Ο Νίκος Δένδιας καταλύτης των εξελίξεων- Πολλά θα κριθούν από την στάση του- Τα σενάρια αντίδρασης του Μαξίμου και ο πόλεμος με Μαρινάκη
Σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη οδηγείται, πλέον, η κυβέρνηση, μετά τις σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπήρξε στόχος του κακόβουλου λογισμικού Pretador, το οποίο -πάντοτε κατά το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου- συνδέεται ευθέως με την ΕΥΠ.
Ο Νίκος Δένδιας έρχεται τώρα στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης και εκ των πραγμάτων προκαλείται να τοποθετηθεί, επί της ουσίας, και να μην παραμείνει οχυρωμένος από την σιβυλλική δήλωση της περασμένης εβδομάδας. Θα τολμήσει ο υπουργός Εξωτερικών να επιβεβαιώσει πώς όντως το κινητό του επιμολύνθηκε από το λογισμικό, πριν ένα χρόνο, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα; Και θα ζητήσει, όπως θα ήταν λογικό, να διερευνήσει η ΑΔΑΕ ή η Δικαιοσύνη εάν, παράλληλα, είχε παρακολουθηθεί και από “νόμιμη επισύνδεση”;
Πρόκειται, επί της ουσίας, για το ερώτημα που με έμμεσο τρόπο έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική ζωή εισάγεται έτσι, ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, σε μία φάση απρόβλεπτων εξελίξεων που αφορά πιά τον σκληρό πυρήνα της ίδιας της Ν.Δ, καθώς αφορά τον πλέον δημοφιλή υπουργό της, τον πολιτικό που χειρίζεται τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, και δη σε μία ρευστή περίοδο εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Ο Νίκος Δένδιας δεν είναι, όμως, μόνο όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο με ισχυρές διασυνδέσεις σε μεγάλο εύρος της εγχώριας οικονομικής ελίτ και ταυτόχρονα ένα πρόσωπο που συνομιλεί με διεθνείς παράγοντες, χαίρει, μάλιστα, της εκτίμησης ξένων κυβερνήσεων και ακόμα ειδικότερα του αμερικανικού παράγοντα.
To Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από «το Βήμα της Κυριακής» ότι θύμα του Predator ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το Pretador στο κινητό του Δένδια και οι ξένες πρεσβείες
Η παγίδευση του τηλεφώνου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο, αποκαλύπτει «το Βήμα της Κυριακής» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, γεγονός που ήδη έχει πάρει σοβαρές πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις.
Όπως εξηγεί ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του για το σκοτεινό δίκτυο των υποκλοπών και τους «ενόχους» για την εισαγωγή και την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο παράκεντρο που κινούσε τα νήματα «άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω »παράκεντρο».»
Αναφέρει, δε, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα: “Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από «το Βήμα της Κυριακής» ότι θύμα του Predator ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας”, κάτι που παραπέμπει σε έμμεση εμπλοκή, ή τουλάχιστον ενδιαφέρον, ξένων πρεσβειών (ΗΠΑ;).
Προσώρας, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για “σχέδιο φθοράς” της κυβέρνησης, συνεχίζοντας το μοτίβο που άρχισε να δημιουργείται με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Και φαίνεται πως θα επιμείνει στο ότι υπάρχει “ιδιωτικό κέντρο”, προσθέτοντας τώρα πως στόχος αυτού του κέντρου ήταν η κυβέρνηση και ο ίδιος. Οφείλει, ωστόσο, να αποδείξει ποιοί κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο κέντρο, και ποιό είναι το αντικείμενο του εκβιασμού που επικαλέστηκε, όπως και το ποιοί είναι οι εκβιαστές.
Η προσπάθεια να χρεωθεί αυτό το κέντρο στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα, ίσως να είχε μία λογικοφανή (για το σκληρό και στενό ακροατήριο της κυβέρνησης) εξήγηση, όσο τις αποκαλύψεις για την υπόθεση οδηγούσε η εφημερίδα Documento. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει. Το “Βήμα” (όπως και “Τα Νέα”), έχουν πάρει τα ηνία, ενώ και η “Καθημερινή” περιγράφει σε σημερινό ρεπορτάζ τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη. Η πλειονότητα των φιλοκυβερνητικών μέσων δέχονται περίπου ως βέβαια όσα αναφέρει η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη, γεγονός που πλήττει καίρια το αφήγημα για “σχέδιο Τσίπρα”, υπό το επιχείρημα πως οι περισσότεροι στόχοι παρακολούθησης ήταν υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του κρατικού- επιτελικού μηχανισμού.
Η πρώτη αντίδραση Δένδια
Πριν κυκλοφορήσει το “Βήμα της Κυριακής”, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέτευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής, απάντησε σε σχετικό ερώτημα (για τις υποκλοπές) και , μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί και το οποίο απεύχεται «είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία».
Μάλιστα, όπως είπε, ελπίζει πως «ενόψει μιας χρονιάς, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».
Υπενθυμίζεται ότι μερικές πριν «κύκλοι» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επεσήμαναν ότι είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα.
«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους», τόνιζαν κύκλοι του κ. Δένδια.
Τα σενάρια
Με καταλύτη, πλέον, των εξελίξεων, την πιθανή (βέβαιη, κατά την εφημερίδα) παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών, και το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του libre, εξετάζει τα εξής σενάρια:
>Να καταγγείλλει, ευθέως, το συγκρότημα Μαρινάκη για εκβιασμό και σχέδιο αποσταθεροποίησης. Οι εισηγούντες αυτή την επιθετική τακτική, θυμίζουν πώς αυτό δεν έπραξε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν εξελιχθεί η πτώση της κυβέρνησής του ,το 1993, και το πλήρωσε πολιτικά. Θεωρούν πώς ένας πόλεμος με τα “συμφέροντα” (εν προκειμένω “φωτογραφίζονται” στο πρόσωπο του μεγαλοεφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και του ΔΟΜ) μπορεί να αποδώσει. Πόσο πιθανό, όμως, είναι να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο, όταν είναι τοις πάσι γνωστό πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπήρξε εξ αυτών στους οποίους στηρίχτηκε για την συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και την αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2019; Και, μετέπεται, ο επιχειρηματίας που στήριξε απόλυτα την κυβέρνηση μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες;
>Να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τον ενορχηστρωτή του “σχεδίου φθοράς” της κυβέρνησης. Αυτό ήδη έχει αρχίσει να το περιγράφει, ενώ και η σημερινή δήλωση του Γιάννη Οικονόμου το ενισχύει ως σενάριο.
>Να ζητήσει στήριξη από ξένους και εγχώριους παράγοντες που δεν επιθυμούν την επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και να επιδιώξει ανακωχή με τον μεγαλοεπιχειρηματία στην βάση κάποιων “ανταλλαγμάτων”
>Να ενοχοποιήσει πλήρως τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, ακόμα κι αν χρειαστεί να εκθέσει τον ανηψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη. Πόσο, πιθανό, είναι ωστόσο να παραμείνει άπραγος ο τελευταίος εάν διαπιστώσει πως έχει επιλεγεί ως “αποδιοπομπαίος τράγος”;
Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός θα πιεσθεί για προσφυγή στις κάλπες, το συντομότερο δυνατό, παρότι ο ίδιος φέρεται να προτιμά να πάει σε εκλογές ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα έχει εκτονωθεί το αρνητικό κλίμα. Όλα αυτά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.
-Θα κινηθεί, και με ποιόν, τρόπο ο Νίκος Δένδιας;
-Θα επικαλεστούν το απόρρητο, ή όχι, οι Γρ. Δημητριάδης και Π. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Και τι θα πράξουν ενώπιον των εισαγγελέων, όταν κληθούν, όπου δεν ισχύει το σαθρό αυτό νομικό επιχείρημα; Πόσο θα καθυστερεί η δικαστική διερεύνηση και τι θα πράξει ο Ισίδωρος Ντογιάκος που κινδυνεύει και ο ίδιος να εκτεθεί;
-Τι θα πράξουν -καθένας με τον δικό του τρόπο- οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι αναμένεται να παρέμβουν τις επόμενες ημέρες;
-Θα συνεχιστεί η καταγραφή της φθοράς στις δημοσκοπήσεις; Ήδη, η MRB καταγράφει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις έξι μονάδες, και η GPO στο 5,8%.
Δείτε τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του “Βήματος της Κυριακής”:
Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Η διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην ελληνική επικράτεια, σε κάθε της πτυχή και έκφανση, έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων αρχών. Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών».
«Η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές. Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης».
«Εξάλλου, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης. Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά».
«Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα. Το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά. Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν».