“Η εκδίκηση των 80άρηδων”;- Η δημοσκόπηση του Reuters για τις ηλικίες Μπάϊντεν και Τραμπ και τις εκλογές του 2024

 “Η εκδίκηση των 80άρηδων”;- Η δημοσκόπηση του Reuters για τις ηλικίες Μπάϊντεν και Τραμπ και τις εκλογές του 2024

Η πιθανότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωποι δύο ηγέτες κοντά στα 80 τους χρόνια (Τζο Μπάϊντεν και Ντόναλντ Τραμπ) αποτελεί κεντρικο θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών και των δημοσκόπων, και αναμφίβολα επηρεάζει και τις τάσεις των ψηφοφόρων. Πρόκειται για την “επιστροφή των ηλικιωμένων”, ή έχει να κάνει και με την γενικότερη γήρανση του πληθυσμού στις χώρες της Δύσης, αλλά και την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση;

Σε μία ανάλυσή του το Reuters αναφέρει πώς η κούρσα του 2024 για τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να είναι αχαρτογράφητη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιβραβεύει τη νεολαία, αλλά όπου εκατομμύρια Αμερικανοί – συμπεριλαμβανομένων των προέδρων – συνεχίζουν τώρα να εργάζονται πολύ πέρα ​​από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν 77 ετών όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος γίνεται 80 στις 20 Νοεμβρίου, θα ήταν 86 ετών μέχρι τη λήξη της δεύτερης τετραετούς θητείας, σε περίπτωση που την κερδίσει. Ο κορυφαίος πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ήταν 82 ετών όταν έφευγε από το αξίωμα, εάν κέρδιζε το 2024.
Ως κοινωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες γερνά και οι άνθρωποι εργάζονται ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο πληθυσμός 65 ετών και άνω προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 52 εκατομμύρια το 2018 σε 95 εκατομμύρια έως το 2060. Μέχρι το 2026, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις άνδρες άνω των 65 ετών θα εξακολουθούν να εργάζονται, προβλέπει το μη κερδοσκοπικό Population Reference Bureau.

Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί ανησυχούν για την προχωρημένη ηλικία των δύο πιο πιθανών υποψηφίων για το 202
Ενώ το 71% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι «διανοητικά οξύς και ικανός να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», το 46% λέει ότι μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πρόκληση να είναι υποψήφιος το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη. Περίπου το ένα τέταρτο των Ρεπουμπλικανών, το 26%, πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση για το 2024 λόγω της ηλικίας του.

Πέρα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να μην είναι έτοιμος για την πρόκληση σε δύο χρόνια από τώρα και το 49% λέει το ίδιο για τον Τραμπ.
Τα περιστασιακά λεκτικά παραπατήματα του Μπάιντεν και η τάση του να ξεφεύγει από το σενάριο κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων έχουν εκληφθεί από τους Ρεπουμπλικάνους επικριτές του ως απόδειξη ότι είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο πρόεδρος, ο οποίος ξεπέρασε τον παιδικό τραύλισμα, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.

Οι προοπτικές του Μπάιντεν για δεύτερη θητεία ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα , όταν οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τις κυβερνητικές εκλογές.

Ερωτηθείς για ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν ενόψει των 80ων γενεθλίων του, ο Λευκός Οίκος είπε ότι το πρόσφατο ρεκόρ του μιλάει από μόνο του.

«Όπως είπε ο τότε υποψήφιος Μπάιντεν το 2019, «πρόσεχε τον»», απάντησε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς.

«Από τότε, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε στην αμερικανική ιστορία, πέτυχε άνευ προηγουμένου δημιουργία θέσεων εργασίας, έκανε τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους, εξουσιοδότησε τη Medicare να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και υπέγραψε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση των όπλων των τελευταίων 30 ετών. μεγαλύτερη επένδυση υποδομής από τη δεκαετία του 1950», είπε ο Bates, χαρακτηρίζοντάς το «το πιο επιτυχημένο νομοθετικό ρεκόρ οποιουδήποτε προέδρου μετά τον Λίντον Τζόνσον».

«Συνέχισε να τον παρακολουθείς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα γενέθλιά του σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο MSNBC, ο Μπάιντεν είχε μια αντίδραση που μπορεί να είναι γνωστή σε οποιονδήποτε άνω των 50: δυσπιστία. “Δεν μπορώ να πω καν την ηλικία που θα γίνω. Δεν μπορώ καν να το βγάλω από το στόμα μου”, είπε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του ήταν «απόλυτα θεμιτές», αλλά ότι πρόθεσή του ήταν να διεκδικήσει άλλη θητεία.
Το απερχόμενο Κογκρέσο είναι ένα από τα παλαιότερα στην ιστορία των ΗΠΑ, με περισσότερο από το ήμισυ της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα δύο τρίτα της Γερουσίας μέρος της γενιάς “Baby Boomer” που γεννήθηκε μεταξύ 1946 και 1964, δείχνει η Pew Research .

Ορισμένα μέλη έχουν τα ίδια χρόνια με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ. Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είναι 82 ετών, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ είναι 80, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα, 89 ετών, κέρδισε άλλη μια εξαετή θητεία την Τρίτη.

Οι Αμερικανοί δεν αισθάνονται απαραίτητα άνετα με αυτή την κατάσταση. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την ιδέα να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, των μελών του Κογκρέσου και των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δείχνει η δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν εγγράφεται καν στο top 10 της λίστας με τους γηραιότερους εν ενεργεία ηγέτες στον κόσμο, της οποίας ηγείται ο 89χρονος πρόεδρος του Καμερούν, Paul Biya, και περιλαμβάνει την 82χρονη βασίλισσα Margrethe της Δανίας. .

“Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο άλλες κοινωνίες αναζητούν σοφία και καθοδήγηση στους μεγαλύτερους. Είναι επειδή έχουν αυτή την εμπειρία, η οποία δεν πρέπει να υποτιμηθεί”, δήλωσε η Deborah Kado, συνδιευθύντρια του κέντρου μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα