Ενεργειακή κρίση: Σχέδια επί χάρτου σε Βρυξέλλες και… Ελλάδα – Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης;

 Ενεργειακή κρίση: Σχέδια επί χάρτου σε Βρυξέλλες και… Ελλάδα – Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης;

Την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία  θα συζητηθεί για ακόμα μία φορά το κρίσιμο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν φαίνεται να καταλήγει σε ένα πρώτο σχέδιο τεσσάρων αξόνων για να καλύψει τις αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που παρουσιάζουν διαφορετικά αιτήματα ανάλογα με την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο, την ενεργειακή τους επάρκεια και την γενικότερη οικονομική τους κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Ελλάδα, επεξεργάζεται plan b’ για να στηρίξει με νέες παρεμβάσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναζητά νέο δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε δύο πεδία:

  • Στα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση, κατά 33% των υπερκερδών εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλιστηρίων.
  • Στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να μελετούν σοβαρά την υιοθέτηση του μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, ως εθνική πολιτική, ανεξαρτήτως δηλαδή των αποφάσεων της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να συζητείται νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία, ίσως και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το εύρος του νέο πακέτου και το περιεχόμενο του αναμένεται να “κλειδώσει” τον Νοέμβριο.

  • «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά τους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της Ν.Δ. το Σάββατο.

«Και διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε και έχουμε τους πόρους να το κάνουμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό το οποίο και εμείς εκτιμούσαμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

Σχετικά Άρθρα