Καθολική αντίθεση στο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη – Κλιμάκωση κινητοποίησεων
Η καταδίκη του νομοσχεδίου από όλους τους φορείς της ιατρικής κοινότητας είναι κατηγορηματική, ενώ το ίδιο αρνητική είναι και η τοποθέτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση μετά την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, και η αναπληρώτρια τομεάρχης, Δώρα Αυγέρη, με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.
Κοινή εκτίμηση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών είναι ότι οι αλλαγές που προωθούνται, ιδιαίτερα στις εργασιακές τους σχέσεις, ανατρέπουν πλήρως το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, θα επιδεινώσουν δραματικά τις συνθήκες άσκησης του ιατρικού έργου, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και θα διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες.
Η καταδίκη του νομοσχεδίου από όλους τους φορείς της ιατρικής κοινότητας είναι κατηγορηματική, ενώ το ίδιο αρνητική είναι και η τοποθέτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση για να το ψηφίσει», αποφαίνονται και οι δύο πλευρές. «Το αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη, είναι καθολικό».
Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κα Α. Ρέντζιου, υπεράσπιση της σημερινής προβληματικής κατάστασης στο ΕΣΥ, που εξαντλεί τις αντοχές του προσωπικού και των ασθενών και απαξιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντίθετα, η απόρριψη του ν/σ γίνεται από τη σκοπιά της γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δραστικής αντιμετώπισης των σοβαρών ελλειμάτων και παθογενειών της δημόσιας περίθαλψης.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάχθηκαν κατά της επιχειρούμενης ανατροπής στην «καταστατική εργασιακή συνθήκη» του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (ΠΑΑ) των γιατρών, γεγονός που θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαριά «πληγωμένο» από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ ότι η μόνη προοπτική για να βελτιωθεί η μισθολογική τους κατάσταση είναι να κάνουν ιδιωτικό έργο και να «τα πάρουν» από τους ασθενείς!
Ανάλογη δήλωση έκανε πρόσφατα στο libre…
Ο Πάνος Παπανικολάου Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, σχετικά με τη συνειδητή (όπως τονίζει) παραβίαση από την πολιτεία των τελεσίδικων αποφάσεων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου (τις οποίες δεν εφαρμόζει χωρίς καμία αιτιολόγηση) για την επαναφορά των μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012 (πριν τις περικοπές του 2ου μνημονίου).
«Η κυβέρνηση είναι σαν να παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι παρανομεί μη εφαρμόζοντας αυθαίρετα τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς μας και μας καλεί να συνεργαστούμε μαζί της ώστε να πάρουμε (Πολιτεία και γιατροί) τα οφειλόμενα από τις τσέπες των πολιτών, που ήδη καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για δεκαετίες!».
Στη συνάντηση, ο Α. Ξανθός, τόνισε ότι η υπεράσπιση της ΠΑΑ των γιατρών του ΕΣΥ, θέτει σε προτεραιότητα τη συζήτηση για αναθεώρηση και ενιαιοποίηση με όρους ΕΣΥ των εργασιακών σχέσεων και των πανεπιστημιακών γιατρών, που προσφέρουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχα, ο θεσμός της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών και τη διαχείριση των τεράστιων λιστών αναμονής για τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, μπορεί να προχωρήσει μόνο με επαρκή στελέχωση των δημόσιων δομών και με νέο πλαίσιο κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, με μηδενική επιβάρυνση των ασθενών.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών συμφώνησαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι για την αποτελεσματική αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, απαιτείται η συγκρότηση ενός ευρύτατου συνδικαλιστικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου υπεράσπισης του ΕΣΥ και, ταυτόχρονα, ριζικής αναδιοργάνωσής του.