Επαναφορά της απλής αναλογικής μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης – Το σενάριο που θέλει να αποτρέψει πάση θυσία το Μαξίμου
Όσο πλησιάζει η ώρα της προσφυγής στις κάλπες τόσο ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού «ξεσκονίζει» κάθε δημοσκοπικό εύρημα που θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύο είναι τα σενάρια που προκαλούν «άγχος» στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης κι εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή.
Της Άννας Καραβοκύρη
- Το πρώτο σενάριο που λειτουργεί ανησυχητικά για τη ΝΔ είναι το πώς θα εκφραστεί στην κάλπη η δυσαρέσκεια των πολιτών από την παρατεταμένη ακρίβεια και
- το δεύτερο σενάριο είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου οδεύει στο δρόμο προς τις κάλπες πιστεύοντας ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και δίνει τεράστια σημασία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το νόμο της απλής αναλογικής.
- Ωστόσο, αυτό που αγχώνει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι το αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας δεν έχει εντυπωθεί καθολικά στην συνείδηση των πολιτών και συνεπώς η δυσαρέσκεια τους για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες να αποτυπωθεί στις κάλπες.
Μάλιστα, φοβούνται πως η δυσαρέσκεια των πολιτών θα αποτυπωθεί στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής όπου εν πολλοίς θα καθορίσει και το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Εμπειρότατοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση είναι δύο τα ενδεχόμενα:
- είτε οι ψηφοφόροι να δείξουν την δυσαρέσκεια τους απέχοντας από την διαδικασία των εκλογών
- είτε προσερχόμενοι στις κάλπες και ψηφίζοντας κόμματα εκτός της ΝΔ.
Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τη ΝΔ. Για αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν τους ψηφοφόρους την σημασία και την σπουδαιότητα της πρώτης κάλπης που θα καθορίσει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.
- Στη ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα στείλει ηχηρό μήνυμα για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη.
Το δεύτερο σενάριο που ανησυχεί τη ΝΔ είναι το τι μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Στη σφαίρα των πιθανοτήτων έχει τεθεί το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στο «ενδιάμεσο» των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ειδικότερα, έχει τεθεί ως προβληματισμός το ενδεχόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου επαναφέροντας την απλή αναλογική και στις δεύτερες εκλογές.
Για παράδειγμα, να συμφωνήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λειτουργήσει η Βουλή για μία και μόνο συνεδρίαση με μοναδικό νομοσχέδιο την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Με βάση το Σύνταγμα μάλιστα αν ο νέος εκλογικός νόμος υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές τίθεται σε άμεση ισχύει, δηλαδή εφαρμόζεται στις αμέσως επόμενες εκλογές. Επομένως, οι δεύτερες εκλογές δεν θα διεξαχθούν με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ αλλά πιθανότατα με το νόμο της απλής αναλογικής που θα έχουν ψηφίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο η ΝΔ θα πρέπει να πρέπει στην πρώτη κάλπη να εκλέξει 101 βουλευτές.