Ο Δένδιας απαντά στον Τσαβούσογλου: “Αντιλαβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό… “

 Ο Δένδιας απαντά στον Τσαβούσογλου: “Αντιλαβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό… “

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Δένδιας απαντώντας από τον Νίγηρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» καθώς μια τέτοια εξέλιξη συνιστά «απειλή για την Τουρκία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum, ενώ θα έχει εκτεταμένες συνομιλίες και με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Hassoumi Massoudou.

Προανήγγειλε την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Νίγηρα.

«Ο Νίγηρας έχει μία πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ, για την ασφάλεια της ΕΕ. Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ακόμη επεσήμανε πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα – παραγωγός ουρανίου, «είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της».

  • Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ επεσήμανε κάτι που ίσως σηματοδοτεί στροφή στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών:

«Στην Ελλάδα, κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής εξουσίας μπαίνουν στην κούρσα ‘τι να κάνω, τι να πω κατά της Τουρκίας’. Τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά» είπε ο κ. Ακάρα και πρόσθεσε:

  • «Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εμείς που λέμε ας κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει άλλους για να μιλήσουν εκ μέρους της. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, να λύσουμε τα προβλήματα».
  • «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, μην εφαρμόζετε τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο για να μιλήσουμε!» λέει με άλλα λόγια ο Χουλουσί Ακάρ.

Πριν από 15 μέρες είχε πει στη Μιλιέτ ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες για τα νησιά ενώ τώρα φαίνεται να μην θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών λόγω «στρατιωτικοποίησης».

Σχετικά Άρθρα