“Μηδενική” ανάσχεση στην ακρίβεια – Τα πάνω κάτω στις τιμές πετρελαίου αερίου – Νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα (λίστα)

“Μηδενική” ανάσχεση στην ακρίβεια – Τα πάνω κάτω στις τιμές πετρελαίου αερίου – Νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα (λίστα)

Αλλαγή κλίματος και πάλι στις τιμές της ενέργειας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άλμα, ασυνήθιστο για το τελευταίο διάστημα. Υπερκάλυψε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%, σημειώνοντας άνοδο 20% και έκλεισε στα 117,5 ευρώ η MWh. Αντίθετα η τιμή του πετρελαίου Brent έχει απώλειες 3,62% στα 92,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε αγγίξει και τα 100 δολάρια.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και βρίσκεται πλέον πάνω από το 1,03 δολάρια.

Πετρέλαιο και ευρώ ήδη έφεραν τις πρώτες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες μπορεί να μην είναι μεγάλες, αλλά διαμορφώνουν μία τάση που εάν δεν επακολουθήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε τις επόμενες ημέρες θα είναι μεγαλύτερες.

  • Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι διεθνείς εξελίξεις – αυτή την περίοδο – σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, αλλά την υψηλή βάση που θα γίνει ο υπολογισμός, υπάρχουν προσδοκίες ότι για τον Νοέμβριο, ίσως υπάρξει νέα μείωση.

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση από το 12% στο 9,1%.

Ο πληθωρισμός με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να “φρενάρει” ως προς την ταχύτητα ανόδου, ωστόσο στα τρόφιμα και βασικά είδη πατάει συνεχώς “γκάζι”. Έτσι, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% από 12%, καθώς η διαμόρφωση του δείκτη ανόδου των τιμών επηρεάζεται, πια, και από τη σύγκριση με τις υψηλές τιμές που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες του 2021. Ωστόσο στον αντίποδα οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν ράλι.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα, η μέση αύξηση τιμών στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχων ποτών φτάνει στο 14,8% τον Οκτώβριο από 3% που ήταν πέρυσι στην ίδια κατηγορία.

Ενδεικτικές, είναι και οι αναφορές της Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις όπου “βλέπει” πληθωρισμό στο 10% για φέτος, εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος, κατά 1% του χρόνου και κατά 2% το 2024.

Η Κομισιόν, αναφέρει πως μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση το πρώτο εξάμηνο του 2022, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος υποδηλώνουν σημαντική επιβράδυνση για την Ελλάδα επισημαίνει η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της.

Ειδικότερα για τον πληθωρισμό η Κομισιόν περιμένει ότι θα αναρριχηθεί στο 10% το 2022, προτού επιβραδυνθεί στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Κάτι που ουσιαστικά “κουρεύει” την όποια άνοδο των εισοδημάτων λόγω της διόγκωσης του ΑΕΠ.

Και η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά στη συνέχεια. “Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός, αλλά η μεταβίβαση σε άλλες συνιστώσες αναμένεται να αυξηθεί. Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να φτάσει στο 10% το 2022 και να μειωθεί στο 6% το 2023, πριν υποχωρήσει στο 2,4% το 2024” ανέφερε πριν λίγες μέρες στην “Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Νοέμβριος 2022”.

Παράλληλα η ΤτΕ αναφέρει ότι οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2023 και να μετριαστούν μόνο εν μέρει αφενός από τα δημοσιονομικά μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφετέρου από τις αναμενόμενες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η ακρίβεια συνεχίζεται

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως και οι νέοι τιμοκατάλογοι έχουν ανατιμήσεις οδηγώντας σε νέες πιέσεις τις τιμές: “Είμαστε στο σημείο εκείνο, που ούτε αποθέματα υπάρχουν και που η αλυσίδα αξίας ενσωματώνει καθημερινά τα αυξημένα κόστη οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο”.

Και προσθέτουν ότι το “καλάθι του νοικοκυριού”, όπως τονίζουν δεν μπορεί να ανασχέσει το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας. Απλά, σημειώνουν, είναι μια πρωτοβουλία να μπει, όσο γίνεται φρένο σε κάποια βασικά είδη, κάτι που γινόταν ήδη με τις πολιτικές προσφορών των αλυσίδων λιανεμπορίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας είπε. “Με την ίδια ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις” και σημείωσε λέγοντας ότι πολλές κατηγορίες προϊόντων επηρεάζονται από τον πόλεμο.

Όπως προκύπτει οι τιμές στα βασικά τρόφιμα κινούνται με ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού:

  • 24% ακριβότερα είναι τα γαλακτοκομικά,
  • 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί,
  • 17,3% τα κρέατα,
  • 16,6% τα λάδια,
  • 13,2% τα λαχανικά και
  • 12% τα λοιπά τρόφιμα.

Τα ταξί κοστίζουν 32,9% ακριβότερα, τα αεροπορικά εισιτήρια 30,6% και τα ακτοπλοϊκά 26,7%

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών, μέσα σε ένα μήνα τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 1,3% από 0,1% που ήταν η άνοδος το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αναλυτικά το ψωμί είχε αύξηση 2%, τα ζυμαρικά 7,2%, το μοσχάρι 0,8%, το χοιρινό 1,1%, το αρνί και το κατσίκι 2%, το γάλα 3,4%, τα τυριά 1,8%, το ελαιόλαδο 1,3%, τα νωπά φρούτα 1,4%, τα λαχανικά με 3,5% και οι πατάτες με 3,5%.

Επίσης η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων. Όπως τονίζεται, το β΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 9,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το β΄ τρίμηνο του 2022, υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών παρουσίασαν τα νεόδμητα διαμερίσματα έναντι των παλαιών (ηλικίας άνω των πέντε ετών), 10,5% και 8,7% αντίστοιχα. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου διαμορφώθηκαν διψήφιοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στην Αθήνα (10,9%) και στη Θεσσαλονίκη (10,4%).

Σχετικά Άρθρα