Τι θέλει να (μας) πει, ο (και) αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς;
Για να μην δοκιμάσει κανείς τυχόν αμφισβήτηση, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από το (δημόσιο) Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):
Στο κλείσιμο της παρουσίασης (του βιβλίου του Κώστα Μποτόπουλου, “Το τοπίο της Δημοκρατίας”), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για «διαγκωνισμό επιχειρηματικών κατά βάση, ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων». Οι οποίοι, συνέχισε, διαγκωνίζονται «μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή, με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας». Στην οποία τροχιά – πρόσθεσε – «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συμφωνεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και την οποία υποστήριξαν οι Έλληνες με τις θυσίες τους τα δύσκολα χρόνια».
Ειδικότερα δε, για το κακόβουλο λογισμικό, ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε πως δεν μπορεί, σε Ευρώπη και Ελλάδα, «να λειτουργεί, να πωλείται, να διατίθεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προέρχεται από την πολιτική μήτρα της Ν.Δ, είναι κεντρικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κυρίως, όμως, είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ως εκ τούτου οι όποιες προσωπικές απόψεις δεν μπορούν να εκλαμβάνονται μόνο ως…προσωπικές.
Η παρέμβασή του, δε, δεν γίνεται σε ανύποπτο χρόνο, αλλά την μέρα που έχει ξεσπάσει η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Λέει, λοιπόν, πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διαγκωνισμός επιχειρηματικών κατά βάση, ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή, με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας».
–Πρώτον, ο κ. Σχοινάς δεν βλέπει, προφανώς, πρώτη φορά διαγκωνισμό επιχειρηματικών συμφερόντων. Στον καπιταλισμό είναι σύνηθες, για τα λόμπι, δε, που δρουν στις Βρυξέλλες προωθώντας τέτοια συμφέροντα είναι βέβαιο πως είναι σε γνώση. Προς τι, λοιπόν, η ανησυχία;
–Δεύτερονμπορεί να εκτραπεί, εξαιτίας αυτών, η ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας; Αλήθεια; Και πώς; Διότι, με βάση την γνωστή επιχειρηματολογία, η ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας απειλήθηκε με εκτροπή το “επάρατο” 2015. Τώρα, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
–Τρίτον, ποιά είναι τα “μέσα” που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την εκτροπή; Οι εκβιασμοί, οι παρακολουθήσεις (διότι, αμέσως μετά, κατήγγειλε την χρήση του Pretador και ζήτησε να απαγορευτεί), οι δόλιες σχέσεις μιας κυβέρνησης με επιχειρηματικά συμφέροντα;
Εν κατακλείδι, η ενδιαφέρουσα παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί επικουρική στον “πόλεμο” που άνοιξε ο πρωθυπουργός με συγκεκριμένο επιχειρηματία, όμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν θα εμπλεκόταν σε ένα τέτοιο “μεμονωμένο” γεγονός εάν δεν είχε και κάτι άλλο κατά νου. Γνωρίζει, μήπως, να υπάρχει δυσφορία στις Βρυξέλλες, για την δράση επιχειρηματικών συμφερόντων στη χώρα, ικανή, μάλιστα, να εκτρέψει την χώρα από την ευρωπαϊκή τροχιά;
Μας προετοιμάζει για κάτι-μήπως σχετιζόμενο με έργα του Ταμείου Ανθεκτικότητας;