διαφαίνεται πως το 2023 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά καθώς η οικονομία θα κινείται σε ρυθμούς αβεβαιότητας.
Μάλιστα, όσοι εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες εκτιμούν πως εντός του 2023 θα ενταθεί η ύφεση στην Ευρωζώνη, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι πληθωριστικές πιέσεις με αποτέλεσμα να στερεύουν τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας.
- Παρόλαυτα δεν είναι η πρώτη φορά στην «ιστορία» της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ήδη από τους πρώτους μήνες κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία φήμες για πρόωρες εκλογές υπο το σκεπτικό να «καεί» νωρίς ο νόμος της απλής αναλογικής και να έχει μπροστά της η κυβέρνηση μια «καθαρή» τετραετία. Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών συνοδεύει την κυβερνητική θητεία μέχρι σήμερα.