Nord Stream: Διαπιστώθηκαν οι δολιοφθορές – Βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών – Αναζωπυρώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις
Oι εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, είναι προϊόν δολιοφθοράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η Σουηδία επιβεβαίωσε ότι οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream, που επλήγησαν από εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν πράγματι υποστεί δολιοφθορά. Βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών και πλέον τίθενται και πάλι υπό μελέτη οι σχετικές γεωπολιτικές εντάσεις
Συγκεκριμένα, οι εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, αγωγοί που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποτελούν μέρος δολιοφθοράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη στη Σουηδία.
«Οι αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί δείχνουν υπολείμματα εκρηκτικών σε πολλά από τα ξένα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν», δήλωσε ο εισαγγελέας σε δήλωση του, προσθέτοντας: «Η συνέχιση της προκαταρκτικής έρευνας θα μπορέσει να δείξει εάν κάποιος μπορεί να διωχθεί για κακούργημα».
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, τέσσερις τεράστιες διαρροές αερίου είχαν εντοπιστεί σε αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, διαρροές που σημειώθηκαν όλες σε διεθνή ύδατα. Δύο βρίσκονται, ωστόσο, στη σουηδική οικονομική ζώνη και δύο σε αυτή της Δανίας. Οι προκαταρκτικές υποβρύχιες επιθεωρήσεις είχαν ενισχύσει τις υποψίες για δολιοφθορά, καθώς, σύμφωνα με τους ανακριτές, εκρήξεις είχαν προηγηθεί των διαρροών.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Στα τέλη Οκτωβρίου, η κοινοπραξία Nord Stream, στην οποία η ρωσική Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, έστειλε ένα πολιτικό πλοίο υπό ρωσική σημαία για να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στη σουηδική ζώνη. Τον Νοέμβριο, η Nord Stream έλαβε επίσης άδεια να επιθεωρήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή της Δανίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη έρευνα.
Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι δύο αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων, που πυροδοτήθηκαν μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίποινα που εικάζεται ότι οι δυτικές κυρώσεις. Οι δύο αγωγοί ήταν εκτός λειτουργίας την ώρα των γεγονότων, αλλά περιείχαν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο διέφυγε για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας εντυπωσιακές φυσαλίδες.